...
TRENUTNO17:20 - 18:00Gost O radija

Društvo / Obrazovanje

Prednosti i "mane" online obrazovanja

24.04.2018.

Virtualizacija društva donosi i mnoge pogodnosti, poput online edukovanje kroz kurseve koje pronalazimo na internetu. Mogućnosti su neograničene, a ovaj vid usavršavanja je sve češći i u našoj državi. Na svega par klikova imamo pristup neograničenim izvorima znanja, koje formiramo spram naših interesovanja.

.

Studentkinja Ena Entina Gucunski, navodi da su online kursevi zaista praktični jer štede vreme, ali smatra kako nisu dovoljni za veću edukaciju o određenoj temi, te da mogu biti dobra osnova za dalje istraživanje onoga što nas je zainteresovalo.

"Do sada sam pohađala nekoliko online kurseva i mogu reći da mi je najznačajnija prednost ovakvog učenja odloženo učenje - mogućnost da se u skladu sa svojim raspoloživim vremenom posvetim ovom kursu. Svakako da to nije isto kao ‘uživo’ učenje o nekoj temi, ali zaista od toga može da se napravi dobar uvod za neka dalja istraživanja, za neko dalje interesovanje o tim temama. Može da se nauči nešto na zanimljiv i interaktivan način kroz video ili audio sadržaje i tekstove, pa čak i testove kojima se to znanje dalje potvrđuje", govori Ena.

Pored sajtova Koka Kole i Kampstera koji su na srpskom jeziku, Ena je pohađala kurseve na stranim sajtovima Future Learn i SDG academy.

"SDG academy je posvećen održivom razvoju i u okviru te teme i oblasti postoje različiti kursevi koji mogu da se pohađaju. Za neke postoji ograničen rok do kad treba da se završe, dva ili tri meseca, a neki mogu da se završe i dužem vremenskom roku", ispričala nam je sagovornica.

teach

Sa druge strane, pored brojnih prednosti, mnogim korisnicima online edukativnih kurseva najviše smeta upravo to što je u većini slučajeva isključena prava ljudska interakcija. O tome govori i student Dragoslav Zdravković koji trenutno pohađa Kampsterov kurs uvoda u programiranje

"Dobro je što ima pomoći mentora, jedna lekcija ne traje mnogo - maksimalno 15 minuta. Ima naravno i svojih negativnih strana a to je da nema realne interakcije, nema dijaloga sa živim bićem i možda bi čak dobrodošla i neka praktična nastava, makar preko video četa", kaže Dragoslav.

Kod mladih uglavnom prevladava stav da je online edukacija korisna i praktična, ali su prisutna i mišljena da je "staromodni" vid učenja, gde fizički prisustvujemo predavanjima, još uvek bolji i uspešniji. O tome govore i neki od odgovora u anketi koju smo sproveli:

Onlajn obrazovanje? Mislim da je to super stvar, pogotovo što je danas sve više osoba koje nisu u mogućnosti da prisustvuju tradicionalnoj nastavi.

Ja sam više za onaj staromodni model edukacije, prvenstveno zbog toga što samim tim što prisustvujete časovima automatski nešto i registrujete i zapamtite.

Podržavam i prisustvujem takvim predavanjima, imamo fokus grupe onlajn...

Moć interneta i neograničene mogućnosti koje imamo ako ga pravilno koristimo, pružaju nam širok spektar sadržaja koje možemo praktično iskoristiti. Online edukacija se danas ne vezuje samo za formalno obrazovanje a obuhvata najrazličitije sadržaje - od uvoda u programiranje do motivacionih treninga.

Prilog o ovoj temi preslušajte i u novom izdanju emisije "Pokretač", na podkastu Oradija.

Jelena Marić

Možda te još zanima:

.

Second hand odeća na Instagramu sve popularnija

Zbog pandemije koronavirusa mnogi potrošači okrenuli su se kupovini preko interneta. Ona je u ekspanziji, a vlasnici najvećih svetskih brendova…

.

Kejvov onlajn koncert pretežak zadatak za domaće bendove

Muzičari širom sveta među prvima su postali ekonomske žrtve pandemije koronavirusa. Kako je koja zemlja uvodila mere, prvo su zabranjivani…

.

Dela Vinsenta Van Goga na internetu

Više od 200 slika, 500 crteža i 700 pisama - sve to možete pronaći u Van Gogovom muzeju čija je…

.

Španski filmski klasici na internetu

Narednih nedelja imaćemo priliku da potpuno besplatno pogledamo više od deset španskih filmova u okviru ciklusa "Klasici uz tebe".

.

Jesu li online predavanja budućnost studiranja?

Visoko obrazovanje, posle pandemije koronavirusa, očekuje ozbiljna transformacija. U poslednja dva meseca predavanja na fakultetima širom sveta našla su utočište…

.

Jutjub organizuje proslavu mature

U predhodnih nekoliko meseci prave učionice su zamenjene internet učionicama. Kako se sve preslilo u online svet, na red su…

  • 15:40 O tome se priča
  • 15:50 Leto na O radiju
  • 17:20 Gost O radija
  • 18:00 Music Mix by Majkić

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo