...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Prednosti i "mane" online obrazovanja

24.04.2018.

Virtualizacija društva donosi i mnoge pogodnosti, poput online edukovanje kroz kurseve koje pronalazimo na internetu. Mogućnosti su neograničene, a ovaj vid usavršavanja je sve češći i u našoj državi. Na svega par klikova imamo pristup neograničenim izvorima znanja, koje formiramo spram naših interesovanja.

.

Studentkinja Ena Entina Gucunski, navodi da su online kursevi zaista praktični jer štede vreme, ali smatra kako nisu dovoljni za veću edukaciju o određenoj temi, te da mogu biti dobra osnova za dalje istraživanje onoga što nas je zainteresovalo.

"Do sada sam pohađala nekoliko online kurseva i mogu reći da mi je najznačajnija prednost ovakvog učenja odloženo učenje - mogućnost da se u skladu sa svojim raspoloživim vremenom posvetim ovom kursu. Svakako da to nije isto kao ‘uživo’ učenje o nekoj temi, ali zaista od toga može da se napravi dobar uvod za neka dalja istraživanja, za neko dalje interesovanje o tim temama. Može da se nauči nešto na zanimljiv i interaktivan način kroz video ili audio sadržaje i tekstove, pa čak i testove kojima se to znanje dalje potvrđuje", govori Ena.

Pored sajtova Koka Kole i Kampstera koji su na srpskom jeziku, Ena je pohađala kurseve na stranim sajtovima Future Learn i SDG academy.

"SDG academy je posvećen održivom razvoju i u okviru te teme i oblasti postoje različiti kursevi koji mogu da se pohađaju. Za neke postoji ograničen rok do kad treba da se završe, dva ili tri meseca, a neki mogu da se završe i dužem vremenskom roku", ispričala nam je sagovornica.

teach

Sa druge strane, pored brojnih prednosti, mnogim korisnicima online edukativnih kurseva najviše smeta upravo to što je u većini slučajeva isključena prava ljudska interakcija. O tome govori i student Dragoslav Zdravković koji trenutno pohađa Kampsterov kurs uvoda u programiranje

"Dobro je što ima pomoći mentora, jedna lekcija ne traje mnogo - maksimalno 15 minuta. Ima naravno i svojih negativnih strana a to je da nema realne interakcije, nema dijaloga sa živim bićem i možda bi čak dobrodošla i neka praktična nastava, makar preko video četa", kaže Dragoslav.

Kod mladih uglavnom prevladava stav da je online edukacija korisna i praktična, ali su prisutna i mišljena da je "staromodni" vid učenja, gde fizički prisustvujemo predavanjima, još uvek bolji i uspešniji. O tome govore i neki od odgovora u anketi koju smo sproveli:

Onlajn obrazovanje? Mislim da je to super stvar, pogotovo što je danas sve više osoba koje nisu u mogućnosti da prisustvuju tradicionalnoj nastavi.

Ja sam više za onaj staromodni model edukacije, prvenstveno zbog toga što samim tim što prisustvujete časovima automatski nešto i registrujete i zapamtite.

Podržavam i prisustvujem takvim predavanjima, imamo fokus grupe onlajn...

Moć interneta i neograničene mogućnosti koje imamo ako ga pravilno koristimo, pružaju nam širok spektar sadržaja koje možemo praktično iskoristiti. Online edukacija se danas ne vezuje samo za formalno obrazovanje a obuhvata najrazličitije sadržaje - od uvoda u programiranje do motivacionih treninga.

Prilog o ovoj temi preslušajte i u novom izdanju emisije "Pokretač", na podkastu Oradija.

Jelena Marić

Možda te još zanima:

.

Lak skrinšot cele strane

Nervira vas što morate da uslikate ekran više puta jer je stranica dugačka? Predstavljamo vam servis koji omogućava skrinšot kompletnih stranica, a ne…

.

Unapredite svoje crtanje

Divno je to što volite da crtate. Ono što je malo manje divno je to što ne umete. I za…

.

Planiraj iz džepa

Da ne biste više trošili gomilu novca na lepe ukoričene planere, donosimo vam aplikaciju koja vam pomaže da besplatno budete…

.

Preko poruke do pomoći

Razvoj tehnologije privukao je i pažnju psihologa, pa je tako Klinika za psihijatrijske bolesti "Laza Lazarević" nedavno pokrenula online chat za…

.

Mreže vrede ako imate sadržaj

Fejsbuk i Instagram ne služe samo za skupljanje lajkova, a Jutjub nije samo za slušanje muzike. Činjenica je da ih…

.

Dizajniranje nikad jednostavnije

Kada se nađete u situaciji da za izuzetno kratko vreme treba da uradite neki dizajn ili sredite određenu fotografiju -…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Kalendar događaja

Januar 2020.
PonUtoSreČetPetSubNed
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  

Anketa

Koliko verujete u horoskop?

Oradio logo