...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Pre će pasti ispit, nego ga položiti na mufte

01.07.2016.

Istraživanje među studentima u Bosni i Hercegovini pokazalo je da je njih 55 odsto nekad varalo na ispitima. Slično je i u Srbiji. S druge strane, u Hrvatskoj prema istraživanju EduCentra čak 87 studenata na testove izlazi oslanjajući se isključivo na svoje znanje. Da li od varanja na ispitima imamo više koristi ili štete?

.

Tema prepisivanja na ispitima nije nova, o njoj se priča godinama i to u kontekstu dovijanja kako prepisati, a ne biti uhvaćen. Stalno se smišljaju novi načini prepisivanja uz različite gedžete. Stav fakulteta o tome je jasan – ko na ispitima prepisuje treba da bude kažnjen. S druge strane, izgleda da se svest studenata novosadskog univerziteta o prepisivanju na ispitima menja nabolje.

Studenti su nam u anketi rekli da im nije moralno da prepisuju, pre će da padnu ispit nego da ga polože "na mufte", kada se zaposle žele da znaju ono što studiraju, plaše se da prepisuju, a neki samo ponekad odobravaju prepisivanje od kolega tokom ispita.

Kada se studenti na ispitu promeškolje, asistenti to uglavnom primećuju i opominju ih. Zato su počeli da koriste druge tehnike prepisivanja, kao što su korišćenje bubica i pametnih satova.

"Odlučila sam se za bubicu zato što mi je predmet bio veoma težak i zaista me nije interesovalo da to znam, pa sam htela lakše da ga položim. Uhvatila me panika pre ispita i počela sam naglo da se preznojavam, ali sam ubrzo shvatila da nisam bila jedina koja koristi bubicu. Uspela sam u tome, bilo me je strah i nijedan više ispit nisam pokušala tako da položim. Studentima bih poručila da ne koriste bubice, zato što to nije način da se završi fakultet. Ako su ga već upisali, mislim da to ima svrhu i poentu i da treba da uče, zato što će im to kad tad verovatno trebati", kaže Bojana za O radio.

 

 

Departman za industrijsko inženjerstvo i menadžment želi da pokaže studentima da prepisivanje ne vredi, gostovanjima zaposlenih iz različitih kompanija, koji prenose studentima svoja radna iskustva. Direktor Departmana Bojan Lalić kaže da je znanje to koje se ceni, a zadovoljstvo i uspeh nakon dobijanja diplome na osnovu prepisivanja jako kratko traje.

"Stav mora biti takav da obeshrabri onoga ko želi da prepisuje, ali poenta nije u stavu kad neko prepisuje, nego da ne dođe do toga. Kad dođe do toga imate s jedne strane kajanje, a s druge neophodnost da taj neko bude kažnjen na odgovarajući način i to neće doprineti razvoju niti tog mladog čoveka, niti naše institucije. Želimo više resursa da unesemo u osavremenjavanje nastave i unapređenje procesa obrazovanja pre nego u sprečavanje prepisivanja, jer to su bačeni novci", kaže Lalić.

I bez novca, ali sa malo više utrošenog vremena profesori mogu da spreče prepisivanje tako što će praviti testove sa specifičnim primerima, ili organizovati polaganje ispita usmeno.Kazne koje podrazumevaju zabranu izlazaka na ispite u narednih tri ili šest rokova takođe doprinose smanjenju prepisivanja.

"Mi, nažalost, jesmo deo sveta, deo kulture u kojoj još uvek uspeva sistem 'dođeš mi, dođem ti varijanta', pa se zbog toga i deca tako uče da, kada krenu u vrtić i u školu, uvek vide nekoga ko može da dobije nešto, a da se nije potrudio onoliko koliko bi trebalo da zasluži to. S druge strane, mislim da ta pojava nije baš tako česta, ona je upadljiva, pa nam se zato čini i da je česta", kaže psiholog Vladimir Mihić.

prepisivanje flasa

Na prijemnim ispitima koji su upravo u toku situacija je znatno drugačija. Tako recimo na Prirodno-matematičkom fakultetu na prijemnim ispitima pored asistenata dežuraju i studenti. Prodekanica za nastavu Tatjana Pivac kaže da godinama nije bilo situacija u kojima neko prepisuje, pa nije bilo ni izbacivanja, što je inače kazna ako nekog uhvate da prepisuje.

"Broj ljudi koji dežura je sasvim dobar i raspored u amfiteatrima između đaka, budućih brucoša dovoljan je. Asistenti i studenti primete ako se neko pomera, gleda levo-desn. Takav kandidat se opomene, ali neko izbacivanje, zaista ja se ne sećam poslednjih godina da je bilo", dodaje Pivac.

Ne samo da se studenti snalaze ukoliko ne žele da uče za određen ispit, već je iz toga nastao i unosan biznis. Verovatno ste primetili na banderama u ulicama u blizini fakulteta oglase za iznajmljivanje bubica, pa za 1.500 dinara možete da dobijete i bubicu i telefon sa besplatnim minutama. Međutim, ukoliko profesori primete da prepisujete, koristite bubicu ili koristite tuđe radove kao svoje, kazne mogu da variraju od zabrane polaganja ispita, do suspendovanja na godinu dana kada uopšte ne možete da učestvujete u fakultetskom životu, odnosno da polažete ispite, prisustvujete predavanjima i rešavate administrativne stvari u vezi sa svojim studentskim statusom.

Jasna Žugić

Možda te još zanima:

.

Varanje u igrama je sada kriminalno delo u Južnoj Koreji

Vlada Južne Koreje je nedavno usvojila zakon u kom stoji da je nelegalno da bilo ko proizvodi ili distribuira programe…

.

Treći maj: godinu dana tuge i raspadanja

Prošlo je godinu dana od tragedije u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu. Na žalost, taj događaj pratila je još…

.

Javnost pita gde su kazne za trovače životinja

Javnost još čeka toksikološki nalaz posle obdukcije psa Laze koji je otrovan pre dve nedelje na Telepu, u Novom Sadu.…

.

Jedina zaštita koju radnici imaju je u brojnosti i kolektivu

Neke od prvaih asocijacija na Prvi maj su odmor, roštiljanje, zabava, mamurluk koji će doći sutradan, priroda i provođenje vremena…

.

Uhvati film traži volontere

Međunarodni filmski festival Uhvati film traži volontere/ke za poslove prevođenja. Svi koji imaju odlično znanje engleskog ili drugog stranog jezika…

.

Naredne dve do tri godine su ključne - za spas planete

Opšte je pravilo da ako od malih mogu deci nešto govorite, oni će te informacije lako usvojiti i stečeno znanje…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Radio Gruvanje
  • 12:00 U kakvoj zemlji želim da živim

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo