.
Trenutno
Music Mix by Dušan Majkić
 Dušan Majkić
Društvo / Obrazovanje

Poslednji protest makedonskih studenata

27.12.2014.

„Studenti naravno da žele promene u sistemu, ali državni ispit nije u redu zato što on narušava autonomiju Univerziteta i krši prava studenata. Studenti su raspoloženi za neke druge izmene, kao uvođenje prijemnih ispita na svim fakultetima, uvećavanje broja knjiga koje su potrebne za sve programe studiranja, kao i knjige koje će biti prevedene na makedonski jezik kako studenti više ne bi tražili literaturu na internetu“, kaže za O radio Marija Vasileska sa Fakulteta za informatičke i komunikacione tehnologije.

.

Foto: Boris Grdanoski

Nekoliko hiljada makedonskih studenata je juče održalo poslednje proteste u ovoj godini ispred zgrade Vlade u Skoplju zbog odluke da se uvede državni ispit koji podrazumeva testiranje studenata na polovini i kraju studija. Studenti iz nekoliko gradova Makedonijesu se okupili sa zajedničkim ciljem, a policija je kod Štipa zaustavila autobus u kojem je bilo oko 50 studenata, i time ih sprečila da se pridruže kolegama u protestu.

„Studenti naravno da žele promene u sistemu, ali državni ispit nije u redu zato što on narušava autonomiju Univerziteta i krši prava studenata. Studenti su raspoloženi za neke druge izmene, kao uvođenje prijemnih ispita na svim fakultetima, uvećavanje broja knjiga koje su potrebne za sve programe studiranja, kao i knjige koje će biti prevedene na makedonski jezik kako studenti više ne bi tražili literaturu na internetu“, kaže za O radio Marija Vasileska sa Fakulteta za informatičke i komunikacione tehnologije.

Na kraju krajeva, i studenti u Srbiji imaju iste probleme, bar kada je odgovarajuća literatura u pitanju. Međutim, da je bitno da se studenti drže zajedno i udruženim snagama bore za svoja prava, govori i Miloš Krtinić organizacioni sekretar Studentskog fronta iz Beograda koji je početkom ovog meseca održao protest podrške kolegama iz Makedonije. 

„Mi ne možemo da dozvolimo da se njihova Vlada prema njima ophodi na nipodaštavajući način uvođenjem sramnih izmena Zakona o visokom obrazovanju, jer kvalitet studentskog standarda je preduslov dostupnosti i kvaliteta obrazovanja, a dostupnost i kvalitet obrazovanja preduslovi su pravedne društvene reprodukcije“, kaže Krtinić i dodaje da je ta pravedna društvena reprodukcija uslov opšteg društvenog progresa balkanskih država i poboljšanja standarda života svih naroda Balkana, dakle – i Srbije.

Uz poruku „Ili indeks ili pasoš“ studenti su juče održali miran protest koji se na kraju pretvorio, kako neki mediji prenose, u zabavu jer su nastupale i neke grupe. O narednim skupovima za sada nema nikakvih informacija, ali su studenti poručili da će ih biti ukoliko odgovor Ministarstva obrazovanja i Skupštine ne bude bio u njihovu korist. 

 

Lea Radlovački

.
Još jedan On the record festival je iza nas. Nakon višednevnih tribina, radionica i dodela nagrada za najbolje studentske radove,…
.
Ako ste se ikada zapitali kako izgleda spoj umetnosti, nauke i muzike odgovor na to ima Borko Basarić. On je zajedno sa ilustratorkom…
.
Kucanje u drvo da ne čuje zlo, crven končić oko ruke protiv uroka, šipčenje okolnim ulicama zbog crnih mačaka i apsolutno izbegavanje…
Program
Kalendar događaja
Septembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?