.
Trenutno
Škripa
 Dušan Majkić
Društvo / Obrazovanje

Posle Erasmusa - drugo ja

07.11.2017.

Erasmus + je program Evropske komisije namenjen mobilnosti mladih, a ove godine slavi 30 godina postojanja. Erasmus program do sada je koristilo stotine i stotine hiljada mladih, kako bi se školovali ili volontirali u drugoj državi, sticali iskustva i znanja, ali što je podjednako važno - da bi se zabavili i skopili nova prijateljstva. 

.

Foto: www.nuigalway.ie/erasmus-programme/

Sara Drapić iz studentske organizacije Erasmus students network, objašnjava da Erasmus + pokriva mobilnost studenata, osoblja na univerzitetima, istraživačke projekte ali i mobilnost u smislu organizovanja seminara i konferencija gde se povezuju mladi iz cele Evrope.

"Na Erasmus mogu da se prijave studenti osnovnih, master i doktorskih studija sa našeg univerziteta kao i na svim ostalim univerzitetima koji su deo Erasmus mreže u Evropi. Kako biste načinili prvi korak, treba da posetite sajt univerziteta kom pripadate ili svog matičnog fakulteta i potražite konkurse, ili to isto uradite uživo u Kancelariji za međunarodnju saradnju na svom fakultetu. Da bi naš student aplicirao za razmenu mora da nađe faultet koji ima saradnju sa njegovim matičnim fakultetom. To je nužan preduslov", kaže Sara.

saramarija2 jpgMarija Kovačević i Sara Drapić

Studenti treba da imaju spreman CV, motivaciono pismo, pismo preporuke od profesora, transkript ocena i dokaz o znanju engleskog koji im se, kakao Sara kaže, obično učini kao velika prepreka, a u pitanju je samo dokaz da je student polagao engleski jezik na svom fakultetu.

Jedna od onih koja je sve ove uslove ispunila je Marija Kovačević, koja je jedan semestar provela na fakultetu u gradu na istoku Poljske.

"Mnogi su mi se smejali i pitali se zašto neko želi da ide u Poljsku na razmenu, a ja sam imala neku želju da odem na neki drugi univerzitet, da učim i pričam na nekom drugom jeziku, da vidim kolike su razlike između studija kod nas i negde u Evropi i zaista sam prezadovoljna. To je jedno veliko iskustvo, neprocenjivo i nezamenljivo", kaže ona.

Sa njom je saglasan i Suhail Hašem koji dolazi iz Španije, a u Novom Sadu, na Prirodno-matematičkom fakultetu studiraće narednih pola godine. Kaže da je Srbiju odabrao zato što je pre nekoliko godina pogledao film o košarkaškim legendama ovog podneblja Draženu Petroviću i Vladi Divcu. Erasmus je bio pravi način da to i ostvari.

"Volim istoriju, pa sam se zainteresovao za ratove u bivšoj Jugoslaviji. Volim da čitam o istoriji naše civilizacije i volim sport, pa sam tako naišao na film o Petroviću i Divcu koji mi je bio jako interesantan jer se radi i o ovdašnjoj istoriji, i o sportu i najviše o načinu na koji je to kroz njihov odnos prikazano", kaže on i dodaje da će nakon što mu se završi boravak ovde, nastaviti još mesec dana da putuje po zemljama bivše Jugoslavije.

erasmus2 jpg

Foto: www.thecollegeview.com

Dokumentacija i administrativne stvari mogu se učiniti suviše dosadnima i napornima studentima koji planiraju da se prijave na Erasmus program. Ovaj deo priče svakako zahteva vreme i strpljenje ali kako Sara kaže, kada sve to prođe i kad se jednom ode na razmenu, sve to postaje sve prihvatljivo i vrlo rado prolazite opet kroz taj proces.

"Viza se lako dobija ali postoje troškovi koji se nameću kada aplicirate za boravak u određenoj zemlji i to program ne pokriva. recimo viza može da košta u rasponu od 60 do 350 evra, u zavisnosti od zemlje u koju idete. Takođe, dužni ste da imate zdravstveno osiguranja, a taj trošak program ne pokriva.  Ono što dobijate je mesečna stipendija i kartu za put ka odredištu i nazad. A stipendija je često više nego dovoljna da se pokriju svi troškovi jednog studenta", kaže Sara.

Erasmus je iskustvo koje ne treba da propusti mlada osoba, saglasne su naše sagovornice.

"To je jedinstveno iskustvo koje niko i ništa ne može da vam zameni, jer stvari koje naučite i saznate u tom periodu života dok ste u nekoj drugoj državi, su zaista dragocene", kaže Marija dok Sara s osmehom dodaje: "Posle Erasmusa, drugo ja".

Oni koji žele da se dodatno informišu o programu, načinu apliciranja, potrebnim uslovima i mogućim poteškoćama, mogu se obratiti Erasmus students network-u, na njihovu Fejsbuk stranicu ili na mejl office.novisad@esn.rs. 

Jovana Zdjelarević

.
Prezentacija studentske organizacije AEGEE biće održana u sredu 24. oktobra u 16:30h na Filozofskom fakultetu u učionici 107.…
.
Veliki broj Roma koji žive u Srbiji nije obrazovan. Nakon osnovne škole, koju takođe mnogi ne završe, Romi se najčešće ne opredeljuju…
.
Jedna od govornica nedavno održanog TEDx-a u Novom Sadu bila je i mlada naučnica Mina Petrić, koja je učesnicima otkrila na koji…
Program
Kalendar događaja
Oktobar 2018.
PonUtoSreČetPetSubNed
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
Anketa

Da li Građanski zakonik može da reši odnos države prema osnovnim ljudskim pravima?