...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Školarine u Francuskoj među najnižim u Evropi

14.11.2016.

Francuska u svoje obrazovanje ulaže mnogo novca, a deset francuskih univerziteta ulazi u 250 najboljih na svetu! Pored toga, studenti tamo zaista mogu da utiču na događaje, veoma su aktivni, a država ih poštuje! Zato je Francuska odlučila da finansira veliki deo državnih visokoškolskih ustanova, pa su školarine veoma niske i iste su za domaće i strane studente.

.

Školarine za godinu dana studiranja u Francuskoj među najnižima su u Evropi, odnosno 183 evra za osnovne, 254 za master, 388 za doktorske studije i 606 evra za inženjerske škole! To važi za sve državne institucije, dok je u privatnim drugačije, objašnjava nam Martin Žerard Vinsent iz jedne od inženjerskih škola u Francuskoj.

"Treba da platite samo nekoliko stvari – sobu, zdravstveno osiguranje i školarinu. U Francuskoj želimo da pružimo šansu strancima da dođu i tu studiraju", kaže Žerard Vinsent.

Erasmus+ jedan je od najvećih programa za razmenu studenata. Ukoliko želite da idete na razmenu, odnosno na jedan semestar, prijavite se preko ovog programa i budete primljeni, onda automatski dobijate stipendiju. Ukoliko želite da idete na celokupne master studije, možete da budete primljeni, ali da vam fakultet ne ponudi stipendiju. Zato je važno da se javite i drugim institucijama poput Campus France kako biste našli stipendiju na drugom mestu.

"Priča o periodu otvorenih konkursa od oktobra do marta u principu važi za mogućnosti za odlazak na kompletne master studije. Konkursi za studentske razmene dinamično se objavljuju i tu ne govorimo samo o tom periodu - maltene u svakom trenutku na sajtovima svojih visokoškolskih institucija, odnosno na sajtu Univerziteta u Novom Sadu, postoji određeni broj konkursa koji je otvoren", kaže Sofija Petrović iz Erasmus+ kancelarije i dodaje da pripremanje dokumentacije za prijavljivanje za studiranje u inostranstvu može da traje i nekoliko meseci. Prijavljivanje za razmenu je uglavnom jedan semestar ranije, a za master studije i do godinu dana ranije.

Predstavnica agencije Campus France Sandra Elezović kaže da studenti ne treba da se plaše neznanja francuskog, jer ima mnogo programa na engleskom jeziku ili bilingvalnih programa, na kojima možete da počnete na engleskom, pa da nastavite kasnije na francuskom jeziku.

"Mi smo tu da studente orijentišemo i pomognemo im. Francuski sistem je izuzetno bogat, ima 3.500 visoko obrazovnih ustanova, ima toliko vrsta diploma i raznih specijalizacija, mogućnosti multidisciplinarnih varijanti, tako da se studenti malo gube kad su sami. Zato smo mi tu da ih u svakom koraku ispratimo – od samog sastavljanja dosijea, odnosno CV-ja, motivacionog pisma, toga koja procedura je za njih baš za konkretnu oblast, da ih povežemo, damo smernice i pretraživače i naravno da ih uputimo prema određenim stipendijama koje bi bile adekvatne za njih", kaže Elezović.

Usluge agencije Campus Francebesplatne su za sve studente, a više informacija možete da dobijete na njihovom sajtu www.serbie.campusfrance.org.

studenti francuska jpg

Možete da studirate na francuskom univerzitetu i u Srbiji! Postoje dva master programa na kraju kojih dobijate dvojnu diplomu koju priznaju domaći i francuski sistem – jedan je Menadžment u kulturi, koji rade zajedno Univerzitet umetnosti iz Beograda i Univerzitet Lion II, a drugi je, o pravu Evropske unije, a realizuju ga Evropski centar iz Nansija i Pravni fakultet u Beogradu. Ti programi su internacionalni, pa dolaze studenti iz cele Evrope, a predavanja su često na engleskom i delom na francuskom.

"Prednosti takvog studiranja su činjenica da nešto što se objašnjava na teoretskom nivou vidite i u praksi. Recimo, imali smo predmete koje predaje više profesora – neki su odavde, neki nisu. U početku imamo teoriju, a posle imamo studije slučaja i sa jednim i sa drugim profesorom, tako da imamo iskustva i iz Srbije i iz Francuske, Bugarske, Rumunije i slično. Što se tiče mana – ta dvojezičnost nekad može da bude naporna. Ponekad smo imali prevodioca za predavanje", kaže Dragana Ćiprijanović koja je studirala Menadžment u kulturi, gde se prvi put susrela sa francuskim jezikom na fakultetu. Uz taj master program idu i besplatni časovi francuskog, pa je Dragana za šest meseci naučila dovoljno za odbranu master rada, da razume pitanja profesora i odgovori na njih.

Za prijavu na nekom od stranih fakulteta, pa i u Francuskoj, najčešće je potrebno da imate sertifikat znanja jezika, engleskog ili francuskog, CV, motivaciono pismo i preporuke od profesora.

Jasna Žugić

Možda te još zanima:

.

Konkurs za strip autore

Francuski institut u Srbiji, Grad Pančevo, Agencija KomunikArt i Međunarodni centar za strip i ilustraciju (Angulem, Francuska) pokrenuli su program…

.

Studirajte u Francuskoj

Francuski institut u Srbiji poziva sve studente na Dan otvorenih vrata u četvrtak, 7. marta od 15 do 18 časova. 

.

Vredi pročitati: Ani Erno "Jednostavna strast"

Jovan Jakšić je pesnik, kantautor i performer. Po zanimanju menadžer u umetnosti, zaposlen kao producent u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine.…

.

Sretenje, idealna pauza za skijanje

Klima se promenila, zima se pomerila za par meseci pa i skijaška sezona na mnogim planinama počinje tek u januaru.…

.

Prezentacija o školovanju u Francuskoj u Nišu

Francuski institut u Nišui će u sredu 6. decembra ugostiti dve predstavnice iz Campus France kancelarije. 

.

Upoznaj francuske univerzitete

Francuski institut u Srbiji poziva sve studente i srednjoškolce na Putujući studenstki sajam koji će biti održan u petak, 27.…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo