Društvo / Obrazovanje

Popularna nauka putuje kroz Srbiju

02.04.2015.

Centar za promociju nauke april je posvetio putovanju kroz Srbiju i u okviru akcije "CPN kroz Srbiju" predstaviće brojne interaktivne naučno-popularne programe u gradovima Srbije.

.

Mobilni program Centra za promociju nauke biće dostupan posetiocima u Novom Sadu, Nišu, Zrenjaninu, Novom Pazaru, Lazarevcu, Kragujevcu, Požarevcu, Subotici, ali će posetiti i susednu Bosnu i Hercegovinu, gde će nastupiti u Banjaluci.

Posetioce očekuju radionice, naučne demonstracije i eksperimenti, CPN tribine, mobilni CPN planetarijum, Horizont četvrtkom, novi koncept pod nazivom "Filozofija kroz Srbiju", ali i kroz mnoštvo drugih formata.

Mobilni CPN planetarijum duže od dve godine putuje regionom, a planetarijumskim projekcijama je do sada prisustvovalo više od 27.000 posetilaca. U aprilu će CPN gostovati i u Pančevu, Zrenjaninu, Novom Pazaru, Batajnici i Požarevcu.

CPN tribine, najposećeniji tribinski program u zemlji, bavi se najraznovrsnijim temama iz više oblasti prirodnih i društvenih nauka, kao i naučnih i društvenih fenomena.

Tribina u Novom Sadu biće posvećena vakcinaciji, u Beogradu će tema tribine biti "Kako sam svoju prabaku upoznao sa pradekom", a u Banjaluci - Kako me je ubio moj Fejsbuk profil.

Kroz program Horizont četvrtkom, CPN pruža podršku naučnoj zajednici, malim i srednjim preduzećima, civilnom društvu i svim zainteresovanim građanima da se uključe u program Horzont 2020, koji obuhvata fond od čak 78 milijardi evra.

Novi putujući program Centra Filozofija kroz Srbiju nastao je kao rezultat saradnje uglednih profesora Filozofskog fakulteta u Beogradu i CPN-a.

Izvor: Tanjug

Možda te još zanima:

.

"Karavan za živi Dunav" na Štrandu

Nedavno periodično ispuštanje krvi u Dunav poteglo je pitanja postojanja prečistača otpadnih voda u Srbiji. Na vreme je počeo i…

.

Karavan za živi Dunav

WWF (Svetski fond za prirodu) otvorio je poziv za mlade koji vole prirodu, rad sa decom, brinu o životnoj sredini…

.

Gravy Tune: Kreativni zaokret

Gravy Tune је novosadski bend koji svira već dugo godina, negujući pravi rokenrol. Svoj autorski rad predstavili su publici kroz…

.

Minimalac nedovoljan za izdržavanje studenta

Minimalc u Srbiji iznosi nešto više od 30.000 dinara. Iako se najavljuje njegovo povećanje za nekoliko hiljada, ova cifra jedva…

.

Šarene pilule za lilule

Do sada ste antibiotike samostalno prepisivali. Od sada nema greške. Naučnici sa Državnog univerziteta u Tjumenu, zajedno sa kolegama iz drugih…

.

Za kajakaška takmičenja priprema se cele godine

Novosadski srednjoškolac Mihajlo Petović (16) na nedavnom prvenstvu Srbije u kajaku jednosedu osvojio je srebrnu medalju u trci na 1.000…

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo