...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo / Aktivizam

"Karavan za živi Dunav" na Štrandu

06.08.2015.

Nedavno periodično ispuštanje krvi u Dunav poteglo je pitanja postojanja prečistača otpadnih voda u Srbiji. Na vreme je počeo i "Karavan za živi Dunav“ Svetskog fonda za prirodu (WWF), koji je u pravi čas stigao da upozori na značaj ove evropske reke.

.

"Republika Srbija ne može da se svrsta u velike zagađivače Dunava iako je činjenica da većina idustrijskih postrojenja nema prečistače. No Dunav je dovoljno velika reka koja ima moć samočišćenja", rekao je pokrajinski sekretar za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine Slobodan Puzović povodom početka manifestacije.

strand4 jpg

Puzović ističe kako su vodena staništa najugroženija u našoj zemlji i kako je potrebno uložiti ogromna sredstva za čišćenje otpadnih voda, te da Dunav moramo čuvati jer je od esencijalnog značaja.

"Karavan za živi Dunav je pre svega edukativnog karaktera. Mi kroz zabavu pružamo deci ali i njihovim roditeljima da kroz kvizove saznaju nešto o rekama. Zamišljeno je da uz poligon pitanja mogu da saznaju nešto o važnosti Dunava", rekla je koordinatorka WWF-a za Srbiju Anja Kosanović.  

strand3 jpg

Mnogobrojna deca su se već radoznalo prišla štandu WWF-a, gde su kostimirani volonteri predstavljali zanimljivosti, igrice i igračke na štandu koji se nalazi na centralnom platou Štranda. Karavan će na Štrandu biti do 19 časova.

WWF "Karavan za živi Dunav" je putujuća izložba sa edukativnim programom koji govori o važnosti reka, močvara i jezera kao dobrobitima koje pružaju. Deo je regionalne inicijative za obnovu vlažnih i plovnih područja duž reke Dunav i njegovog sliva koju zajednički sprodove WWF i Coca Cola sistem. "Karavan za živi Dunav" posetiće u Srbiji i Sombor i Bački Monoštor, a do kraja leta će obići više od 25 mesta u Mađarskoj, Austriji, Bugarskoj, Rumuniji, Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji. 

N.Š.

Možda te još zanima:

.

Krivolov i uništavanje staništa najveći krivci za izumiranje životinjskih vrsta

Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN) nedavno je objavila prvu sveobuhvatnu procenu rizika od izumiranja vrsta na svetskom nivou u…

.

Nije dovoljno reciklirati

Kada je tačno ekologija postala Instagram trend? Kada je postalo IN da iskaču tekstovi u kojima piše: OSIM ŠTO JE…

.

Prijavi se na konkurs WWF-a

Svetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) poziva mlade iz Srbije da se prijave na konkurs projekta "Na mladima klima ostaje"…

.

Jared Leto novi ambasador WWF-a

„Moje poslednje putovanje me je potreslo kao i uvek“, izjavio je Leto. „Biti toliko blizu ogromnih životinja kao što su…

.

Koliko nam je planeta potrebno?

   Korisnost ovog kalkulatrora nije samo u tome da vidite da li su vaše navike dovoljno "zelene", već i da…

.

Od Naselja do Dunava Zelenim koridorom

Udruženje za zaštitu šuma objavilo je na svojoj facebook stranici da su krenuli u akciju zagovaranja da se uradi nešto…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Superoperater
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo