...
TRENUTNO15:10 - 15:20Pesma dana

Društvo / Obrazovanje

Ponavljaju se izbori za Studentski parlament na Filozofskom fakultetu

29.04.2022.

Inspekcija Pokrajinskog sekreterijata za visoko obrazovanje naložila je ponavljanje izbora za Studentski parlament na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Kako se navodi u inspekcijskom zapisniku, otkriveno je čak sedam nezakonitosti u vezi sa celim izbornim procesom.

.

U zapisniku se navodi da je Izborna komisija postupila nezakonito oborivši listu "Studentska reakcija" jer je, uprkos 61 nevažećem potpisu, imala 574 potpisa, što je bilo dovoljno da izađe na izbore. Utvrđeno je, takođe i da je Izborna komisija postupila nezakonito tako što je naknadno tražila od "Studentske reakcije" da potpisi moraju biti overeni kod notara.

Čitav proces biće ponovljen, pa će tako liste ponovo skupljati potpise za kandidaturu.

"Mi ćemo opet skupljati potpise i predati našu listu. Nadam se da će nam je sada odobriti, da neće smeti toliko da se igraju, mada me ništa ne bi iznenadilo“, kaže za Oradio Aleksandar Ćirić iz "Studentske reakcije".

Pored potpisa, u zapisniku inspekcije navodi se i da zamenik predsednika Izborne komisije Aleksandar Gajić na tu funkciju nije postavljen na sednicama, što je suprotno pravilniku o sprovođenju izbora za Studentski parlament.

Utvrđeno je i da Izborna komisija na dan održavanja izbora nije imala legitimitet jer je bila sačinjena samo od četiri studenta, dok pravilnik nalaže da komisiju čine četiri studenta i jedan profesor. Predsednica Izborne komisije, profesorka Laura Spariosu, podnela je 11. aprila neopozivu ostavku, a dva dana kasnije izbori su održani. Jedini kandidat bila je lista "Savez studenata".

Podsetimo, izbori 13. aprila protekli su uz incidente i krivične prijave, kada su se sukobili članovi lista "Savez studenata" i "Studentska reakcija". Kako kaže Aleksandar Ćirić, cela stvar je još uvek u procesu.

"Niti su nas zvali zbog incidenta, niti zbog krivotvorenja potpisa, kako su to oni naveli. Mislim da od toga nema ništa, jer su to podneli protiv NN lica. Što se tiče prijava koje smo podneli protiv Gajića, još uvek čekamo da vidimo šta će biti“, kaže Aleksandar.

Izborna komisija dobila je od pokrajinskog prosvetnog inspektora Ivane Boroje rok od 10 dana da raspiše nove izbore.

S. R.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Pokrenut portal studentskerazmene.rs

Događajem pod nazivom “Spremi se za Studentske razmene” započeo je rad portala posvećenogupravo ovoj vrsti mobilnosti mladih i studenata.

.

Napiši reportažu - konkuriši za nagradu

Fondacija "Biljana Bosnić Ognjenović“ pozvala je studente i profesionalne novinare da konkurišu za nagradu za najbolju tekstualnu ili video reportažu…

.

Robotičari iz Novog Sada osvojili Evropu

Tim „Mi“, koji su činili studenti novsadskog Fakulteta tehničkih nauka, osvojio je ovogodišnje evropsko prvenstvo u robotici „Eurobot 2022“ koje…

.

Tajna privlačnosti IT sektora za studente

Prema najnovijim istraživanjima, većina studenata prilikom upisivanja fakulteta, odlučuje se za IT iz jednog razloga, a to je zarada. Iako…

.

Bez dodatnih rokova za studente koji se odluče za Work & Travel

Sve je veći broj studenata koji se opredeljuju  za rad u Americi u periodu od maja do oktobra preko Work…

.

Clean Code radionica

Radionica pod nazivom “Clean Code and Intro to Spring Boot”, u organizaciji studentske organizacije BEST Niš i kompanije Prime Software,…

  • 14:00 Floating Sounds
  • 15:00 Leto na O radiju
  • 15:10 Pesma dana
  • 15:20 Tehnologija
  • 15:40 O tome se priča

Anketa

Da li se plašite novog talasa korone?

Oradio logo