...
TRENUTNO13:20 - 13:30Tehnologija

Društvo / Obrazovanje

Izbori na Filozofskom fakultetu dovedeni u pitanje, na potezu nadležni

08.04.2022.

Predstavnici organizacije "Studentska reakcija" najavili su, nakon današnjeg sastanka sa dekanicom Filozofskog fakulteta Ivanom Živančević Sekeruš, da će podneti krivične prijave protiv izborne komisije zbog sumnje na zloupotrebu službenog položaja.

.

Dekanica je, prema njihovim navodima, na sastanu rekla da ni ona ni Dekanat nemaju nadležnosti nad izbornim procesom, ali i da je cela situacija koja je nastala oko izbora "neprihvatljiva".

"Zakon predviđa da izbore sprovodi Studentski parlament, koji je nezavisno telo i uprava fakulteta tu ne može ništa da uradi. Po njima, ova situacija predstavlja cepanje akademske zajednice i rušenje autonomije Univerziteta i fakulteta", kaže za Oradio predstavnik "Studentske reakcije" Mladen Cvijetić.

On je rekao da su Pokrajinskom sekretarijatu za visoko obrazovanje već poslali prigovor i žalbe na proces izbora za Studentski parlament Filozofskog fakulteta. Zatražiće i od nadležne inspekcije da izađe na fakultet i utvrdi "šta se dešava u Savezu studentata i Parlamentu".

"Podnećemo krivične prijave protiv izborne komisije Studentskog parlamenta, koju je formirao predsednik tog tela Nemanja Cerovanović, koji je i kandidat na izborima", podseća Cvijetić.

Iz "Studentske reakcije" poručuju da se nadaju da će institucije uraditi svoj posao i omogućiti regularne izbore 13. aprila na kojima će se naći kandidati obe liste - neformalne grupe Studentska reakcija i Saveza studenata.

Do problema u izborima za Studentski parlament došlo je kada je zamenik predsednika izborne komisije Aleksandar Gajić odbio listu "Studentske reakcije" uz obrazloženje da je, od 635 prikupljenih potpisa, 61 bio nevažeći, iako bi i bez tih potpisa imali dovoljno za kandidaturu.

Od njih je zatraženo da u roku od 48 sati ponovo sakupe potpise uz overu notara, što, kako tvrde članovi te organizacije, nije u skladu sa Pravilnikom o organizovanju izbora.

Sa druge strane, izborna komisija saopštila je da je podnela krivičnu prijavu protiv predstavnika liste "Studentska reakcija", zbog navodnog krivotvorenja i falsifikovanja izbornih dokumenata.

Današnjem sastanku u Dekanatu trebalo je da prisustvuje i predsednik aktuelnog Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta Nemanja Cerovanović, ali se on ipak nije pojavio. 

M. L.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Filozofski je slobodan dok su slobodni ljudi u njemu

Veliki broj studenata, profesora i građana okupio se danas ispred Rektorata novosadskog Univerziteta, na skupu podrške i javnom času o…

.

Filozofski fakultet privremeno odblokiran

Privremeno je obustavljena četvorodnevna blokada Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, nakon razgovora studenata koji su zauzeli tu visokoobrazovnu instituciju sa…

.

Profesori ne pristaju na ultimatume, pozivaju na razgovor o slobodi govora

Ispred Filozofskog fakulteta u Novom Sadu održan je skup podrške koji je organizovala grupa profesora i zaposlenih na tom fakultetu,…

.

Blokada Filozofskog fakulteta se nastavlja, profesori ne žele da napuste zgradu

Blokada Filozofskog fakulteta u Novom Sadu se nastavlja, nakon neuspšenih pregovora sa policijom. U zgradi se osim predstavnika Studentskog parlamenta…

.

Niko ne sme da bude ugrožen zbog svog stava

“Nismo mogli da ćutimo. Došli smo ovde da pošaljemo jasnu poruku da montirani snimci, napadi na bilo koga od nas…

.

O budućnosti medija, novinarstva i trendova

Predavanje "Budućnost medija – trendovi u SAD" koje će održati svetski poznata autorka prof. dr Niki Ašer sa Univerziteta u…

  • 13:00 Pre podne na O radiju
  • 13:10 Vredi pročitati
  • 13:20 Tehnologija
  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo