...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Pokretanje firme nije cilj nego put

04.07.2018.

Manja Lekić (29) je ilustratorka i od skoro producentkinja iz Beograda koja se bavi dečijim storitelingom. Upisala je master studije u Budimpešti, gde ju je fakultet spojio sa firmom koja joj je ponudila posao. Ovaj posao je prihvatila, ali je brzo nakon toga dobila ponudu da pređe u Pariz. Ona menja svoje radno mesto, ali po njenom dolasku u Pariz, firma za koju je radila – bankrotira. Manja se vraća u Srbiju, tu kao i mnoge njene kolege kreativci počinje da radi u marketinškoj agenciji, prvoj, drugoj, sedmoj... (da, zaista je promenila sedam timova) na kraju daje otkaz i pokreće svoju firmu.

.

Kako si ti pored neograničenih mogućnosti u freelance svetu uopšte došla na ideju da otvoriš firmu?

U okviru saradnji sa ljudima, radeći na dečijim projektima, dečijim knjigama, igricama, društvenim igricama, dodatno sam se ohrabrila da je potpuno okej da ponudim jednu vrstu usluge. Nikad nisam zamišljala da ću sa 30 godina da imam firmu, to nije bilo važno. Ali uvek sam znala čime želim da se bavim. U ovom trenutku je firma to što mi omogućuje da do toga dođem.

Šta je sve potrebno da bi neko otvorio svoju firmu?

Pre svega ideja, zato što firma nije nešto čemu se teži. Firma je put ka tome čemu težiš, samo jedna usputna stanica.

A koliko uopšte mladi koji nemaju svoju firmu imaju prostora da nađu posao?

Mladi kreativci u Srbiji mogu da rade ili za strane firme kao outsourceri ili da rade u marketinškm agencijama. Ja sam se nekako zadesila u datom trenutku marketinškoj agenciji i onda sam iz toga pobegla. Sve vreme sam u stvari radila freelance, dođem kući sa posla i nastavim da radim svoje projekte za svoje klijente koji su vezani za dečiji storiteling.

intervju jpg

Kod nas ne postoji institucija u kojoj bi ti mogla da se baviš dečijim storitelingom?

Bila bih najsrećnija kada bi kod nas postojala institucija kojoj bih ja mogla da se priključim i u okviru nje da se bavim svojim poslom, ali toga nema. Imati svoju firmu i pokrenuti svoj posao je jedan užasno stresan korak, ali ništa me nije nateralo. Ohrabrilo me je to što mi do prekosutra možemo da pričamo šta sve nedostaje, ali jedino konkretnim postupcima i materijalizovanim, realizovanim idejama, može da se pokrene dijalog. Da li to može bolje, da li može sa većim timom, sa više vremena, više resursa, sa više angažovanja, da se napravi nešto što će stvarno biti od koristi.

Ti si praktično pobgla iz freelance-a i otvorila svoju firmu?

Da, ali ne zato što nisam želela više da se bavim freelanceom, nego samo zato što sam želela da kategorizujem čime u stvari želim da se bavim, a to je dečiji storiteling. Mislim da u današnje vreme postoje tri stvari u koje treba ulagati: deca, politika i ekologija.

Ako pokušaš sad da pogledaš stvari sa strane, koliko pokretanje sopstvene firme uopšte vredi?

Vredi, ali to vremenom postaje sve usko, sažeto. Tvoj život postane to što radiš, ti postaneš to što misliš, tvoje misli postanu tvoj posao i sve se lepo smućka. Ono što je najvažnije je to što kada transparentno komuniciraš i izneseš svoje ideje, projekte i vrednosti, to u stvari okuplja jednu super zajednicu oko tebe.

Intervju s Manjom možete preslušati ovde.

 

M. M.

Možda te još zanima:

.

Google pruža najmlađima širom sveta pristup svom Bard AI chatbotu

Kompanija tvrdi da je postavila određene mere opreza kako bi zaštitila svoje najmlađe korisnike.

.

Košnica nikog ne ostavlja ravnodušnim

Na Begečkoj jami u toku je sedamnaesti kamp za decu bez roditelja i adekvatnog roditeljskog staranja pod nazivom Košnica prijateljstva. Kamp…

.

Vredi pročitati: Milena Marković "Deca"

Novinar Highwaystar magazina Božidar Milovac za ovu nedelju proporučuje roman "Deca" prošlogodišnje dobitnice 68. Ninove nagrade Milene Marković.

.

Kad god možemo, treba da pomognemo drugome

Novogodišnji praznici su stigli. Period koji označava slavlje, veselje, sreću i generalno dobro praznično raspoloženje. U tim trenucima nekada i…

.

Kombinacija gitare i trube je naš rukopis

Deca loših muzičara jedan je od bendova koji je obeležio devedesete godine prošlog veka, kada pričamo o rokenrolu kod nas.…

.

Neraskidiva veza mode i muzike

Duga kosa, koju su promovisali pioniri roka poput Bitlsa ili smele odevne kombinacije pankera i čiroki frizure sa početka osamdesetih,…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo