...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Plaćene radne prakse u inostranstvu

28.12.2015.

Nemate iskustva? Naravno da nemate. Mladi smo, nismo ni stigli da radimo negde, fokusirani smo na fakultet... Međutim, u svetu postoji program za plaćene prakse, a zove se Global Talent.

.

S obzirom na to da je nezaposlenost mladih u Srbiji velika, studentska organizacija AIESEC predstavila je program praksi koje vam pružaju mogućnost da primente teorijska znanja stečena u toku studija na međunarodnom tržištu, radeći u internacionalnom okruženju zbog čega ćete se kasnije razlikovati od drugih na tržištu rada. Dobijte priliku da usavršite strani jezik, pokupite trikove za rad u inostranstvu i iskusite samostalan život u drugoj sredini i kulturi.

Potpredsednik za odlazeće stručne prakse iz AIESEC-a Damjan Trivan kaže oni koji žele da idu na praksu treba da budu proaktivni, da odmah počnu da traže prakse, budu otvorenog uma, jer su prakse otverene za ceo svet i da se fokusiraju na konkretne prakse, a ne na države u koje žele da idu.

"Kandidati treba dobro da pročitaju šta je sve potrebno za određenu praksu, jer to zavisi od kompanije u kojoj će osoba raditi. Mi njih upoznajemo sa sistemom, pravilima, procedurama i standardima koji se poštuju u okviru Aieseca, našeg i onog iz druge zemlje, kompanije u kojoj se radi i pomažemo im na njihovom ličnom i profesionalnom razvoju, jer smo non stop u kontaktu sa kandidatima, razgovaramo o ciljevima i očekivanjima", kaže Trivan za O radio.

Najviše praksi ima iz oblasti marketinga, ekonomije, edukacije i IT oblasti, ali ima i iz svih drugih oblasti. Možete da ih pretražujete na platformi opportunities.aiesec.org.

"Prednosti odlaska na praksu u profesionalnom smislu bile su učenje novih tehnologija. Ja sam programer i IT svet je dosta širok, tako da je startap u kom sam radio zahtevao od mene da naučim novu tehnologiju, koju i danas primenjujem. Nakon završene prakse kad sam se vratio, zaposlio sam se posle dve-tri nedelje", kaže jedan od učesnika programa Global Talent Žarko Simić, koji je bio na praksi u Hamburgu.

Prakse traju od tri do 18 meseci. Za prijavu je potrebno da je kandidat student poslednje godine, da ide na master ili je zavšio fakultet pre manje od dve godine, a mlađi je od 30 godina. Treba da zna engleski ili neki drugi strani jezik, kao i da želi da se usavršava na ličnom i poslovnom nivou, upozna novu zemlju, nauči novi jezik i provodi vreme sa ljudima iz različitih kultura.

Aiesec ima i drugi program – Global Citizen, u okviru kog možete da volontirate od šest do osam nedelja.

Kako biste se prijavili za praksu, potrebno je da nađete odgovarajuće (najbolje bi bilo više od pet), prijavite se i tek kada ste primljeni plaćate taksu od 180 evra (pola čim ste primljeni, a drugu polovinu pre nego što odete), dok je za volontiranje taksa 80 evra, ali imate obezbeđen smeštaj. Plata na radnim praksama zavisi od države u koju idete i njenog standarda, pa je negde i više od 1.000 evra, dok na drugim mestima može da bude i 400, ali svakako sa tim novcem lepo možete da živite u inostranstvu dok ste tamo.

 

J.Ž.

Možda te još zanima:

.

AIESEC: Dobra prilika za sticanje iskustva

AIESEC je jedna od najvećih međunarodnih studentskih organizacija, koja se bavi razvijanjem liderstva kod mladih, kroz volonterska i stručna iskustva…

.

YouthSpeak Forum 29. aprila u Novom Sadu

Konferencija YouthSpeak Forum biće održana 29. aprila u OpeNS Kulturnoj stanici Liman, najavili su organizatori. Reč je o globalnoj konferenciji…

.

Accelerate Serbia - sve o radu mladih u kompanijama

Ukoliko si trenutno na trećoj ili četvrtoj godini studija i želiš da čuješ više o radu mladih u kompanijama, onda…

.

Prezentacija AIESEC-a u sredu u Novom Sadu

Predstavljanje organizacije AIESEC biće održano u sredu 6. juna u Kulturnom centru LAB, od 19 časova. Kako je najavljeno, moći…

.

Istražite mogućnosti koje mladima nudi AIESEC

Međunarodna organizacija koja okuplja mlade koji žele da razviju svoj liderski potencijal AIESEC organizuje info dan 16. novembra na Ekonomskom…

.

"Global Village" u subotu u Novom Sadu

Studentska organizacije "AIESEC Novi Sad" u subotu 6. avgusta, u Tržnom centru Big u Novom Sadu organizuje "Global Village" -…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Superoperater
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo