...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Društvo / Obrazovanje

Onlajn učenje upotpunjuje tradicionalno

29.01.2018.

Tradicionalan školski sistem je u poslednje vreme dobio konkurenciju u vidu onlajn pohađanja nastave, učenja ili polaganja ispita. To, naravno, ne znači da će sedenje u klupama biti potpuno zamenjeno, ali je sigurno da onlajn učenje može da olakša organzovanje vremena i učenje, pogotovo onima koji uporedo sa studiranjem i rade. Mi smo u emisiji "O tome se priča" govorili upravo o ovakvoj vrsti školovanja i pričali smo sa predavačima, ali i onima koji su pohađali onlajn kurs. 

.

Bez obzira da li ste student ili ste zaposleni, onlajn učenje nudi mogućnost da budete sam svoj majstor, odnosno, da sami procenite kada vam najviše odgovara da radite na svom znanju. Recimo, ukoliko ste zaposleni, dodatna obaveza u vidu odlaska na predavanja može biti prepreka u redovnom pohađanju predavanja. Sa druge strane, učenje na daljinu dozvoljava da radite na sebi kad god vama odgovara, usred noći ili kada drugi idu na posao. Takođe možete da iskoristite i vikend, kako biste nadoknadili propušteno. Tamara Radić je zaposlena, ali je želela da se dodatno školuje na kursu programiranja.

"Čula sam da postoji onlajn kurs programiranja u Novom Sadu, pa sam otišla do te škole. Iako sam htela da tradicionalno pohađam taj kurs, to ipak nije bilo dostupno, već samo onlajn, ali sam odlučila da se oprobam i u tome. Očekivala sam da ću ga završiti, jer je u pitanju dosta unosan posao i može lepo da se zaradi u Srbiji od toga. Shvatila sam da je u pitanju ozbiljna škola i da su informacije o literaturi, ispitima, predavanjima konstantno dostupne što je svakako veliki plus", kaže Tamara i objašnjava da je velika prednost onlajn učenja u tome što konstantno možete da budete u kontaktu sa nastavnicima, ukoliko imate bilo kakve teškoće tokom pohađanja kursa.

"Zaista mislim da onlajn kursevi mogu mnogo da pruže, ako znaš i želiš da organizuješ svoje vreme. To je istovremeno i prednost i mana tih kurseva, jer ako nisi dovoljno zainteresovan za to što si upisao, neće postojati ni volja da se završi jer sam sebe moraš da nateraš da učiš i polažeš", rekla je Tamara gostujući u emisiji "O tome se priča" na O radiju.

ucenje2 jpg

Ima i onih koji su shvatili da je dobar izvor zarade predavanje onlajn, najčešće engleskog jezika. Nataša Bogojević je pre dve godine počela da drži časove engleskog onlajn. Kako kaže, za posao je čula od drugarice.

"Učinilo mi se da to mogu lagano da ga radim pošto je, realno, lak posao, ne oduzima mnogo vremena a i  dobre su pare u pitanju. Iskustva su mi uglavnom pozitivna, imala sam mnogo zanimljivih učenika i saznala sam mnogo o kineskoj kulturi i o njihovom načinu života. U početku je bilo malo neobično, ali sada je ok", rekla je Nataša. Kako kaže, onlajn učenje kao i redovno školovanje, ima svoje prednosti i mane.

"Pozitivno je to što je lakši pristup informacijama i uzimajući u obzir to da predajem deci, interesantno im je da koriste kompjuter pri učenju, jer im je tehnologija sama po sebi zanimljiva. Mana je što nema direktnog ljudskog kontakta, jer je on veoma bitan faktor pri učenju", objašnjava naša sagovornica.

Jovana Stojanović, koordinator nastave i predavač na IT academy u Novom Sadu, rekla je gostujući na Radio televiziji Vojvodine da su onlajn učenje i studiranje sve učestalije.

"Platforme za online studiranje su godinama razvijane kroz iskustvo, tako da omoguće sve prednosti koje imaju polaznici tradicionalne nastave. Osim materijala koji dobijaju onlajn polaznici, oni imaju mogućnost da prate uživo putem lajv strima samo predavanje, koje se odvija na tradicionalan način u učionicama. U toku tog predavanja polaznici imaju mogućnost da postave pitanje profesoru, ukoliko im nešto nije jasno", objašnjava Jovana. 

Gost komentator emisije "O tome se priča", Vragolaž, kaže da je pristalica i jednog i drugog vida učenja, odnosno i tradicionalnog i onlajn.

"Škola je super da te nauči disciplini i kako da se ponašaš u društvu. Ali iskreno, sve što danas radim naučio sam onlajn i to besplatno, preko torenta. Jedino što je potrebno jeste strpljenje da nađeš ono što te interesuje. Pošto se bavim grafičkim dizajnom i digitalnom umetnošću, znam dosta ljudi koji su kao i ja kurseve prošli onlajn, zato što toga kod nas nema", kaže Vragolaž

Još jedna od prednosti onlajn učenja jeste da, ukoliko na vašem smeru ne postoji predmet koji postoji onlajn, niko ne kaže da ne smete da kombinujete dva vida učenja. Samim tim širite i unapređujete svoje znanje. Takođe, možete učiti od predavača koji su stručni na nekom polju a nalaze se hiljadama kilometara daleko od vas. Dovoljno je da imate dobru konekciju i kompjuter i bukvalno granice učenja i znanja ne postoje.

Emisiju "O tome se priča" možete da poslušate na našem podkastu.

J.M.

Možda te još zanima:

.

Tutorijali kao digitalna učionica

Još jedan od načina kako možete dodatno da se školujete i usavršite znanja, pored onlajn učenja jesu i video tutorijali.…

.

Šta nakon srednje škole?

Tempus fondacija organizuje vebinar za srednjoškolce pod nazivom "Šta nakon srednje škole - koraci u izboru studijskog programa".

.

Studiranje u Americi

U ponedeljak 25. marta i utorak 26. marta, od 17 časova, gosti Američkog kutka Novi Sad biće savetnici iz Međunarodnog…

.

Studentski standard u procepu između želja i mogućnosti

Rast inflacije u poslednjih par godina ostavio je traga i na svakodnevne troškove života studenata. Rat u Ukrajini i globalna…

.

Studiraj u Nemačkoj, Austriji ili Švajcarskoj

Ukoliko želiš da studiraš na engleskom jeziku u najrazvijenijim evropskim zemljama i da tako osiguraš svoju budućnost, poseti sajam pod…

.

Jedan profil za sve sajtove Infostud grupacije

Infostud grupacija uvela je jedinstveni Infostud profil koji će ti omogućiti pristup poslodavcima na svim njihovim sajtovima.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo