...
TRENUTNO15:00 - 16:00Vaš DJ sat

Društvo / Obrazovanje

Noć istraživača: Pijte kafu sa naučnicima

21.09.2015.

Krajem nedelje Novosađane očekuje vrlo zanimljiva manifestacija. U pitanju je Noć istraživača koja je početak zakazala za petak (25.09) u Tržnom centru Big i u klubu Quarter.

.

Programski direktor manifestacije Tijana Prodanović kaže da nas na obe lokacije očekuje odlična naučna žurka za različite uzraste.

"Glavni deo programa je u Bigu i počinje u 14 časova i traje do 22 časa. Tamo će posetioci biti u prilici da se upoznaju sa najvećim naučnim otkrićima, pije se kafa sa naučnicima, direktna komunikacija sa naučnicima i naukom. Prisustvovaće naučnici iz različitih oblasti, mahom sa Univerziteta u Novom Sadu, a biće i akademika sa kojima možete da razgovarate o klimatskim promenama, matematici pa čak i o šahu".

U klubu Quarter je program više okrenut umetničkim dušama, za malo starije u suštini za sve one koji hoće da spoje lepo i korisno, dobar provod, a usput da nešto i nauče.

"Program kreće od osam kada imamo i predavanje Dr. Mije David sa Fakulteta Tehničkih nauka koja će nam pričati o dizajnu i nastupu na Praškom kvadrijenalu. Nakon toga u devet imamo izložbu povodom Međunarodne godine svetlosti. Naši umetnici će između ostalog predstaviti i knjigu i to na jedan potpuno nesvakidašnji način. Imaćemo i malo veće zagravanje u vidu jednog pabskog kviza, a tema je naravno nauka".

Novosadska Noć istraživača će se predstaviti 23. septembra u Briselu, a kako Tijana kaže Noć istraživača je evropski projekat koji se isto veče održava u preko 300 gradova širom Evrope.

"Ove godine su, pošto je deseta jubilarna, uputili poziv svim ranijim učesnicima da pošalju svoje najbolje eksperimente i najbolje izvođače, a među izabranima je i naša ekipa sa PMF-a, naše hemičarke Sanja, Marija i Jovana".

Povodom desete Noći istraživača Tijana nam je predstavila i android igricu koja je prednajava onoga što nas očekuje u petak.

"To je nekako više namenjeno klincima da se prošetaju gradom sa roditeljima i da se zagreju za Noć istraživača. To znači da odete na Google play prodavnicu gde je dostupna ta igrica i skinete je. A cilj je da se sakupe planete i kada odgovorite tačno na pitanje onda vas igrica pita gde u gradu možete da nađete sledeću planetu. A u gradu su postavljeni tragovi kako do njih doći".

Možda te još zanima:

.

"Noć istraživača" i digitalne publike

Ove godine "Noć istraživača" u potpunosti je promenila koncept u odnosu na osnovnu ideju manifestacije da dovede nauku i naučnike…

.

Noć istraživača: kako je digitalno ušlo u nauku

Ove godine "Noć istraživača" biće održana u malo drugačijem obliku nego što su posetioci navikli, a i termin je pomeren.…

.

Lov na blago: Naučni zadaci za najmlađe istraživače

Lov na blago, jedna od najpopularnijih beogradskih aktivnosti Evropske noći istraživača, ove godine biće održan u izmenjenim okolnostima, a prvi…

.

Evropska noć istraživača u 28 gradova u Srbiji

Evropska noć istraživača, koja se istovremeno dešava u preko 30 zemalja, biće održana 27. i 28. novembra u virtuelnom okruženju, donoseći…

.

U Noći istraživača glasanje za ime nove planete

Deseta, jubilarna, "Noć istraživača" u Srbiji, biće održana u petak 27. septembra, od 15.00 do 1.00 sat nakon ponoći. U…

.

Upoznajte nauku na prvi ogled

Noć istraživača održava se svakog poslednjeg petka u septembru, u više od 250 evropskih gradova. Kroz niz interesantnih interaktivnih radionica,…

  • 13:00 RetroTips
  • 14:00 Eko linija
  • 15:00 Vaš DJ sat
  • 16:00 Music mix by Anja
  • 22:00 DiskOradio

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo