...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Noć biologije peti put u Novom Sadu

14.04.2015.

Pored svakojakih “noći“, kao što su noć pozorišta, noć muzeja, noć ovoga i onoga, novosađani će imati sjajnu priliku da u petak 17. aprila posete i Noć biologije. Ova manifestacija postala je već tradicionalna na Prirodno-matematičkom fakultetu (PMF) u Novom Sadu, a održava se peti put.

.

Kako je za O radio najavila organizatorka Noći biologije Olivera Bijelić Čabrilo, za PMF je ovo mali jubilej koji će posetiocima doneti mnogo novina.

“Očekujte neočekivano! U prvi plan bih istakla radionice na koje su naši posetioci već navikli i sve do jedne će biti interaktivne - sve će moći da se pipne i uzme u ruke, tako da očekujemo njihovo aktivno učešće“, kazala je Olivera.

Manifestacija će biti otvorena pravim hepeningom za najmlađe, odnosno maskembalom, a organizatori institraju da maske budu prilagođene manifestaciji i napravljene od ekoloških materijala.

„Ne dolaze u obzir kupljeni Spajdermeni, Betmeni ili princeze, već je poenta da najmlađi uz pomoć učitelja ili roditelja naprave svoju masku, koja je povezana sa biologijom, tačnije, da to bude neki cvetić, ptičica, životinjica ili slično“, kazala je Olja i dodala da će najbolji dobiti poklone.

Pripremljen je i kviz pod nazivom “Želite li da postanete ekolog“, namenjen srednjoškolcima, a na njega se mogu prijaviti ekipe od tri člana.

“Pitanja su iz gradiva koja oni uče u redovnoj nastavi u školi, a do sada je svoje ekipe prijavilo više od 12 škola. U finalu će se boriti tri ekipe, prvoplasirani će osvojiti put na Koaponik sa studentima biologije na terensku nastavu, a za ostale su tu majice sa logoom manifestacije i knjige koje je izdao Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine“, najavila je Olivera.

U planu je i takmičarska debata, na koju su pozvani malo stariji učesnici, a stavove za i protiv ukrstiće na temu lova.

“Hoćemo da prođemo kroz ovu temu kako bismo utvrdili da li je lov još iskonski u nama ili smo taj nagon konačno prevazišli“, kazala je Olivera.

Na Noći bilogije će moći da se zabave i najmlađi, ali i oni stariji, a još informacija možete čuti ispod teksta, u razgovori Alme i Sofije u studiju O radija.

M.L.


Možda te još zanima:

.

Tri dana u porodilištu, moguće posledice za čitav život

Proživljeno akušersko nasilje ostavlja trajne posledice po ženu, utiče na njenu odluku da ponovo postane majka, na odnos sa partnerom,…

.

LED sijalice za zdravije životno okruženje

Prvi korak koji možete učiniti kako bi smanjili svetlosno zagađenje u vašem životnom prostoru jeste kupovina LED sijalica. One, u…

.

Svetlosno zagađenje najviše utiče na insekte i ptice

Brojna naučna istraživanja su potvrdila negativan uticaj koji veštaka svetlost ima na živi svet koji nas okružuje. Ulično osvetljenje koje…

.

Javna rasveta - glavni izvor svetlosnog zagađenja

O javnoj rasveti, čini se, najviše razmišljamo u decembru i januaru, kada su na ulicama novogodišnji ukrasi. No, vrlo često…

.

Svetlosno zagađenje: zašto čovek želi da "pokori noć"?

Kada govorimo o zagađenju, verovatno vam prvo na pamet padaju loš kvalitet vazduha ili vode. Svetlost je stalno tu, oko…

.

Koliko se zvezda vidi u mraku?

Oradio i Carpe Noctem su u subotu 3. decembra organizovali Astro šetnju na Fruškoj gori. Kroz stazu, nešto kraću od…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Radio Grafiti

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo