...
TRENUTNO18:00 - 00:00Music Mix by Majkić

Društvo / Obrazovanje

Neformalnim obrazovanjem do posla

22.03.2016.

Pored formalnog obrazovanja koje nam obezbeđuju diploma i određeno zvanje, postoji i tzv. neformalno obrazovanje koje bi trebalo da pruži veštine i znanje koje se ne stiče na fakultetima ili školama, a važni su za budući posao.

.

Seminari, obuke ili volontiranje mogu biti dobar način da produbite svoje znanje i proverite ga u praksi dok čekate posao. U anketi koju smo sproveli u kampusu Univerziteta u Novom Sadu studenti su na pitanje da li znaju šta je neformalno obrazovanje odgovarali da je to oblik samostalnog obrazovanja čitanjem knjiga ili drugih korisnih tekstova na internetu, a pojedini su bili stava da neformalno obrazovanje nije potrebno jer fakultet daje dovoljno informacija.  

Tokom anketiranja nametnuo se zaključak da koncept neformalnog obrazovanja studentima nije u potpunosti jasan i da ga uglavnom ne praktikuju.

Prema istraživanju o položaju i potrebama mladih u Srbiji koje je sprovela Ninamedia research u novembru 2015. godine i može se naći na sajtu Ministarstva omladine i sporta, četiri odsto anketiranih nije zainteresovano ni za jedan od vidova neformalog obrazovanja, dok je 64 odsto izjavilo da nemaju dovoljno informacija o postojanju različitih oblika neformalne edukacije.

Student novinarstva Lazar Čovs, koji ima bogato iskustvo neformalnog obrazovanja kako u Srbiji tako i u drugim evropskim državama, rekao je da je iz njegove perspektive gotovo neverovatno da toliki broj mladih ne može da dođe do informacija o seminarima ili obukama.

"Preporučujem vršnjacima i drugim mladim ljudima da pokušaju da se informišu bar preko društvenih mreža kad su već tamo uglavnom po ceo dan. Postoje stranice i grupe na internetu, a mogu da pogledaju i sajtove infopolis.rs, youth.rs, mladi.rs, stipendije.rs i slične portale. Na svakom od njih postoje konkursi, pozivi za seminare, treninge, kampove, obuke raznih vrsta", kaže Lazar.

On je dodao i da je neformalno obrazovanje za njega važno jer ono za razliku od formalnog pruža znanja, veštine, stavove i vrednosti sa kojima mladi ljudi iz Srbije mogu da budu konkurentni radnici na evropskom tržištu.

"Tokom niza godina sam prošao razne obuke. Mislim da mi je svaka od njih pojedinačno omogućila da upoznam jako velik broj ljudi, da raširim svoju mrežu kontakata i definitivno da steknem konkretno znanje i veštine koje danas mogu da primenim, a koje moji vršnjaci koji su sličnih godina, interesovanja ili formalnog obrazovanja tek treba da steknu i razviju", ističe Lazar Čovs.

education future

Praktična znanja i veštine koje se stiču na seminarima ili volontiranjem mogu biti korisni i prilikom zapošljavanja. Predsednik Unije poslodavaca Vojvodine Stanko Krstin rekao je za Oradio da velik značaj daje neformalnom obrazovanju. On je izjavio i da mladi koji dolaze kod njega da rade puno nauče u školama ali primenjivog znanja nemaju.

"Meni je najvažnije znanje. Kod nekih oblika neformalnog obrazovanja ne dobije se diploma, jednostavno se nešto nauči, pa se to primenjuje. Postoje i edukacije, na kojima se dobiju neki sertifikati. Dobro je da to postoji, ako dolazi neki novi radnik ja ću ga pitati da li poseduje sertifikat. Ne mora to biti uslov, ali ću ga pitati", navodi on.

Koordinatorka za obrazovanje u Nacionalnoj asocijaciji praktičara omladinskog rada Ivana Volf, rekla je da trenutno ima veoma dobrih programa. Međutim, nedostaje sistemske podrške za te ogranizacije koje ih sprovode i potrebno je da se novac ulaže u kontinuirane obuke.

"Isto tako nam je cilj, kada zanimanje omladinskog radnika bude prepoznato, da se negde i u formalne institucije uvedu studijski programi za omladinski rad. Sa jedne strane je to, a sa druge strane metodologija koje neformalno obrazovanje ima može da bude korišćena i u formalnom obrazovanju. U nekim predmetima je već sada moguće uvesti neke metode koje se koriste u neformalnom obrazovanju. Malo po malo može da se kreće sa tim", kaže Ivana.

Pored formalnog obrazovanja koje pruža dobru teorijsku osnovu, nije na odmet naučeno proveriti u praksi, volontiranjem ili steći nova znanja i veštine raznim obukama i seminarima. Na taj način pojačava se vaš CV i razlikujete se od drugih kandidata na konkursima za posao.

 

Valentina Sigeti

Možda te još zanima:

.

Prezentacija studentske organizacije AEGEE

Prezentacija studentske organizacije AEGEE biće održana u sredu 24. oktobra u 16:30h na Filozofskom fakultetu u učionici 107. Na prezentaciju su…

.

"Atelje" u kom se uči i ono što nema u školama

Nevladina organizacija "Atelje" bavi se neformalnim obrazovanjem, a od kad je osnovana, u septembru prošle godine, do sada je, kroz…

.

Naučite kaligrafiju, pletenje, kulturu čaja i slikanje - u Ateljeu!

Mlada organizacija Atelje skoro svakog dana organizuje neke besplatne radionice! Trude se da pokriju što više tema, pa se bave…

.

Besplatan trening vođenja radionica

Da li ste nekad išli na neku radionicu ili seminar? Sigurno ste primetili da je na takvim događajima način rada…

.

Uspeh ne treba mistifikovati - učenje i rad

Šta je uspeh? Često zamišljamo uspešne ljude kao one koji su zacrtali neki cilj i odlučno se kreću ka tome.…

.

Muzičari ozbiljno ugroženi pandemijom

Pandemija, vanredno stanje i karantin ostavili su velike posledice na društvo. Najpre zdravstveno, a onda i finansijski. Mnogi su bili…

  • 16:00 Leto na O radiju
  • 17:20 Gost O radija
  • 18:00 Music Mix by Majkić

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo