...
TRENUTNO11:00 - 12:00Y2K

Društvo / Obrazovanje

"Atelje" u kom se uči i ono što nema u školama

23.03.2017.

Nevladina organizacija "Atelje" bavi se neformalnim obrazovanjem, a od kad je osnovana, u septembru prošle godine, do sada je, kroz više od 200 edukativnih radionica, pružila priliku mladima, ali i starijima, da nauče ponešto o književnosti, psihologiji, stranim jezicima, informatičkoj pismenosti, istoriji umetnosti ili primenjenoj umetnosti.

.

U centru Novog Sada, u pasažu 12 Dunavske ulice, u jednom od lokala čuje se muzika uz koju se devojke i momci pripremaju za radionicu kaligrafije, jednu od onih koju organizuje "Atelje". Na stolu su papiri, pribor za pisanje, različita literatura iz ove oblasti. Miljana Mićunović i Tamara Prošić često dolaze u "Atelje" jer su im ove radionice veoma korisne.

"Studiram grafički dizajn tako da je to bio razlog za dolazak i na radionice kaligrafije. Pretpostavljam da mogu samo da pomognu. U svakom slučaju, neće odmoći da znam još nešto", kaže Miljana.

"Bila sam i na radionici crtanja mandale pa sam videla da postoji i ova radionica, za koju sam čula i ranije, ali nije bilo slobodnih termina pa sam je sad ulovila", dodaje Tamara.

 atelje7 jpg

Gužva pri prijavljivanju nije retkost, kaže Milica Katić, predsednica udruženja "Atelje". Različite besplatne radionice organizuju svakodnevno i trude se da pokriju što više tema, pa se između ostalog bave svim onim što može da podigne nivo kulture, da razvije i unapredi kreativnost, znanje i profesionalne veštine, a ne uči se u školi.

"Mi se baš trudimo da nemamo ciljnu grupu i baš nam je interesantno kad se na nekoj radionici pojave neki školarac i neka penzionerka, koji se trude da nešto naprave, naštrikaju, nauče i taj sudar generacija je ono što je nama jako interesantno da vidimo", kaže Milica.

atelje3 jpg

"Atelje" je neprofitno udruženje, a kako Milica objašnjava, nastalo je na njenu inicijativu ali uz pomoć, volju, zanje i entuzijazam drugara iz srednje škole, sa faksa i iz komšiluka. Opstanak "Ateljea" zavisi isključivo od donacija, pa su odlučili da organizuju posebne radionice kao zahvalnicu donatorima. Ove radionice traju po nekoliko meseci, a bave se grafičkim dizajnom, freelance pisanjem, fotografijom i sličnim veštinama.

"To su radionice kojima pristup imaju samo naši donatori koji uplate 1800 ili više dinara, a donatorski status se obnavlja na mesečnom nivou. Neke od tih radionica traju mesec, neke dva, pa zavisi, može se doći na prvi, na drugi mesec, na oba. Sve nastavne jedinice su objavljene na sajtu, znači za svaku radionicu posebno po nastavnim jedinicam imamo program. Biramo donatorske spram besplatnih. Ona radionica koja je besplatna i koja je uspešna, na koju se prijavljuje puno ljudi, mi je dignemo na viši nivo, raširimo i produbimo temu da zadovoljimo interesovanje polaznika", kaže Milica.

atelje4 jpg

Ono što naročito privlači one koji pohađaju radionice jeste tip sadržaja koji "Atelje" nudi, a koji je u domenu kulture, u najširem smislu. S druge strane, kako tvrdi Tamara Prošić, pored mnogih online kurseva i načina da se nešto besplatno nauči, "Atelje" je važan i zato što se oni koji dođu ovde međusobno upoznaju i druže.

"Ja mislim da je ovo super stvar jer van 'Ateljea' nisam videla da ima ovako nešto. Previše je svega što nije onako ka kulturi usmereno, tako da je ovo značajno i mislim da bi trebalo biti više ovakvih sadržaja. S druge strane ovo okruženje je motivišuće, više podstiče ovo grupno učenje, nego sedenje ispred kompjutera kod kuće", kaže ona.

U "Aeljeu" su aktuelne donatorske radionice programa ilustrator i fotošop, radionica kaligrafije, a uskoro stiže i radionica vebdizajna. Tu su i besplatne radionice mandale, kaligrafije, šaha i pejzažne arhitekture. Za tačan raspored radionica najbolje je pratiti njihovu internet stranicu i Fejsbuk profil. Kako biste bili na vreme informisani, na vreme se prijavili i izbegli gužvu, Milica preporučuje da se prijavite za newsletter koji šalju krajem svakog meseca, a u kom su najavljena dešavanja za naredni period.

Audio prilog poslušajte u plejeru ispod:


Jovana Zdjelarević

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: Kako osvojiti prijatelje i uticati na ljude

Na ovogodišnjem Exitu, tačnije treće večeri, titulu osvajača srca definitivno je odnela ekipa koja stoji iza imena Black Serbs. Značajnoj…

.

Nedeljni vodič od 21. do 27. avgusta

Pokretnica, Kontra Fest, meditacija, ples, Kritična masa...

.

Radionica improvizacije u Mensi

Radionica posvećena improvizaciji, koju organizuje "Atelje", održava se u četvrtak, 27. jula, u 18 časova. Namenjena je onima koji misle…

.

Kako se izboriti sa prokrastinacijom

Prokrastinacija je odlaganje obaveza ili važnih zadataka, odlaganje nečeg što nam u datom trenutku nije najprijatnije da uradimo i umesto…

.

Besplatan letnji kurs kineskog jezika

"Atelje" organizuje besplatne časove kineskog jezika, koji će se održavati svakog ponedeljka, od 26. juna do 31. jula u Omladinskom…

.

Napravi svoj hvatač snova

Hvatači snova lepi su i zanimljivi ukrasi, a kako da ih napravimo sami demonstriraće volonteri nevladine organizacije "Atelje" na radionici…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Za i protiv
  • 13:00 RetroTips

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo