...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music mix by Anja

Društvo / Obrazovanje

Nedeljni vodič od 18. do 24. maja

17.05.2015.

Naredne nedelje nema nekog ogromno velikog koncerta, ali zato ima mnooogo manjih događaja za uživanje.

.

Ponedeljak 18. maj

Dođite u 20 sati u Radio Cafe da upoznate autore "Bantustana", putničkog zapisa od Balkana do juga Afrike i uzmite ili kupite knjigu. "Bantustan" čine priče i crteži, intervjui i mape, pesme i dokumenti. Istovremeno je udžbenik za samostalna putovanja, intimna ispovest, ilustrovani atlas, zbirka čudnih sudbina, popis malih tajni i sramota. Bantustan je putopis, roman, atlas i enciklopedija.

Anime veče sa filmom "Redline" biće održano u klubu Culture Exchange i počinje u 21 sat. Radi se o akcionoj drami o smrtonosnim trkama koje se održavaju jednom u pet godina i nesmotrenom vozaču koji uživa u opasnim situacijama željnog pobede.

Kao i svakog ponedeljka u 21 sat - u Gaming centru organizuje se gledanje serije Game of Thrones, a ovog puta je na redu šesta epizoda.

EF open i studentska olimpijada biće održani na terenima iza doma "Bosa Milićević" u Subotici i trajaće do 2. juna. Studenti će se takmičiti u fudbalu, košarci, odbojci, stonom tenisu, šahu, skoku u dalj, obaranju ruku, bacanju kamena, vučenju konopca i trkaće se u džakovima i sa jajima.

Međunarodni festival pozorišta za decu počinje u 10 sati u pozorištu "Deže Kostolanji" u Subotici predstavom "Sivi čovek sa šibicama". Festival traje do petka, predstave se igraju u 10, 12, 18 i 20 časova u pozorištu "Dežo Kostolanji", Dečjem pozorištu i Narodnom pozorištu. Očekuje vas 19 predstava!

Utorak 19. maj

Predstava "Transilvanija" biće igrana u Srpskom narodnop pozorištu u 20 sati. "Transilvanija" je komedija vlaški vestern-balkanska krimi priča sa kriminogenim likovima koji žive i dejstvuju na Dunavu i priobalju. Porodična zavada, šverc nafte i ubistva mešaju se sa željom za osvetom onostranih bića-duhova i vampira zbog nedoličnog ponašanja živih. Karte su u zavisnosti od mesta između 800 i 1300 dinara.

   U okviru Dana austrijske kulture u Kulturnom centru Novog Sada, organizovan je i filmski program. Poslednji film u ciklusu je "Vampir na terapiji". Projekcija počinje u 19 sati i ulaz je 150 dinara.

Filmsko veče sa "Big eyes" biće održano u klubu Culture Exchange u 21 sat. Drama o slikarki Margaret Kin, njenom fenomenalnom uspehu 50ih godina i legalnim poteškoćama koje je imala sa mužem, koji je zahtevao zasluge za njena dela.

   U Izlogu ideja u Bačkoj Topoli nastupiće Zdenko Franjić a.k.a. Lutajuči DJ Zdena iz Zagreba, Zli jezici iz Subotice i lokalci Ofingeri. Za Lutajućeg Zdena kažu da je u zadnjih dvadesetak i kusur godina izbombardovao Nju Jork više puta nego Ameri i Rusi Berlin 1945... i još uvek baca bombe. Zli jezici su kafanska liturgija sa dve gitare basom i bubnjevima. Ofingeri su lokalni bend koji je oformio Miki Pjevač, jedna od kultnih ličnosti na BT alternativnoj sceni, a mlađoj subotičkoj publici poznat po sastavu Koridor 10. Ulaz je besplatan.

Sreda 20. maj

   Promocija časopisa "Stripolis" i izložba slika biće održani u 20 sati u kafeu Izba. Kvalitetnim otiscima u štampi autori autentičnog grafizma i naracije, prikazani su u najboljem mogućem svetlu kroz kompletan tehnički izgled časopisa koji indirektno asocira na neke domaće strip publikacije iz prošlosti, odajući im na taj način poštovanje, i budi setu kod onih poklonika koji su odrastali uz strip i ostali mu verni do danas.

Karaoke veče! Culture Exchange! Kažu da je potrebno nekoliko piva da biste skupili hrabrost da javno pevate, ali i isto toliko piva da biste slušali to pevanje!

Veganska večera u Omladinskom centru CK13 počinje u 20 časova. Ako dolazite, potrudite se da tamo budete na vreme, jer hrana brzo plane. Njama njama

Četvrtak 21. maj

Počinje osmi Cubanero salsa festival! Očekuju vas više od 40 radionica, više od 20 umetnika, četiri lude i nezaboravne žurke, veliki koncert benda Barrio Latino i još mnogo, mnogo toga...

   U Studiju M sa početkom u 21 sat biće održan koncert grupe Broken.Heart.Collector. U okviru Dana austrijske kulture koji organizuje KCNS, bend iz države u kojoj živi mnogo ljudi sa Balkana, usvojio je neke balkanske ritmove i napravio spoj elektronike, orijentalnog i džeza.

Bend Mir će svirati u Omladinskom centru CK13 u 21 sat. Mir je eksperimentalni bend iz Švajcarske, koji kombinuje noise rock sa elementima industriala i ritualnog zvuka. Svoju muziku opisuju kao energični, pozitivni i veoma glasni eksperimentalni rok koji bi, sa druge strane, mogao da dočara i atmosferu filmova Tarkovskog ili "Glave za Brisanje" Dejvida Linča. Ulaz je 200 dinara.

   Jam session će biti održan u Gerili! S obzirom da je prošlog puta bilo mnogo muzičara, ovog put biće improvizacija muzike i muzika improvizacije od početka do kraja večeri! Na bini su set bubnjeva, jedno bas i jedno gitarsko pojačalo, a muzičari treba da ponesu svoje instrumente (gitara, bas, klavijature, duvači, perkusije...) Svirka počinje u 21 sat.

Zayn iz Bjelovara (Hrvatska) i Wolfram iz Novog Sada nastupiće u klubu Mladost u Subotici i svirka počinje u 21.30 sati. Na Zayn je umnogome uticao propali industrijski grad u kom žive, pa kažu da glas više ne znači ništa - tuga se prenosi distorzijom i raspucanim činelama. Wolfram upravo izdaje i promoviše album prvenac "Music Of The Heathen" koji je oktarakterisan kao "dašak svežeg vazduha na alternativnoj sceni Balkana". Ulaz je 250 dinara.

Petak 22. maj

Promotivna žurka za Outlook festival u Hrvatskoj biće održana u Borisovom ateljeu, u organizaciji Sub:tribe ekipe. Duh festivala predstaviće Digitron Sound System iz Zagreba, pioniri soundsystem kulture na Balkanu, Baseline ekipa koja već više od decenije promoviše bass kulturu i muziku u Novom Sadu i novosadski misionari dub zvuka - Sub:tribe. Ulaz je 200 dinara do ponoći, a nakon toga će biti 300 dinara.

U klubu The End očekuje vas jedna elektronska žurka koju ne smete da propustite! Muziku će vrteti Federico Grazzini, dj koji živi na relaciji Italija-Ibica i voli dugačke dj setove miksujući house i techno sa fankom! Pored njega, tu će biti i dobro poznati Lea dobričić i W. aka Wizard. Žurka počinje u 23 sata i ulaz je 500 dinara.

Koncert benda Bas i Stega povodom promocije albuma "Nova Stvar" biće održan u 22 sata u Utopiji. Muzika koju izvodi Bas i Stega uglavnom je instrumentalna, zasniva se na stabilnim ritmovima, koji su podržani razigranim bas linijama i sve je obojeno psihodeličnim zvukovima isprepletanih gitara. Specijalni gosti na promotivnom koncertu biće bend Voda Nad Vodama iz Novog Sada. Ulaz je 300 dinara.

Promocija EP "U pravcu kazaljke na zidu" i albuma "Sve u moje vreme" benda JAL (Josip A Lisac) biće održana u Omladinskom centru CK13 sa početkom u 22 sata. "U pravcu kazaljke na zidu" predstavlja mini album u kom svaka pesma koketira sa različitim stilom (elektronika, folk, akustika, eksperiment-ska). Album "Sve u moje vreme" predstavlja zbir od osam pesama koje ne teže objediniti i opravdati sam naziv albuma, već sasvim obrnutim pristupom, prikazati ispravnost svake situacije i atmosfere koju pesma sadrži. Upad je 200 dinara.

   Party like it's 1980! Volite Princea? Slusate Wham? A mozda EKV? Da li ste zaboravili Michael Jacksona? Jos uvek pevušite omiljenu pesmu Duran Durana? Jos uvek želite da se zabavljate kao Cyndi Lauper? Firčijev studio, ulaz 200 dinara.

   Ili volite R'n'R? Družina Crnog okovratnika organizuje u Gerila Baru žurku za twist i shake! CBGBs, 50s and 60s, RnR - dress code 50s & 60s.

U Quarteru će biti svirka sa tri benda! Kryn dolazi iz Rijeke da svojom energijom, snagom i zrelošću ostavi upečatljiv trag i utisak da ih šira svetska alternativna scena zaista zaslužuje, Rain Delay iz Beograda promoviše svoj četvrti album "Of Blood-Red and Gold" i muzički izraz definišu kao "Venetian metal" koji čine fuzija jedinstvene metal i hardcore osnove sa uticajima popularnih žanrova - od neo-klasicizma, preko bossa nova, do jazz/blues/funk upliva i treći je Wolfram čija muzika postaje beskompromisna mešavina melodije, rifa i elektronike, pa su samoinicijativno skovali naziv svog pravca - acid metal.

Etno art Balkan fest, odnosno prodajna izložba svega ručno rađenog, biće održan u Domu vojske na keju i počinje u 10 sati. Pored rukotvorina, tu će biti i bogat kulturno umetnički program sa KUD-ovima, svirkama, pesnicima, glumcima... Organizatori kažu da će napraviti najveću prodajnu izložbu rukotvorina na Balkanu!

Subota 23. maj

Blok Rock, odnosno Blokstok fest posle nekoliko godina pauze biće održan u Železničkom parku, a na festu će nastupiti Amajlija, Ožežis, Zbogom Brus Li, Zona Katastrofe, Oldtimers band, Johnny Almost, Green Line Band, Ihtis i The Dust! Prva svirka počinje u 17 sati, a ulaz ne postoji.

Love Your City - akcija pomoći svratištu za decu, uređenja zelenih površina i čišćenja i sakupljanja otpada na Petrovaradinskoj tvrđavi trajaće ceo dan, a možete da se prijavite na loveyourcityns [at] gmail.com.

   Elektronska live act ekipa UBIVAE recordsa četvrti put vrti muziku u KC Utopia! Line up: suuba+mockwar+terrabeats+dako - live, lakmus red+ibogabel+lazyk+afrika - live, mika technika - dj set i svi zajedno. Žurka počinje u 22 sata i upad je besplatan!

Premijera mjuzikla "Violinista na krovu" Džozefa Stajna, a u režiji Atile Bereša, biće održana u Srpskom narodnom pozorištu u 19.30 sati. Predstava je nastala u koprodukciji SNP-a i Novosadskog pozorišta, a na sceni će se naći čak 35 glumaca, pevača i plesača!

Firchie Think Tank Studio predstavlja u 21 sat dinamični Americana duo iz Memfisa - Amy LaVere & Will Sexton - oni nam donose autentični doživljaj koji ne smete propustiti. Ulaz je donacija od 500 dinara, što znači da možete da date i više.

Treći Defformer Fest biće održan u Quarteru i počinje u 21 sat! No, nije u pitanju samo treći Defformer već i činjenica da je bend Pero Defformero izbacio novi album "Jer to liči na taj način" i slavi 20 godina svog postojanja! Odabrali su i dva benda koji će upotpuniti njihovu rođendansku žurku - Flatline iz Sarajeva i Cold Snap iz Varaždina. Karte u pretprodaji u Gigstixu 400 dinara.

A u CK13 - Underground Awakening Fest! Kolac (Beograd) će predstaviti novi album "Zauvek Crni", pa očekujte oštar black metal zvuk, sirovu energiju i beskompromisni nastup; Krvolok (Stepanoviićevo) donosi prljavu snagu black betala, u opasnoj kombinaciji sa žestokim punk stavom; a Nekropolis već više od decenije svojom kombinacijom brutalnosti, tehničke kompleksnosti i odličnog scenskog nastupa, osvaja publiku! Fest počinje u 21 sat i ulaz je 200 dinara.

Šurenje, odnosno Drop sensei dovode jednog od najtalentovanijih i najtraženijih "drum and bass" producenata trenutno na svetu - Mefjusa! Put do slave utabao je svojim hirurški preciznim, ali u isto vreme razornim neurofank stilom zbog kog i dan-danas obožavaoci padaju u stanje transa. Pored njega, muziku će vrteti i Tecktone iz Makedonije i domaćini Bozne, Leol, Rokster i mladi dj Rcallz iz Novog Sada, kao i vj Witness iz Pančeva. Ulaznice možete da kupite u Eventimu za 800, 1.000 i 2.000 dinara.

Žurka koju je The End klub nazvao "Marko Nastić All Night Long" počinje u 23 sata, ali ne sa Nastićem! Za intro je zadužen Nemanja Vanović. Ulaz je 500 dinara.

Izložba slika Snežane Aleksić biće otvorena u 18 sati u Bunker Hill-u i trajaće do 28. maja. Radi se o izložbi pod jednostavnim nazivom "Ljubav", a slike su viđene kroz fikciju i mikrosvet autorke.

   U kafeu Grunf u Subotici nastupiće Petar Malešević iz Novog Sada sa melodic deep house, electronica i techno zvukom, dok će Violator razmrdati masu sa hitovima Depeche Mode-a, 80ih i elektropopa! Ulaz je besplatan i žurka počinje u 21 sat.

Nedelja 24. maj

Trka RUNIsFUN, u organizaciji DUDASAthletics, biće održana na Keju, a možete da trčite 300 metara (dečija trka), pet ili deset kilometara ili polumaraton. Staza je jasno obeležena i obezbeđena, a duž nje če stajati volonteri. Sudije se nalaze na okretima, kao i na poziciji start - cilj. Na okretima će biti postavljene okrepne stanice, jedna sa vodom, a druga sa još voćem i dekstrozom. Start je kod Danubiusa, prva trka počinje u 16 sati, a možete da se prijavite ovde.

Vojvođanski simfonijski orkestar zatvara koncertnu sezonu u Sinagogi u 20 sati. Na programu će biti Ferruccio Busoni: Komična uvertira, Sergej Rahmanjinov: Koncert za klavir i orkestar br.2 i Johannes Brahms: Simfonija br. 4. Dirigent je Giancarlo De Lorenza (Italija), a solista Antonio Di Cristofano, klavir (Italija). Karte možete da kupite u Mungosu ili u Sinagogi dva sata pe početka koncerta.

   U predivnoj prirodi Fruške gore od 11 do 14 sati "Vegetarijana plus" organizuje radionicu spremanja veganske hrane: vega roštilj, vega desert i voćni sok, a Željka Milošević će sa harfom uveličati to druženje. Cena radionice sa ručkom, desertom i sokom iznosi 420 dinara. Prijave traju do subote u 12 sati na telefon 0611462155 (Slavna). Adresa: Fruškogorski put 248, Popovica (Prigradski autobus broj 74).

Culture Exchange organizuje veče igara, pa ćete moći da igrate Riziko, Monopol, Cluedo, Starcraft, Twister, Taboo, Settlers of Catan, Rummy, Frustration, Cards against Humanity, Munchkin i mnoge druge.

Svečani koncert povodom 12 godina umetničkog rada Novosadskog big benda biće održan u 19 sati u staroj streljani "Eđšeg" (Antona Čehova 4). Program: Abreu, Wonder, Rodgers, Van Morrison, Gillespie, Corea, Tradicional. Dirigent je Fedor Vrtačnik, a solisti Svetlana Palada, Danka Adamov i Dušan Svilar. Radovan Marić će svirati harmoniku, Aleksandar Banjac piano, Dragan Kozarčić trubu i Gabor Bunford saksofon. Ulaz je besplatan!

J.Ž.

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 31. jula do 6. avgusta

"Špic" letnje sezone, vreme u kome su dešavanja na minimumu. Ipak i u takvom periodu pojavi se po neka žurka,…

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. jula

Projekcije, koncerti, predavanja, jedna zanimljiva šetnja i noćni bazar. Sve to vas očekuje ove nedelje u Novom Sadu, Somboru, Subotici…

.

Digitalni nomadi: život bez granica

Kada kažemo digitalni nomad zamišljamo nekog lika u hipsterskoj "havaji" košulji i sa bradom, na plaži na Baliju, kako čuka "Javu"…

.

Vredi pročitati: "Praznik u komi"

Di-džej, pozorišni radnik i pisac Vukašin Vojvodić preporučio nam je delo francuskog pisca novije generacije Frederika Begbedea "Praznik u komi".

.

Život kroz muziku, pozorište i knjige

Ime Vukašin Vojvodić često se može čuti u najavama novosadskih klupskih dešavanja, kada je u pitanju DJ scena, ali i…

.

Kako mladi vide Novi Sad?

Novosadski srednjoškolci kreirali su vodič za mlade "KULtura kroz Novi Sad" i pokazali šta je ono što naš grad čini…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Y2K
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo