...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Društvo / Obrazovanje

"Ne radi se čoveče" u Top ten Evrope

04.12.2014.

"Ja sam ljubitelj društvenih igara, pa je spoj prevencije i igre doveo do toga da oformimo ekipu koja je dalje razvijala tu ideju. Nabavili smo neke priručnike da vidimo kako se uopšte kreira takva igra i stvorili dve verzije: proširenu koja je komplikovanija i traje četrdesetak minuta i mini verziju koja je namenjena promociji na festivalima" - Vladimir Šalbut

.

   Društvena igra „Ne radi se čoveče“ izabrana je za jednu od devet najboljih u Evropi u oblasti prevencije narkomanije u 2014. godini, na konkursu "European Drug Prevention Prize 2014" koji je raspisala Pompidu grupa. Stručna komisija posebno je pohvalila način na koji je igrica promovisana generalno, ali i na facebook stranici "Ne radi se čoveče" jer sadrži dosta informacija koje su ažurirane redovno, a ujedno su na tom mestu mogli da vide da su mladi bili izuzetno zainteresovani za ovu društvenu igru.

    Idejni tvorac igre Vladimir Šalbut za O radio kaže da je igrica nastala u saradnji udruženja “Prevent” i društva “Valhala”.

  - Ja sam ljubitelj društvenih igara, pa je spoj prevencije i igre doveo do toga da oformimo ekipu koja je dalje razvijala tu ideju. Nabavili smo neke priručnike da vidimo kako se uopšte kreira takva igra i stvorili dve verzije: proširenu koja je komplikovanija i traje četrdesetak minuta i mini verziju koja je namenjena promociji na festivalima – kaže Šalbut.

   U proširenoj verziji grupa mladih iz Novog Sada ima zadatak da oslobodi ovaj grad. Tu su roker, metalac, gortičarka i drugi likovi koji pokušavaju da oslobode grad droge, a igrica im nameće niz prepreka.

   Igricu su ljudi iz “Preventa” promovisali ove godine u školama i na festivalima, a Šalbut kaže da su mladi odlično reagovali na nju.

   - Reakcije su bile odlične na ideju da je neko našao inovativan način za borbu protiv droge, što nije viđeno na ovim prostorima – objašnjava Šalbut.

   Prema njegovim rečima, nagrada Evropske komisije im mnogo znači jer su dobili priznanje za rad.

- Uložili smo dosta vremena i truda u ceo projekat i nagrada, iako je potpuno nematerijalna, znači mnogo za nastavak naših aktivnosti. – napominje Šalbut.

“Prevent” će igru promovisati i dalje gde god je to moguće. Šalbut kaže da svako ko želi, može da zaigra igru “Ne radi se čoveče” u njihovom udruženju ili u “Valhali”.

   P.K.  

Možda te još zanima:

.

Dungeons & Dragons: Od skromnog početka do kulta

"Dungeons & Dragons" je društvena igra koja je svoje korene imala pre gotovo pedeset godina, ali i dalje privlači ljude…

.

Društvene igre preko mreže

Do sada ste sigurno po nekoliko puta prešli sve društvene igre koje imate. Možda su vam dosadili i ukućani kao…

.

Društvene igre - idealna kućna zabava

Među najprodavanijim artiklima na Amazonu u proteklih mesec dana dominiraju društvene igre i slagalice, objavio je nedavno američki CNBC. Ovo…

.

Jesmo li zaboravili da se družimo?

Podaci za seminarski, kupovina karata za koncert, socijalna interakcija sa ljudima... Skoro sve što nam je potrebno, zahvaljujući internetu udaljeno…

.

Prvi festival društvenih igara "Gaming opeNS"

Prvi "Gaming opeNS" u Novom Sadu održava se od 1. do 3. decembra na pet lokacija u širem centru grada.…

.

Društvene igre - zabava za sve uzraste

Moderne društvene igre su u poslednje vreme sve popularnije među omladinom, zahvaljujući gejming klubovima koji promovišu ovaj vid zabave. Današnja…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo