.
Trenutno
Tehnologija
 Novinari O radija
Društvo / Obrazovanje

"Ne radi se čoveče" u Top ten Evrope

04.12.2014.

"Ja sam ljubitelj društvenih igara, pa je spoj prevencije i igre doveo do toga da oformimo ekipu koja je dalje razvijala tu ideju. Nabavili smo neke priručnike da vidimo kako se uopšte kreira takva igra i stvorili dve verzije: proširenu koja je komplikovanija i traje četrdesetak minuta i mini verziju koja je namenjena promociji na festivalima" - Vladimir Šalbut

.

   Društvena igra „Ne radi se čoveče“ izabrana je za jednu od devet najboljih u Evropi u oblasti prevencije narkomanije u 2014. godini, na konkursu "European Drug Prevention Prize 2014" koji je raspisala Pompidu grupa. Stručna komisija posebno je pohvalila način na koji je igrica promovisana generalno, ali i na facebook stranici "Ne radi se čoveče" jer sadrži dosta informacija koje su ažurirane redovno, a ujedno su na tom mestu mogli da vide da su mladi bili izuzetno zainteresovani za ovu društvenu igru.

    Idejni tvorac igre Vladimir Šalbut za O radio kaže da je igrica nastala u saradnji udruženja “Prevent” i društva “Valhala”.

  - Ja sam ljubitelj društvenih igara, pa je spoj prevencije i igre doveo do toga da oformimo ekipu koja je dalje razvijala tu ideju. Nabavili smo neke priručnike da vidimo kako se uopšte kreira takva igra i stvorili dve verzije: proširenu koja je komplikovanija i traje četrdesetak minuta i mini verziju koja je namenjena promociji na festivalima – kaže Šalbut.

   U proširenoj verziji grupa mladih iz Novog Sada ima zadatak da oslobodi ovaj grad. Tu su roker, metalac, gortičarka i drugi likovi koji pokušavaju da oslobode grad droge, a igrica im nameće niz prepreka.

   Igricu su ljudi iz “Preventa” promovisali ove godine u školama i na festivalima, a Šalbut kaže da su mladi odlično reagovali na nju.

   - Reakcije su bile odlične na ideju da je neko našao inovativan način za borbu protiv droge, što nije viđeno na ovim prostorima – objašnjava Šalbut.

   Prema njegovim rečima, nagrada Evropske komisije im mnogo znači jer su dobili priznanje za rad.

- Uložili smo dosta vremena i truda u ceo projekat i nagrada, iako je potpuno nematerijalna, znači mnogo za nastavak naših aktivnosti. – napominje Šalbut.

“Prevent” će igru promovisati i dalje gde god je to moguće. Šalbut kaže da svako ko želi, može da zaigra igru “Ne radi se čoveče” u njihovom udruženju ili u “Valhali”.

   P.K.  

.
Mladi nemaju utisak da im se institucije obraćaju i da njihovi problemi dolaze do subjekata koji bi mogli da reše nešto, pokazuje…
.
Ispitni rok je verovatno poslednja stvar koja je studentima u glavi na avgustovskih 36 stepeni. Međutim, kako nam je do ispitnog…
.
Beogradski centar za ljudska prava 12. avgusta, na međunarodni dan mladih, organizuje igranje društvenih igara koje za cilj imaju…
Program
Kalendar događaja
Avgust 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?