.
Trenutno
Music Mix by Bea
 Beata Kovač Božović
Društvo / Obrazovanje

Nauka: Novi Sad na Jupiteru!

11.02.2015.

BioSense naučni centar u Novom Sadu praviće delove sonde koja će se u budućnosti naći na planeti Jupiter.

.

Verovali ili ne, u Novom Sadu imamo naučnike i istraživače svetskog renomea čije su ambicije svemirskog opsega, pa će oni tako praviti delove sonde koja će se u budućnosti naći na planeti Jupiter. Ali to nije nije sve! Naučnici iz BioSense naučnog centra u Novom Sadu imaju dovoljno znanja i sjajnih inovacija da pomognu i poljoprivredi. U okviru BioSense naučnog centra doktori nauka i mladi istraživači bore se zapravo da svojim znanjem i upornošću poboljšaju život običnog čoveka.

Medijska pažnja koju svakodnevno dobijaju naučnici, u ovoj laboratoriji ne jenjava već danima, što je potpuno zasluženo, budući da su jedini u konkurenciji od 200 naučnih centara dobili Timing sredstva od 30 miliona evra za projekat pod imenom „Antares“ u okviru programa Horizonti 2020. Rukovodilac projekta „Antares“ Vesna Crnojević Bengin kaže da će im on omogućiti da tehnološkim inovacijama i istraživanjem podstaknu poljoprivredu u Srbiji kako bi išla u korak sa evropskom konkurencijom.

„Uzimamo ono što je tehnologija razvila do sada i pokušavamo to da prilagodimo, ili da na osnovu naših znanja razvijemo neke nove stvari za primenu u poljoprivredi. To sun a primer senzori, satelitska detekcija useva, znači podaci o tome šta raste na kom metro, procene prinosa, koliko če biti kukuruza ove godine I tako dalje…”, kazala je Crnojević Bengin.

Na ovaj način, projekat „Antares“ je omogućio BioSens naučnom centru i da postane jedan od 30 potencijalnih centara izvrsnosti, a jedini ovakav koji nije u Evropskoj Uniji. A kako je Biosens centar već prepoznat kao izvrstan naučni centar, oni su dobili zadatak i od Evropske svemirske agencije da učestvuju u realizaciji termalnih delova sonde koja će putovati na Jupiter.

„Način na koji planiramo da uradimo to je primenom ideja iz nečega što se zove mikro-elektromehanički sistemi ili MEMS. Naši istraživači su baš zato i pozvani u ovaj projekat, jer su imali izuzetne rezultate u ovoj oblasti, koje je zapazila i Evropska svemirska agencija, i tako nam je stigla ova ponuda. Proces je trenutno toku, stigle su nam specifikacije, sve analiziramo detaljno i treba da napravimo neko rešenje i ponudu, kako bismo počeli da radimo na tome. Jako smo uzbuđeni oko cele te priče“, dodala je profesorica Vesna.

Trenutno je u ovom naučnom centru više od 30 istraživača od kojih su mnogi doktori nauka, ali i studenti. Prosek godina je 33. Okruženje i tehnološke mogućnosti koje su ovog centra pružaju jedan od najboljih uslova za istraživanje, čime se dodatno stvara šansa za ostanak mladih istraživača u Srbiji i sve manji odliv mozgova koji već duže vreme pogađa Srbiju.

Nataša Šaru

.
Još jedan On the record festival je iza nas. Nakon višednevnih tribina, radionica i dodela nagrada za najbolje studentske radove,…
.
Ako ste se ikada zapitali kako izgleda spoj umetnosti, nauke i muzike odgovor na to ima Borko Basarić. On je zajedno sa ilustratorkom…
.
Kucanje u drvo da ne čuje zlo, crven končić oko ruke protiv uroka, šipčenje okolnim ulicama zbog crnih mačaka i apsolutno izbegavanje…
Program
Kalendar događaja
Septembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?