...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Majkić

Društvo / Obrazovanje

Najbolji naučnici: dr Dušan Mrđa

25.02.2015.

   Još jedan od dobitnika nagrade ''Dr Zoran Đinđić za mladog naučnika i istraživača'' jeste i sada vanredni profesor sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu Dušan Mrđa.

.

   On se bavi interakcijom kosmičkog zračenja sa različitim tipovima materijala i izračunava verovatnoće za takve procese. To su važna istraživanja za niskofonske eksperimente duboko ispod površine zemlje koje rade druge naučne institucije. Tim sa kojim radi i Dušan Mrđa istražuje koji su procesi smetnji prilikom tih eksperimenata i traži egzotične čestice, kao što su vimpovi – čestice tamne materije.

   - Fizika pruža najširi pogled na svijet i na okruženje i najbolje mogućnosti da objasnimo to okruženje, a nuklearna fizika mi se učinila najzanimljivijom, s obzirom da su predmet izučavanja fundamentalne, odnosno osnovne strukture od kojih je izgrađena celokupna materija.

   Znao sam da Katedra za nuklearnu fiziku ima značajne naučne rezultate i shvatio sam da mogu dobro da sarađujem sa svojim profesorima, koji su mi nesebično prenijeli svoje teoretsko i praktično iskustvo, rekao je Mrđa za O radio.

   Od dobijanja nagrade prošlo je šest godina i za Dušana Mrđu je nagrada značila podstrek da nastavi dobrim tempom, jer "jedan dio bavljenja naukom zahtjeva da dostignete određeni nivo, a teže je da se taj dostignut nivo održi u narednom periodu".

   - Studentski dani su bili interesantan period u mom životu u kome sam pokušavao da upotpunim vrijeme sa hobijem kojim se i danas bavim, a to je slikarstvo. Neki su mi rekli da sam najbolji fizičar među slikarima i najbolji slikar među fizičarima - i nije neka pohvala, ali je generalno interesantan spoj nauke i umetnosti, kaže kroz osmeh Dušan Mrđa.

   Uspešan naučnik savetuje studente da izbalansiraju svoje vreme da bi mogli na ozbiljan način da se posvete svojim studijama, da ih efikasno završe i traže mogućnosti za dalje usavršavanje, ali i da se organizuju tako da imaju slobodnog vremena za druženje i svoje aktivnosti.

Jasna Žugić

Ovi tekstovi nastali u sa saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za nauku i tehnološki
razvoj, u okviru koje će se pisati o svim dobitnicima nagrade "Dr Zoran Đinđić" za najboljeg mladog naučnika i istraživača, najboljeg studenta i najbolje urađenog diplomskog i master rada. 

Razgovor sa Dušanom Mrđom možete i da poslušate.


Možda te još zanima:

.

Teške stvari neće biti teške kada se razumeju na pravi način

Univerzitet u Novom Sadu nagradio je radove šest studenata sa Prirodno matematičkog fakulteta. Jedan od njih je student Departmana za…

.

Završen prvi Kongres mladih matematičara

Učesnici kongresa bili su mladi matematičari sa doktoratom u poslednjih 10 godina i studenti doktorskih studija iz 16 gradova regiona.

.

Počinje Prolećni festival matematike

Manifestacija Prolećni festival matematike biće održana od 8. do 13. aprila u Novom Sadu na različitim lokacijama. 

.

Otvorena vrata PMF-a uz radionice

Manifestacija "Otvorena vrata" pod sloganom "Hemijski vikend –Saznaj. Nauči. Primeni." biće održana ove i naredne subote (8. i 15. decembar)…

.

Sve je lako kad znaš matematiku

Predavanje na temu "Sve je lako kad znaš" biće održano u četvrtak 23. novembra u 19 časova na Prirodno-matematičkom fakultetu…

.

Noć Biologije – Dan Zanimljive Nauke!

Noć biologije počinje! Na Prirodno-matematičkom fakultetu će se okupiti studenti i srednjoškolci koji će napraviti zanimljive eksperimente i povesti vas…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 05:00 Music Mix by Majkić
  • 11:00 Leto na O radiju

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo