...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Društvo / Obrazovanje

Najbolji naučnici: dr Dušan Mrđa

25.02.2015.

   Još jedan od dobitnika nagrade ''Dr Zoran Đinđić za mladog naučnika i istraživača'' jeste i sada vanredni profesor sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu Dušan Mrđa.

.

   On se bavi interakcijom kosmičkog zračenja sa različitim tipovima materijala i izračunava verovatnoće za takve procese. To su važna istraživanja za niskofonske eksperimente duboko ispod površine zemlje koje rade druge naučne institucije. Tim sa kojim radi i Dušan Mrđa istražuje koji su procesi smetnji prilikom tih eksperimenata i traži egzotične čestice, kao što su vimpovi – čestice tamne materije.

   - Fizika pruža najširi pogled na svijet i na okruženje i najbolje mogućnosti da objasnimo to okruženje, a nuklearna fizika mi se učinila najzanimljivijom, s obzirom da su predmet izučavanja fundamentalne, odnosno osnovne strukture od kojih je izgrađena celokupna materija.

   Znao sam da Katedra za nuklearnu fiziku ima značajne naučne rezultate i shvatio sam da mogu dobro da sarađujem sa svojim profesorima, koji su mi nesebično prenijeli svoje teoretsko i praktično iskustvo, rekao je Mrđa za O radio.

   Od dobijanja nagrade prošlo je šest godina i za Dušana Mrđu je nagrada značila podstrek da nastavi dobrim tempom, jer "jedan dio bavljenja naukom zahtjeva da dostignete određeni nivo, a teže je da se taj dostignut nivo održi u narednom periodu".

   - Studentski dani su bili interesantan period u mom životu u kome sam pokušavao da upotpunim vrijeme sa hobijem kojim se i danas bavim, a to je slikarstvo. Neki su mi rekli da sam najbolji fizičar među slikarima i najbolji slikar među fizičarima - i nije neka pohvala, ali je generalno interesantan spoj nauke i umetnosti, kaže kroz osmeh Dušan Mrđa.

   Uspešan naučnik savetuje studente da izbalansiraju svoje vreme da bi mogli na ozbiljan način da se posvete svojim studijama, da ih efikasno završe i traže mogućnosti za dalje usavršavanje, ali i da se organizuju tako da imaju slobodnog vremena za druženje i svoje aktivnosti.

Jasna Žugić

Ovi tekstovi nastali u sa saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za nauku i tehnološki
razvoj, u okviru koje će se pisati o svim dobitnicima nagrade "Dr Zoran Đinđić" za najboljeg mladog naučnika i istraživača, najboljeg studenta i najbolje urađenog diplomskog i master rada. 

Razgovor sa Dušanom Mrđom možete i da poslušate.


Možda te još zanima:

.

Biologija je mnogo perspektivnija nego što ljudi misle

Filip Popović je student biologije i jedan od mladih istraživača na biološkom departmanu. Završio je Francuski jezik u Karlovačkoj gimnaziji, a…

.

Zašto su važni gradski parkovi?

Pokret gorana Novog Sada u četvrtak 13. oktobra, u Amfiteatru "Mihajlo Pupin" na Prirodno-matematičkom fakultetu, organizuje tribinu "Zašto su važni…

.

Za vreme nema leka, prilagođavajmo se

Meteoropatija ili "bolest vremena" danas pogađa i zdrave osobe, mlade ljude, čak i - decu. Pasivne meteoropate na osnovu tegoba…

.

Teške stvari neće biti teške kada se razumeju na pravi način

Univerzitet u Novom Sadu nagradio je radove šest studenata sa Prirodno matematičkog fakulteta. Jedan od njih je student Departmana za…

.

Završen prvi Kongres mladih matematičara

Učesnici kongresa bili su mladi matematičari sa doktoratom u poslednjih 10 godina i studenti doktorskih studija iz 16 gradova regiona.

.

Počinje Prolećni festival matematike

Manifestacija Prolećni festival matematike biće održana od 8. do 13. aprila u Novom Sadu na različitim lokacijama. 

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo