.
Trenutno
Akademac
 emisija sa Prvog programa Tv-a
Društvo / Obrazovanje

Najbolji naučnici: dr Dušan Mrđa

25.02.2015.

   Još jedan od dobitnika nagrade ''Dr Zoran Đinđić za mladog naučnika i istraživača'' jeste i sada vanredni profesor sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu Dušan Mrđa.

.

   On se bavi interakcijom kosmičkog zračenja sa različitim tipovima materijala i izračunava verovatnoće za takve procese. To su važna istraživanja za niskofonske eksperimente duboko ispod površine zemlje koje rade druge naučne institucije. Tim sa kojim radi i Dušan Mrđa istražuje koji su procesi smetnji prilikom tih eksperimenata i traži egzotične čestice, kao što su vimpovi – čestice tamne materije.

   - Fizika pruža najširi pogled na svijet i na okruženje i najbolje mogućnosti da objasnimo to okruženje, a nuklearna fizika mi se učinila najzanimljivijom, s obzirom da su predmet izučavanja fundamentalne, odnosno osnovne strukture od kojih je izgrađena celokupna materija.

   Znao sam da Katedra za nuklearnu fiziku ima značajne naučne rezultate i shvatio sam da mogu dobro da sarađujem sa svojim profesorima, koji su mi nesebično prenijeli svoje teoretsko i praktično iskustvo, rekao je Mrđa za O radio.

   Od dobijanja nagrade prošlo je šest godina i za Dušana Mrđu je nagrada značila podstrek da nastavi dobrim tempom, jer "jedan dio bavljenja naukom zahtjeva da dostignete određeni nivo, a teže je da se taj dostignut nivo održi u narednom periodu".

   - Studentski dani su bili interesantan period u mom životu u kome sam pokušavao da upotpunim vrijeme sa hobijem kojim se i danas bavim, a to je slikarstvo. Neki su mi rekli da sam najbolji fizičar među slikarima i najbolji slikar među fizičarima - i nije neka pohvala, ali je generalno interesantan spoj nauke i umetnosti, kaže kroz osmeh Dušan Mrđa.

   Uspešan naučnik savetuje studente da izbalansiraju svoje vreme da bi mogli na ozbiljan način da se posvete svojim studijama, da ih efikasno završe i traže mogućnosti za dalje usavršavanje, ali i da se organizuju tako da imaju slobodnog vremena za druženje i svoje aktivnosti.

Jasna Žugić

Ovi tekstovi nastali u sa saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za nauku i tehnološki
razvoj, u okviru koje će se pisati o svim dobitnicima nagrade "Dr Zoran Đinđić" za najboljeg mladog naučnika i istraživača, najboljeg studenta i najbolje urađenog diplomskog i master rada. 

Razgovor sa Dušanom Mrđom možete i da poslušate.


.
Informacioni centar Evropske unije i Otvorena komunikacija raspisuju konkurs za šestu generaciju polaznika "Evropske škole debate".…
.
Predavanje Đorđa Krivokapića iz SHARE fondacije na temu organizacije poslovnih sistema u kolaborativnoj ekonomiji, odnosno, "Kako…
.
Art terapija - sredstvo isceljenja, blagostanja i razvoja biće održana u Kulturnoj stanici Eđšeg u četvrtak, 17. oktobra. Cilj…
Program
Kalendar događaja
Oktobar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?