.
Trenutno
Music Mix by Dušan Majkić
 Dušan Majkić
Društvo / Obrazovanje

Završen prvi Kongres mladih matematičara

05.10.2019.

Učesnici kongresa bili su mladi matematičari sa doktoratom u poslednjih 10 godina i studenti doktorskih studija iz 16 gradova regiona.

.

Na kongres se prijavilo 107 učesnika iz 16 gradova, mahom iz Srbije, ali i iz Makedonije, Bosne i Hercegovine, Češke, Belgije, Švajcarske i Kine, od kojih je njih 72 izlagalo svoje radove.

Jedna od organizatorki Kongresa Ivana Đurđev kaže da je ideja Kongresa povezivanje mladih istih ili sličnih interesovanja, razmenjivanje ideja, u cilju promocije matematike kao nauke i popularizacije među mladima.

"Prvog dana su u prostorijama SANU, Ogranka u Novom Sadu, održana četiri plenarna predavanja. Predavači su bili mladi istaknuti naučnici Dušan Jakovetić, Luka Milićević, Marko Petković i Bojan Prangoski. U naredna dva dana imali smo dve paralelne sekcije na kojima je rezultate svog rada izložilo oko 70 mladih matematičara. Kongres je bio izvanredno uspešan. Mladi naučnici imali su priliku da se upoznaju, da upoznaju oblasti rada svojih kolega i da prošire svoja znanja", rekla je Ivana Đurđev.

Suština Kongresa je u povezivanju. Jedna od učesnica Jelena Radović sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu kaže da se prijavila za ovaj događaj pre svega da bi se upoznala sa radom i iskustvom drugih kolega iz regiona.

"Bilo je izuzetno zanimljivo slušati izlaganja naučnih radova učesnika, kao i razgovarati nakon izlaganja o sličnostima i razlikama naših akademskih karijera i izazova koje susrećemo u radu. Nadamo se ponovnim susretima i saradnji sa kolegama koje smo upoznali u ovih par dana", rekla je Jelena Radović.

Organizator kongresa je Srpsko naučno matematičko društvo u saradnji sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti, Ogranak u Novom Sadu, Departmanom za matematiku i informatiku Prirodno- matematičkog fakulteta u Novom Sadu i Matematičkim Institutom u Beogradu.

.
Art terapija - sredstvo isceljenja, blagostanja i razvoja biće održana u Kulturnoj stanici Eđšeg u četvrtak, 17. oktobra. Cilj…
.
Četvrti po redu Festival mentalnog zdravlja očekuje nas od 10. do 20. oktobra na različitim lokacijama u Novom Sadu.
.
Prema podacima prosvetne inspekcije iz 2012. godine, u Srbiji je svaka deseta diploma lažna. Koliko ovakva saznanja i atmosfera…
Program
Kalendar događaja
Oktobar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?