...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Završen prvi Kongres mladih matematičara

05.10.2019.

Učesnici kongresa bili su mladi matematičari sa doktoratom u poslednjih 10 godina i studenti doktorskih studija iz 16 gradova regiona.

.

Na kongres se prijavilo 107 učesnika iz 16 gradova, mahom iz Srbije, ali i iz Makedonije, Bosne i Hercegovine, Češke, Belgije, Švajcarske i Kine, od kojih je njih 72 izlagalo svoje radove.

Jedna od organizatorki Kongresa Ivana Đurđev kaže da je ideja Kongresa povezivanje mladih istih ili sličnih interesovanja, razmenjivanje ideja, u cilju promocije matematike kao nauke i popularizacije među mladima.

"Prvog dana su u prostorijama SANU, Ogranka u Novom Sadu, održana četiri plenarna predavanja. Predavači su bili mladi istaknuti naučnici Dušan Jakovetić, Luka Milićević, Marko Petković i Bojan Prangoski. U naredna dva dana imali smo dve paralelne sekcije na kojima je rezultate svog rada izložilo oko 70 mladih matematičara. Kongres je bio izvanredno uspešan. Mladi naučnici imali su priliku da se upoznaju, da upoznaju oblasti rada svojih kolega i da prošire svoja znanja", rekla je Ivana Đurđev.

Suština Kongresa je u povezivanju. Jedna od učesnica Jelena Radović sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu kaže da se prijavila za ovaj događaj pre svega da bi se upoznala sa radom i iskustvom drugih kolega iz regiona.

"Bilo je izuzetno zanimljivo slušati izlaganja naučnih radova učesnika, kao i razgovarati nakon izlaganja o sličnostima i razlikama naših akademskih karijera i izazova koje susrećemo u radu. Nadamo se ponovnim susretima i saradnji sa kolegama koje smo upoznali u ovih par dana", rekla je Jelena Radović.

Organizator kongresa je Srpsko naučno matematičko društvo u saradnji sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti, Ogranak u Novom Sadu, Departmanom za matematiku i informatiku Prirodno- matematičkog fakulteta u Novom Sadu i Matematičkim Institutom u Beogradu.

Možda te još zanima:

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

.

Atheist Rap u subotu u Hali 2 Novosadskog sajma

Slavljenički koncert novosadske pank-rok grupe Atheist Rap biće održan u subotu 6. apruila u KC Hala 2 na Novosadskom sajmu.

.

Filozofski je slobodan dok su slobodni ljudi u njemu

Veliki broj studenata, profesora i građana okupio se danas ispred Rektorata novosadskog Univerziteta, na skupu podrške i javnom času o…

.

Profesori ne pristaju na ultimatume, pozivaju na razgovor o slobodi govora

Ispred Filozofskog fakulteta u Novom Sadu održan je skup podrške koji je organizovala grupa profesora i zaposlenih na tom fakultetu,…

.

Filozofski fakultet u Novom Sadu obustavlja sve aktivnosti

Zbog potencijalnog ugrožavanja bezbednosti studenata, njihovog prava na obrazovanje i bezbednost zaposlenih, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu obustavlja sve…

.

Na kraj Limana Žuta kuća

Žuta Kuća na livadi između Limana i Štranda živela je pet godina. 

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Za i protiv

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo