...
TRENUTNO17:00 - 18:00Dnevna soba

Društvo / Obrazovanje

Moždani aerobik za bolju koncentraciju tokom ispitnog roka

15.03.2017.

Ukoliko imate problem sa koncentracijom ili pamćenjem, onda je definitivno vreme za malo moždanog aerobika. Pomoću nekoliko jednostavnih trikova moći ćete da trenirate vaš mozak.

.

Aerobik za mozak – neurobik je sistem vežbi za podsticanje mentalnih sposobnosti i očuvanje memorije od kojih će te moći lakše da se fokusirate i brže pamtite. Upravo se neurobik bio tema poslednjeg izdanja emisije RTV-a Akademac, u kojoj je profesor medicinskog fakulteta Tomislav Cigić otkrio nekoliko trikova kako možete da poboljšate vaš mozak.

"Mozak traži redovni i kontinuirani dotok energije. Koristi šećer iz krvi i kiseonik. Ako ste ceo dan u zatvorenoj prostoru, onda imate problem sa koncetracijom, pažnjom i memorijskim kapacitetom. Višesatno učenje pada u vodu ako niste dobili dovoljno kiseonika."

Profesor dalje objašnjava da je mozgu potrebna energija, odnosno hrana, ali vas upozorava da to ne znači da treba da se prejedate, već da jedete lako svarljivu hranu, bogatu šećerom.

"U svakoj ishrani koja je potrebna vašem mozgu, neophodno je dosta voća i povrća, ali ne velika količina namirnica. Svaki kabast obrok koji uključuje masno meso, pasulj, čini da sva krv ide u želudac da bi svarila hranu i onda imate slab protok krvi kroz mozak i samim tim vam je proces učenja drugačiji", objasnio je ukratko profesor Cigić.

Zanimalo nas je koje trikove novosadski studenti koriste kada dođe ispitni rok. Ovo su neki odgovori:

"Jedem ribu, odmaram, gledam u jednu zelenu tačku, razmišljam, opuštam se i onda tek krenem da učim."

"Više volim da pospremam po stanu i da to bude tip-top onako sve da se sija i tek onda sam koncentrisana da se bavim nekim intelektualnim radnjama".

"Da, radila sam to pre, kao, crna čokolada sa 70 odsto kakaoa pomaže, ali iskreno, nisam osetila razliku"

"Nekad jedem crnu čokoladu i obavezno pijem kafu ili bilo šta što ima kofein. Ali tokom učenja se trudim da moj položaj tela ne bude udoban i zavaljen".

Studente je takođe zanimalo i da li može da se pretera sa kafom i energetskim napitcima tokom ispitnog roka? Profesor Cigić upozorava da treba biti oprezan sa količinom kofeina koju unosimo.

profesor akademac foto

"To je trik pitanje, ja mislim da su to sve prehrambene namirnice i kad uzimate sa merom nemate problem. Prekomerna količina energetskih pića vas iscrpljuje. Ne održava vas u budnom stanju to što pijete kafu, već održavate polu-san", objašnjava profesor i dodaje da konceptualno učenje sa kafom tokom noći, prosto nije dobro.

Neurobik vam još nalaže da, ako želite da poboljšate rad mozga, treba što češće da menjajte put kojim idete na posao ili u kupovinu. Izmišljajte anegdote i šale jer je humor jako korisna mentalna aktivnost, a probajte i da posećujete nova mesta, jer novi vizuelni nadržaji stimulišu percepciju.

Ceo prilog možete da poslušate ovde


 L.K.

Možda te još zanima:

.

Otvorene prijave za Međunarodni seminar sajber bezbednosti

Međunarodni seminar sajber bezbednosti 2023. biće održan u periodu od 25. februara do 5. marta u prostorijama Katedre za informatiku…

.

Isključi mozak, uključi emocije

Performans kao vid umetnosti nastao je još šezdesetih godina prošlog veka, a poslednjih godina je sve popularniji. Naš sagovornik Rade…

.

Joga za svaki dan

Sada kada smo svi u svojim domovima, potrebne su nam i neke fizičke aktivnosti da bi ostali u formi. Tu…

.

Vredi pročitati Remona Kenoa

Nedavno su nam u gostima bili glumci predstave "Lepak za budale". Ova predstava je prvi rad pozorišne trupe "Kreft." Projekat…

.

Prijatelj za fitnes

Bez obzira na to da li želiš da smanjiš broj kilograma, da živiš zdravo, promeniš navike ili započneš novu ishranu,…

.

Vežbaj bezbedno

Ako konstantno teraš sebe da počneš da vežbaš, a ne znaš sasvim sigurno da li vežbe radiš pravilno, imamo super…

  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Dnevna soba
  • 18:00 Popodne na O radiju
  • 18:30 Album nedelje

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo