...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Mladi se osećaju zapostavljeno

16.08.2019.

Mladi nemaju utisak da im se institucije obraćaju i da njihovi problemi dolaze do subjekata koji bi mogli da reše nešto, pokazuje najnoviji izveštaj Krovne organizacije mladih (KOMS). Nedostaje im sistemska briga za unapređenje njihovog položaja, budući da se manje od jedne trećine budžeta Ministarstva sporta i omladine troši na mlade, a ostatak se ulaže u sport.

.

Alternativni izveštaj o položaju mladih u Srbiji pravi se već tri godine. Kako kaže Samedin Rovčanin iz KOMS-a postoji šablon koji se ponavlja, odnosno parametri koji muče mlade već godinama.

"To su visok stepen nezaposlenosti, različiti izazovi na tržištu rada, nezadovoljstvo sistemom obrazovanja i korupcija u društvu. Osim toga, konstantna je i percepcija da mladi nemaju utisak da mogu da utiču na odluke. Jedan prilično visok broj mladih žive sa roditeljima", kaže Samedin Rovčanin.

Sa druge strane, ove godine došlo je do rasta pozitivnog stava mladih o nasilju. Samedin kaže da čak jedna trećina ispitanika misli da nasilje može biti opravdano, a razloge za to nalaze u porodici. U odnosu na prethodne godine uočljiv je i pad podrške evropskom putu Srbije.

"Prvi put imamo podatak da samo 38 odsto mladih afirmativno gleda na evropski put Srbije, dok 40 odsto izražava nepoverenje. Osim toga, porastao je i pozitivan stav o Rusiji. Najveći broj ispitanika smatra da bi Srbija u svojoj spoljnoj politici morala više da se oslanja na ruske pozicije", rekao je Samedin Rovčanin.

samedin jpg

Samedin Rovčanin/ foto: V. Veličković

Podatak iz izveštaja, koji najviše zabrinjava je da čak 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Međutim, kako se navodi u izveštaju, ono što posebno brine je činjenica da se mladi osećaju zapostavljeno u svojoj zajednici. Ministarstvo omladine i sporta unazad deset godina takođe sprovodi godišnja istraživanja o stavovima mladih, ali već dve godine ne objavljuje dobijene rezultate. KOMS je došao u posed istraživanja iz 2018 i deo rezultata predstavio i u ovom izveštaju. Samedin Rovčanin kaže da, pored toga što ih je šokirala činjenica da Ministarstvo ne objavljuje ova istraživanja još više ih brinu rezultati.

"Zapanjio nas je podatak da tek nešto iznad pet odsto mladih iz izveštaja Ministarstva znaju da  navedu neki program ili neku aktivnost za mlade tog Ministarstva. Mislim da to svedoči o potrebi da se jača kapacitet čitavog omladinskog sektora, Ministarstvo mora da unapredi svoje kapacitete, institucionalne, ali i kadrovske. U Ministarstvu radi svega devet ljudi, pomoćnik za omladinu ne postoji već gotovo godinu dana i smatramo da je neophodno izvršiti uticaj na sve koji se bave mladima da svoj posao shvate odgovornije i ozbiljnije. Posledice ovakvih rezultata mogu biti na duge staze vrlo negativne", zaključio je Samedin Rovčanin

Uz podršku Beogradske otvorene škole i Kraljevine Švedske, Krovna organizacija mladih Srbije realizuje projekat "Glas mladih u demokratskim procesima". U okviru ovog projekta sprovode se alternativna istraživanja o položaju i potrebama mladih u Republici Srbiji. Ove godine u istraživanju je učestvovalo 1.200 mladih starosti od 16 do 30 godina.

S.P.

Možda te još zanima:

.

Zloupotreba distancira mlade od politike

Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) u nedavnom saopštenju najoštrije je osudila poslednje političke zloupotrebe mladih i udruženja za mlade, pre svega…

.

Društvena mreža za komšije

U mora društvenih mreža ovih dana je možda najkorisnija ona koja okuplja ljude koji su vam najbliži - vaše komšije.

.

KOMS pokreće školu za buduće jutjubere

Jutjub godinama unazad predstavlja jedan od glavnih izvora informisanja mladih, ali i perspektivan prostor za razvoj karijere. Zbog toga je…

.

Mladi na termin "politika" gledaju kao na ružnu reč

Krovna organizacija mladih (KOMS) nedavno je objavila "Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih u Republici Srbiji", u kome se navodi…

.

Mladi sve češća tema u domaćim medijima

Glavna tema Brave New Media foruma, koji se i ove godine održava u Beogradu, bila je slika mladih u domaćim…

.

Koronavirus mladima doneo otkaze

Pandemija koronavirusa dovela je, na svetskom nivou, do toga da je veliki broj mladih izgubio ili se očekuje da će će…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo