...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Jezik ne mora da bude prepreka

17.04.2018.

Kako biste razgovarali sa nekim ko ne razume vaš jezik, a pritom ne govori ni engleski, koji je odavno u svetu uobičajen način sporazumevanja? Učenici nekoliko srednjih škola u Bečeju nedavno su imali upravo takvo iskustvo. Trebalo je šest dana da provedu sa đacima iz Francuske Gvajane, zemlje koja se nalazi u Južnoj Americi.

.

Bečejcima su u posetu došli učenici kojima je maternji jezik francuski. Engleski ne govore, tako da je način uspostavljanja bilo kakve komunikacije bio dodatno otežan. To ipak nije sprečilo učenike srednjih škola iz Srbije i Franuske Gvajane da zajedničko vreme provedu kvalitetno. Jezik nije predstavljao nikakvu barijeru. 

Učenici iz Francuske Gvajane, njih 18, u pratnji četiri profesora, boravili su šest dana u Bečeju. Tokom jednog od tih dana posetila ih je i ekipa Oradija. Kako je uopšte došlo do ove ideje ispričao nam je pomoćnik predsednika opštine Bečej za omladinu i odnose s javnošću Dane Mandić.

"U pitanju je inicijativa porodice Petrićević iz Bečeja, koji su se zajedno sa našim gostima prošle godine obratili lokalnoj samoupravi za omladinsku razmenu. Odlučili smo da Kancelarija za mlade opštine Bečej bude domaćin šestodnevne posete mladih iz Francuske Gvajane" objasnio je Dane. Poseta je, prema njegovim rečima, bazirana na obrazovanju, kulturi, sportu, ekologiji i drugim sferama koje zanimaju mlade u današnje vreme.

fg jpg

Iako su dva prevodioca bila prisutna sve vreme, mladih ljudi je bilo podosta, pa ta dva prevodioca nisu bila dovoljna. Bečejci su ipak uspeli da se snađu.

"Nažalost oni slabo govore engleski, ali se stvarno trudimo. Ako treba onda i crtamo" rekla nam je Tijana iz Kancelarije za mladih opštine Bečej.

Jedna od glavnih ideja ove razmene bila je zbližavanje mladih, bez obzira na stranu sveta sa koje dolaze. I jednima i drugima ova razmena je bila odličan način da nešto nauče. Tako su gosti Bečejcima objašnjavali kako da se predstave i zahvale na francuskom jeziku.

Kako kažu učenici Francuske Gvajane, ali i učenici iz Bečeja, jezik nije bio problem, jer su mogli zajedno da uživaju u sportskim aktivnostima i muzici. I za jedne i za druge je ovo bilo sjajno iskustvo, a priliku za novo druženje će možda imati ponovo već sledeće godine, kada bi naši učenici trebalo da posete južnoameričke predele.

Kako je izgledalo druženje u Bečeju pogledajte u našoj video reportaži:

Svetlana Paramentić
Miljana Milekić

Možda te još zanima:

.

Šta raditi i gde ići tokom leta?

Postoji jedna, reklo bi se utešna rečenica koja se često čuje, a ona glasi: i to će proći. Cela situacija sa…

.

Strah od povratka postoji

Polako vraćanje u normalu znači i fakultetske obaveze za studente tokom junskog ispitnog roka. Studenti koji su iz Bosne i…

.

Valjevo: život u izolaciji

Valjevo se ovih dana nalazi u centru pažnje, a razlog je veliki broj obolelih od korona virusa. Više zaraženih trenutno…

.

App Store se širi na Srbiju?

Apple će u toku ove godine proširiti svoj App Store na još 20 zemalja, a na toj listi nalazi se…

.

Ostati priseban u doba korone

Vesti o smrtonosnom virusu koji se od decembra, kada se pojavio u kineskom Vuhanu raširio po čitavom svetu (i koji…

.

Znanjem, taktikom i zajedništvom do pobede

Eurobot je međunarodno takmičenje amatera robotičara koji se nadmeću u pravljenju jednog ili dva autonomna robota. Na poslednjem takmičenju u…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo