...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Mladi gube poverenje u EU, institucije i demokratiju

18.08.2020.

Nedavno je objavljen novi Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih u Republici Srbiji koji već nekoliko godina priprema Krovna organizacija mladih Srbije - KOMS. Ciljna populacija je uzrasta od 15 do 30 godina, a učestvovalo je više od 1.200 ispitanika. Rezultati ovogodišnjeg izveštaja upućuju na mnogobrojne probleme mladih u našoj državi.

.

Foto: koms.rs

Programska menadžerka KOMS-a Miljana Pejić kaže za Oradio da se negativni trendovi nisu posebno popravili. To se najviše vidi u analizama zapošljavanja mladih, poverenja u institucije i stava mladih prema demokratiji, pri čemu veliki broj ispitanika ne smata da je to najbolji oblik vladavine.

"Takođe je došlo do porasta nepoverenja u Evropsku Uniju i vidimo da se procenat mladih koji su izloženi nasilju i kao posmatrači i kao žrtve, nije se smanjio. Možemo da konstatujemo da se u svim oblastima, koje ovaj izveštaj pokriva i dalje koprcamo i da mladi nisu u boljem položaju", ističe ona.

Miljana dodaje da se poverenje u demokratiju malo povećalo u odnosu na prethodni izveštaj, ali da je to i dalje vrlo mali rast.

mladieu png

Foto: Alternativni izveštaj KOMS

Izveštaj se bavi i nezaposlenošću mladih, što je jedan od vodećih problema u Srbiji. Miljana navodi da postoji veliki broj mladih koji su nezaposleni, ali da ima pomaka u odnosu na prethodnu godinu i da se popravila "kriva rodne ravnopravnosti". Prema njenim rečima, mlade žene se lakše zapošljavaju nego ranije, ali je to i dalje loše.

"Ono što zabrinjava je to što se promene na bolje uglavnom dešavaju u beogradskom, centralnom okrugu. Primetna je velika razlika između regiona u Srbiji. Jasno se vidi da su određena područja vrlo nerazvijena, bez omladinske infrastukture. Kada uporedimo konkurse, upravo zbog te infrastrukture vidimo i da se veliki deo projekata odobrava u onim regionima koji su najrazvijeniji", ističe ona.

Izveštaj je namenjen kako organizacijama za mlade i omladinskim organizacijama, tako i medijima koji se njima bave. Urednik i novinar Nikola Krstić koji i radi u portalu Vugl, koji je namenjen mladima, kaže da mladi treba da pričaju o mladima.

"KOMS-ov godišnji izveštaj je veoma korisna stvar koja mapira položaj mladih u našem društvu. Što se tiče novinarskog dela, nezavisno od koje teme, uvek tražim da sagovornici budu mladi. Moramo da shvatimo da sadašnji mladi nisu onakvi kakvi su bili u vreme onih koji o njima neretko izveštavaju", zaključuje Nikola.

mladi1111 jpg

Iako se ovaj izveštaj bavi mladima, postoje oni do kojih on nije stigao. Neki od naših anketiranih sagovornika prate izveštaje od 2018. godine, dok neki nisu ni čuli za njega.

"Niti sam čitao, niti sam ikada čuo da to postoji."

"KOMS dolazi do mladih koji su upoznati sa njihovim radom, ali u suštini jesam upoznat sa izveštajem i mislim da je primer dobre prakse."

Anketu poslušajte u plejeru: 

Miljana Pejić ističe da je izveštaj sve vidljiviji i da iz godine u godinu interesovanje šire javnosti, koje nije nužno omladinski sektor, raste. Prema njenim rečima, izazov je uspostaviti komunikaciju sa većim brojem mladih, pogotovo zbog previše sadržaja koji postoje onlajn. Naša sagovornica smatra i da je dobro to što izveštaj koriste udruženja za mlade i udruženja mladih, ali navodi i da bi država trebalo mnogo više da koristi ove podatke.

Na kraju, Miljana kaže da često čuju kritike na metodlogiju istraživanja, što je, po njenim rečima, "pokušaj opravdanja". Kao društvo moramo da budemo odgovorni, jer smo deo sistema koji doprinosi lošim rezulatima, te treba i da radimo na tome da ih popravimo, zaključuje programska menadžerka KOMS-a.

J. Božić

Možda te još zanima:

.

Pad podrške uvođenju vojnog roka, mladi žele platu od sto hiljada

Krovna organizacija mladih Srbije i ove godine priprema „Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih”. Teme koje su u fokusu…

.

Polovina mladih bi otišla iz Srbije

Nedavno je objavljen Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih za 2021. godinu, koji priprema Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS).…

.

Suptilne emocije Nemog pesnika

Nemi pesnik je novosadski bend koji je u februaru 2018. godine, kako oni kažu, nastao iz niza slučajnosti. Bend čine Milan Marković (pevač),…

.

Mladi se osećaju zapostavljeno

Mladi nemaju utisak da im se institucije obraćaju i da njihovi problemi dolaze do subjekata koji bi mogli da reše…

.

Dan mladih uz debate i boje

Povodom Međunarodnog dana mladih, omladinske organizacije u našoj zemlji pripremile su različite događaje. Neki su bili posvećeni prvenstveno zabavi i…

.

Facebook promenio stav o Hershovom izveštaju

Facebook je revidirao svoj stav o izveštaju u kome su Sjedinjene Države umešane u uništavanje gasovoda Severni tok, promenivši oznaku sa…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo