.
Trenutno
Pokretač
 Studentska emisija
Društvo / Obrazovanje

Mlade diplomate iz celog sveta u Srbiji

02.04.2018.

Konferencija Beogradski međunarodni model ujedinjenih nacija (BIMUN), koja ove godine slavi 15. jubilarno održavanje, okupila je tokom vikenda u Novom Sadu ambiciozne studente i srednjoškolce iz celog sveta.

.

Ona pruža mladima mogućnost da u praksi bolje upoznaju aktuelna međunarodna pitanja i načine njihovog rešavanja u okviru UN. Od ove godine, kako kaže programska koordinatorka  OPENS-a Aleksandra Ilijin, OPENS je podržao trogodišnji projekat Udruženja za ujedinjene nacije Srbije, a završnica konferencije održana je u Novom Sadu.

"Organizacija UNA Srbija dobila je da realizuje program, da osnaži mlade ljude da se upute u svet diplomatije i da se prijave za program koji Republika Srbija finansira, a to je omladinski delegat pri ujedinjenim nacijama. Srbija je među prvih 50 država u UN koja ima izabrane omladinske delegate. Mi smo nekako prirodno ušli u tu priču, jer je OPENS priča za mlade", rekla nam je Aleksandra.

Zahvaljujući ovoj konferenciji studenti i srednjoškolci mogu da primene osnovna diplomatska načela, kao i da razviju lične veštine, poput javnog nastupa, pregovaranja, vođenja debate i postizanja kompromisa. Jedna od učenica koja je već bila na BIMUN-u kaže da je jako zanimljiv način razumevanja druge države.

"Na primer, ja sam predstavila Egipat, a iz Srbije sam. Bio je jedan učesnik iz Egipta koji je predstavljao Izrael. Poenta je da ne smemo da predstavljamo državu iz koje smo. Predstavljamo mišljenje države o nekoj temi", ispričala nam je ona.

Srednjoškolci iz Srbije kažu da je BIMUN jedno ogromno iskustvo jer pruža novi pogled na svet.

bimun2 jpg

Foto: Fejsbuk stranica BIMUN

"Ovo je moja druga godina na BIMUN-u, ja sam takođe bila na nekim konferencijama u Americi tokom razmene, po mom mišljenju ne mogu se porediti. Kako je već rečeno, 330 država učestvuje, što nam zaista daje mogućnost da vidimo diverzitet i da se upoznamo sa dosta ljudi i da naučimo nešto novo o globalnim problemima i provežbamo svoje debatne sposobnosti i veštinu govora", rekla nam je jedna srednjoškolka.

Zvanični delegat Srbije u Ujedinjenim nacijama Samedin Rovčanin rekao je da mladi na ovoj konferenciji raspravljaju o svetskim temama na način na koji se ne bi postidela nijedna velika sala u kojoj se donose velike svetske odluke.

"Ja sam stvarno privilegovan što mogu da pričam sa ovim ljudima. Primećujem jednu veliku razliku, na primer, kada govore mladi iz zapadnoevropskih zemalja, oni sa nekakvom lakoćom i nonšalatnošću prilaze svetskim temama, dok se mi trudimo da 'zagrebemo' i dosta smo oprezni. Ta razlika mi je nekako uočljivija kako prolaze sastanci", rekao nam je Rovčanin.

Beogradski model ujedinjenih nacija  organizuje se svake godine, a na koji način možete da se prijavite i da učestvujete pratite sajt BIMUN-a.

O ovoj temi govorili smo i u poslednjem izdanju studentske emisije "Pokretač", koju možete preslušati na našem podkastu.

Svetlana Paramentić

.
Timsko takmičenje namenjeno je studentima osnovnih, master i doktorskih studija Univerziteta u Novom Sadu.
.
Studenti Akademije umetnosti moraće da gacaju po blatu do svog fakulteta barem do proleća, jer, kako kažu u Gradskoj upravi za…
.
Gugl je pretraživač koji svakodnevno koristi blizu 1.2 milijarde ljudi. Gigant kakav jeste, ova kompanija pronicljivo bira svoje…
Program
Kalendar događaja
Januar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
Anketa

Na šta posebno obraćate pažnju na deklaracijama hrane i pića?