...
TRENUTNO14:00 - 15:00Superoperater

Društvo / Obrazovanje

Među evroskepticima veliki broj mladih

27.06.2016.

Evroskepticizam je očigledno prisutan kod mladih i sve više zabrinjava, a rezultati poslednjih istraživanja govore da skoro 50 odsto njih ima negativno viđenje o Evropskoj uniji. EU se i dalje smatra glavnim krivcem za bombardovanje Jugoslavije i nezavisnost Kosova, zbog čega 33 odsto mladih ljudi ne podržava ulazak Srbije u Evropsku uniju. 


.

Iako se ranije pretpostavljalo da su upravo mladi ti koji najviše podržavaju evrointegracije Srbije, rezultati istraživanja koje su sproveli Fakultet političkih nauka i Evropski pokret u Srbiji dali su iznenađujuće rezultate. Ispitano je 979 osoba između 15 i 29 godina, od kojih 40 odsto podržava ulazak Srbije u EU, ali je 33 odsto protiv. U Evropskom pokretu kažu da negativni procenat u ovom momentu neće usporiti evrointegracije Srbije, ali će se odraziti u budućnosti kada ti mladi budu imali više odgovornosti, kaže predstavnik ove organizacije Aleksandar Bogdanović.

"Rezultati mogu da naslute opasnost, zato što je ovo generacija koja će odlučivati na referendumu o ulasku Srbije u EU jednog dana. Ako su neinformisani to može dati loš rezultat, setimo se iskustva sa Hrvatskom. Imamo par godina da mlade informišemo, ali ne govorim o propagandi, već informisanju kako bi oni mogli da odluče šta žele", kaže Bogdanović. 

Bogdanović kaže da mladi jesu skeptični prema Evropskoj uniji, ali im bolje informisanje kroz obrazovanje i medije može promeniti mišljenje. Čak 47 odsto mladih smatra da u svom školovanju nisu ništa saznali o Evropskoj uniji. Tome se može pridodati i činjenica da većina o EU saznaje preko TV-a, što je instruisana predstava pojedinih medija, tvrdi predstavnik Instituta za Evropske poslove Naim Leo Beširi.

"Kada ne možete da preispitate informaciju koju ste dobili od nekog autoriteta, porodice li političara vi takvu informaciju primate kao istinitu bez ulaženja u suštinu. Često političari navode građane na jedno razmišljanje. Jedan od tih primera je 'Zašto bismo mi ulazili u Evropsku uniju, a Švajcarska na primer ne?' Pa da, ali mi nismo bogata zemlja koja to može da priušti, ali taj deo ne dobijamo kao informaciju", objasnio je Beširi. 

U Evropskom pokretu ipak naglašavaju da su mladi zbunjeni upravo zbog količine informacija koje dobijaju, čak i na internetu. Iz obe organizacije možemo dobiti zaključak da je rešenje u obrazovanju i apelu na profesore koji bi to trebalo da uključe u proces nastave na svoju inicijativu.

batumi jpg

Foto: Druženje sa simulacije Evropskog parlamenta za mlade u Novom Sadu 

Dok do toga ne dođe, mladi okupljeni oko Evropskog parlamenta za mlade u Srbiji aktivno rade na informisanju svojih vršnjaka o evrointegracijama. Njihov plan je da mlade privuku preko interneta, ali i konferencija koje organizuju, kaže koordinator ovog Parlamenta za Novi Sad Ivan Hladni.

"Putem naših konferencija i radionica trudimo se da pokažemo pravu sliku Evropske unije i njihove vrdnosti koje treba uspostaviti i negovati. Iako još nismo tamo, te vrednosti treba jednako vrednovati u svakoj državi"

Nešto drugačija priča je trenutno u gorućoj temi "Bregzita". Mladi u Velikoj Britaniji su kivni na rezultate referenduma kojim se narod ove zemlje odlučio da napusti Evropsku uniju. Prema pisanju CNN-a, većina mladih je na društvenim mrežama iskazala veliko nezadovoljstvo ističući da im je odlukom "seljaka i starijeg stanovništva" ugrožena budućnost. Više od polovine mladih između 24 i 34 godine je glasalo za ostanak u EU, piše CNN. 

Zanimljivo je da se svega 6.3 odsto mladih u Srbiji deklarisalo kao konzervatvno, a opet, prosečan evroskeptik je iz ruralne sredine sa srednjoškolskim obrazovanjem, zalaže se za saradnju sa Rusijom i ne putuje u zemlje Evropske unije, pokazuju istraživanja. Sa druge strane, prosečan evroentuzijasta je devojka, sa završenim fakultetom koja putuje i poznaje projekte Evropske unije. 

Audio prilog možete poslušati ovde: 

 

Nataša Šaru (natasasaru@gmail.com)

Možda te još zanima:

.

Električni automobili postaju ogroman problem

Električni automobili postaju ogroman problem u zemlji koja je bila među prvima na evropskom tlu kada su električna vozila u…

.

Nagradni video konkurs za srednjoškolce

Delegacija Evropske unije i ove godine organizuje nagradni video konkurs "Evropa i ja" za srednjoškolce, koji je otvoren do 1.…

.

Prvi čovek kojem je ugrađen moždani implant upravlja mišem pomoću misli

Prvi čovek kojem je ugrađen moždani implant kompanije za medicinsku tehnologiju Ilona Maska, Neuralink, u potpunosti se oporavio i može…

.

Kako kreirati Europass CV

Nacionalni Europass centar Srbije Fondacija Tempus, organizuje vebinar u ponedeljak, 19. februara od 16 časova, namenjen svim studentima, učenicima, mladima, nastavnicima, zaposlenim…

.

Ilon Mask počeo čipovanje ljudi

Neuralink čip prvi put je ugrađen u mozak čoveka, a pacijent se uspešno oporavlja, objavio je Ilon Mask, osnivač te…

.

Evropska unija teži napretku u oblasti kvantne tehnologije

Evropska unija (EU) izrazila je cilj da bude predvodnik u napretku kvantne tehnologije, jer je jedanaest njenih članica potpisalo Evropsku…

  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Superoperater
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo