.
Trenutno
Music Mix by Bea
 Beata Kovač Božović
Društvo / Obrazovanje

Masters of the University!

25.02.2015.

   Mnogi ne znaju da, ne u okviru fakulteta, nego na Univerzitetu postoje interdisciplinarne master studije. Na Sajmu obrazovanja "Putokazi", koji se održava sutra i u petak na Novosadskom sajmu, moći ćete da saznate više o programima i aktivnostima deset fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i master programima Univerziteta. 

.

Foto: www.madman.com.au   

   Evropske studije su program za studente koji žele da se obrazuju iz oblasti ekonomije, prava, politike, istorije i kulture Evrope i Evropske Unije. Kompetencije uključuju, pre svega, razvoj sposobnosti kritičnog mišljenja, sposobnosti analize problema, sinteze rešenja, predviđanje ponašanja odabranog rešenja sa jasnom predstavom šta su dobre, a šta loše strane odabranog rešenja.

   Postoji i program Menadžment u obrazovanju, na kom se uče različiti pristupi planiranju, organizovanju, vođenju-liderstvu, kontroli, upravljanju ljudskim resursima, uticanju i motivisanju zaposlenih u različitim vaspitno-obrazovnim organizacijama.

   Te oblasti mogu da se primene u svim obrazovnim institucijama, ustanovama kulture i u različim oblicima neformalnog obrazovanja i kontinuiranog razvoja i učenja. Na istoj stranici na kojoj se nalaze informacije o Menadžmentu u obrazovanju, može da se nađe još jedan studijski program - Menadžment u sportu.

   Univerzitetski master programi nisu dovoljno vidljivi i mnogi ne znaju da postoje. Jedna od studentkinja na Unesko katedri za studije preduzetništva Gordana Perišić kaže da je od drugarice čula za Evropske studije, pa je istraživala i otkrila da postoje i drugi programi.

   - Tu se uči kako da postanete preduzetnik, odnosno, ako želite da se bavite bilo kakvim privatnim biznisom, na koji način možete lakše da procenite da li će taj biznis biti uspešan na tržištu pre nego što se upustite u realizaciju svoje ideje, kako da napravite bisznis plan i tome slično, objašnjava Gordana.

   Master studije iz Sporske medicine sa fizikoterapijom podrazumevaju upoznavanje i osposobljavanje studenata različitih obrazovnih profila za samostalan stručni i naučni rad sa osobama uključenim u sportske aktivnosti.

   Oni koje zanimaju prirodne nauke mogu da istraže program Primenjene statistike. Dosadašnja praksa u visokom obrazovanju pokazala je da je statistika prisutna u ekonomiji, medicini, psihologiji itd. Svaka visokoobrazovna institucija je osetila potrebu za angažovanjem statističara, a u privredi i društvu takođe postoji tražnja za stručnjacima koji su eksperti u oblasti statističkih istraživanja.

   U fokusu master akademskih studija Omladinski rad u zajednici je osposobljavanje studenata za zvanje "omladinski radnik u zajednici", koji će postati pripremljeni, obučeni i u mogućnosti da rade u svim obrazovnim institucijama, kao i u učeničkim i studentskim domovima, omladinskim klubovima i centrima.

   Svrha master studijskog programa Profesor stručnih predmeta - inženjerske, medicinske i ekonomsko-pravne struke jeste da obrazuje studente koji će biti pedagoški, psihološki i metodički kompetentni za rad u srednjim stručnim školama sa ciljem podizanja kvaliteta srednjoškolske nastave.

Jasna Žugić

.
Nije nepoznanica da kreativni mladi ljudi odustaju od svojih ideja zato što ne mogu da pronađu osobu ili organizaciju koja bi u…
.
Svake godine Fakultet tehničkih nauka (FTN) upiše oko 3.000 studenata na 90 studijskih programa. Katarina Ćoćić je ove godine…
.
U Novom Sadu nedavno je održana prva IT konferencija "VE:Conf From 0 to 1" u kojoj je učestvovalo dve stotine studenata i stručnjaka…
Program
Kalendar događaja
Jul 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
Anketa

Da li vidite Srbiju u EU?