...
TRENUTNO15:00 - 16:00Music mix by Anja

Društvo / Obrazovanje

Ljudi sve više sami prave obnovljive izvore energije

22.03.2017.

Novosadsko proleće je počelo, a tema ovogodišnje manifestacije je energetska efikasnost. Iako nam se čini da je jako skupo, nedostižno i komplikovano koristiti obnovljive izvore energije, praksa pokazuje drugačije!

.

Iz iskustva Pokreta gorana Vojvodine, dešava se da, kada neko želi da se informiše o obnovljivim izvorima energije, energetskoj efikasnosti i nije stručan za tu temu, postoji rizik da neće razumeti ono o čemu se govori. Većina smatra da je tema suviše obimna, komplikovana, da je to skupo i slično.

"Sami materijali i mogućnosti za kupovinu sve su pristupačniji i cene su sve niže, tako da očekujemo da u narednih par godina ta tema postane mnogo pristupačnija svima, a ne samo da se o njoj raspravlja kao 'skupa je, država mora ovo, država mora ono'. Ne – građani će moći sami to da rade. Moći će sami da proizvode struju i da se odvoje od elektrodistribucije, sami da proizvode toplotnu energiju ili hlađenje u objektu i da ne razmišljaju o kupovini drva, gasa ili nešto slično, već da sami reše sve svoje probleme", kaže Nikola Blagojević iz Pokreta gorana Vojvodine.

Kako bi se to desilo, javni, privatni i civilni sektor treba zajedno bolje da funkcionišu i više komuniciraju, zaključci su sa konferencije "Obnovljivi izvori energije – Cilj ili sredstvo" koju je organizovao Pokret gorana Vojvodine. Nataša Đereg iz udruženja građana CEKOR kaže da u Srbiji još uvek nije omogućeno da se neko ko proizvodi energiju obnovljivim izvorima, priključi na mrežu i svoje viškove čak i proda.

"To se dešava u Nemačkoj, Danskoj, postoje mnogobrojni primeri i u stvari na taj način svaki potrošač može da postane i proizvođač i investitor na maloj skal. Ili, ako se više njih udruži mogu kroz zadruge da postanu akteri i cilj je da se lokalno proizvede energija i lokalno potroši i tada nema potrebe za finansiranjem i renoviranjem dugačkih veliki energetskih mreža transporta električne energije na udaljena mesta", kaže Đereg.

Upravo u tome jeste i budućnost ovog sektora, koji u Srbiji još uvek nije dovoljno razvijen. Svakako, približavanjem Evropskoj uniji biće otvoreno i poglavlje 27, koje se odnosi na životnu sredinu. Stavovi privatnog sektora su da u Srbiji ima dovoljno stručnjaka u toj oblasti, a nedovoljno kompanija i da kroz samo nekoliko godina pitanje neće biti hoćemo li ići na solarne elektrane, već koliko ćemo često to raditi.

"Razlika koja se vidi na tržištu jeste da više nije cilj ostvariti profit po svaku cenu, nego pronaći način kako dugoročno opstati na tržištu. To je nešto što vi zapravo u biznisu želite. Ako je neko došao samo da pokupi novce, tada zapravo pričamo o tajkunima. Ja više volim koristiti izraz zeleni tajkuni, koji razmišljaju – hajmo pokrenuti stvari, hajmo sledećih 20, 30, 50 godina raditi na tome, ostaviti nešto i budućim generacijama. Ono čega moramo biti svesni kao biznismeni je da ako uništimo okolinu, uništili smo resurs i više ga ne možemo vratiti", kaže Ivana Ostoić iz komanije Reeco Srb.

Međutim, problem je u tome što ni pojedinci ne umeju da se snađu kada se radi o obnovljivim izvorima energije, misleći da je njihovo pravljenje previše komplikovano. Regionalni centar za životnu sredinu trenutno finansira 11 projekata i 66 organizacija, a Igor Kostić iz tog centra kaže da mladi tu učestvuju, ali da svakako treba da ih ima više.

"Zajedno sa Ministarstvom omladine i sporta promovisaćemo kroz jednu televizijsku emisiju na RTS-u i RTV-u uključivanje mladih u oblast zaštite životne sredine. Imamo jedan segment emisije koji se zove 'Hoću da ti kažem', koji će početi sa emitovanjem od aprila meseca na ova dva javna servisa. To je segment koji govori o tome kako mladi sagedavaju životnu sredinu kroz organizacije koje podržavamo. Nadam se da ćemo imati način da promovišemo ono što se zove angažman mladih kroz civilno društvo", kaže Kostić.

solarni majstor radionica

Obuka Sam svoj solarni majstor

Ako želite da naučite nešto o obnovljivim izvorima energije, kao na primer da napravite solarni punjač za telefon ili mini solarnu elektranu, Pokret gorana Novog Sada organizuje obuke Solarna akademija i Sam svoj solarni majstor. Takođe, na Energetskom portalu Srbije možete da nađete sve vesti iz ove oblasti.

Poslušajte i audio prilog:

Jasna Žugić

Možda te još zanima:

.

Sam svoj solarni majstor

Tokom vikenda Pokret gorana Novog Sada organizovao je obuku "Sam svoj solarni majstor". Mladi su učili kako da štede električnu…

.

Festival zaštite životne sredine na FTN-u

Festival zaštite životne sredine održava se u četvrtak 27. i petak 28. oktobra na Fakultetu tehničkih nauka, a posetioci će kroz…

.

Obnovljivi izvori energije za jeftiniji život

Zamislite da ste u prirodi, lep je i sunčan dan i vama se isprazni baterija na telefonu. Ili slušate muziku,…

.

Sam svoj solarni majstor

Tokom vikenda Pokret gorana Novog Sada organizovao je obuku "Sam svoj solarni majstor". Mladi su učili kako da štede električnu…

.

Obnovljivi izvori energije za jeftiniji život

Zamislite da ste u prirodi, lep je i sunčan dan i vama se isprazni baterija na telefonu. Ili slušate muziku,…

.

Žene prilikom zapošljavanja izložene i rodnoj i starosnoj diskriminaciji

Sigurno ste bar jednom naišli na oglase za posao u kojima se traži konobarica, čistačica, prodavačica ili promoterka. Ili mlada…

  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 RetroTips
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo