...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Sam svoj solarni majstor

19.12.2016.

Tokom vikenda Pokret gorana Novog Sada organizovao je obuku "Sam svoj solarni majstor". Mladi su učili kako da štede električnu energiju i naprave mini solarne elektrane.

.

Ekološki centar Radulovački je energetski efikasna kuća od 700 kvadrata za koju korisnici plaćaju grejanje oko 3.000 dinara. Račun izađe toliko zato što je kuća napravljena tako da koristi dve vrste obnovljivih izvora energije – solarnu i geotermalnu.

Učesnici obuke "Sam svoj solarni majstor" tokom vikenda učili su kako da sačuvaju životnu sredinu, odnosno kako da štede i proizvode električnu energiju, uz pomoć solarne energije. Prvi dan obuke su učili teorijsku osnovu za rad sa strujom i svim elementima koji su potrebni da bi se dobio solarni panel i električna energija, objašnjavam nam učesnik Igor Milinović.

"Planirao sam da se u budućnosti preselim na selo, pa da u svojoj kući sve ovo primenim. Naučili smo najosnovnije stvari kako napraviti solarni panel, to jest kako napraviti sopstveni sistem za dobijanje električne energije, koju možemo da upotrebimo za osvetljenje ili napajanje nekih kućnih uređaja", kaže Igor.

lemljenje solarni majstor

Mini helio elektrane, odnosno solarne elektrane mogu da obezbede dovoljno energije za specijalne aparate prilagođene za manju količinu energije, a to su specifični frižideri i televizori, kao i za male potrošače kao što su sijalice, punjači za telefon, radio aparati i slično.

"S obzirom da sam na drugoj godini studija mehatronike, do sad smo na fakultetu učili samo teoriju, pa sam htela tu teoriju da primenim u praksi. Na trećoj godini ćemo učestvovati na takmičenju iz robotike Eurobot, pa sam htela malo ranije da vidim kako se lemi i spaja kolo, a da ne gledam samo slike toga", kaže studentkinja Jelena Prodanović.

solarni majstor obuka

Ideja je da polaznici sami, spram svojih energetskih potreba, odaberu opremu koja je najpovoljnija i dostupna kod nas na tržištu, da tu opremu sami podese, postave, prate njen rad i koriste tako dobijenu energiju.

"Svako ko je imao tehničko obrazovanje i fiziku u osnovnoj školi, a svi smo imali, u stanju je da uz malo volje sklopi mini helio elektranu i napravi solarni punjač za mobilni telefon ili obezbedi rasvetu na nekom objektu koji je udaljen od mrežne infrastrukture, odnosno koji nema priključak na električnu mrežu", kaže vođa obuka za pravljenje solarnih elektrana Ivan Čobanić.

Projekat "Sam svoj solarni majstor" podržao je Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj.

J. Ž.

Možda te još zanima:

.

Obnovljivi izvori energije za jeftiniji život

Zamislite da ste u prirodi, lep je i sunčan dan i vama se isprazni baterija na telefonu. Ili slušate muziku,…

.

Novi Sad je još uvek sredina koja se otima od malograđanštine

Milan Tripković po struci je profesor srpskog jezika i književnosti. Javnosti je, međutim, dosta poznatiji kao pisac i jedan od osnivača…

.

Takmičenje za frankofonu pesmu

Francuski institut i Studentski kulturni centar Niš organizuju takmičenje za frankofonu namenjeno pevačima amaterima, koji imaju između 13 i 28…

.

LED sijalice za zdravije životno okruženje

Prvi korak koji možete učiniti kako bi smanjili svetlosno zagađenje u vašem životnom prostoru jeste kupovina LED sijalica. One, u…

.

Memorijalni centar žrtvama racije bez diskusije u stručnoj javnosti

Završetak godine u kojoj je Novi Sad bio Evropske prestonice kulture doneo nam je jedan veoma važan projekat, čija je…

.

Konkurs za plaćene stučne prakse u auto industriji

Jedna od vodećih svetskih kompanija u oblasti automobilske industrije ZF Serbia objavila je konkurs za plaćene stučne prakse za mlade.…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Y2K
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

Zašto je tebi januar najduži mesec ?

Oradio logo