.
Trenutno
Dnevna soba
 Jovan Marjanović
Društvo / Obrazovanje

Likovni konkurs "Portret Danila Kiša"

08.03.2015.

   Povodom 80 godina od rođenja velikog svetskog pisca čije ime nosi, Fondacija "Danilo Kiš" iz Subotice raspisala je likovni konkurs "Portret Danila Kiša", koji je otvoren do 20. marta.

.

   Portret može da bude u formi crteža, slike, kolaža, grafike, skulpture, reljefa... Portret može biti shvaćen i u širem smislu te ne mora isključivo realistično predstavljati lik pisca.

   Radovi se mogu poslati ili doneti u prostorije Fondacije "Danilo Kiš", Park Ferenca Rajhla 12a, Subotica - Omladinski klub "Skladište", od 7.30 do 15.30 časova svakim radnim danom.

   Pristigle radove ocenjivaće nezavisna komisija koju čine: Nela Tonković - istoričarka umetnosti, Emil Kadarić - akademski slikar i Atila Širbik - pisac, urednik literarno-likovnog časopisa "Symposion".

   Radovi će biti izloženi u Galeriji Skladišta, a svi autori koji žele moći će svoja dela pokloniti Fondaciji, koja će ih na čuvanje poveriti Zavičajnom odseku Gradske biblioteke.

   Danilo Kiš rođen je u Subotici 22. februara 1935. godine. Kako kaže u svom delu "Skladište": "U tom su se gradu (Subotici), dakle, zbile dve krucijalne činjenice moga života što ih je udesio Bog ili Slučaj: tu su se susreli moj otac Eduard Kiš, viši inspektor državnih železnica i pisac Jugoslovenskog reda vožnje železničkog, autobuskog, brodskog i avionskog saobraćaja, i moja majka Milica Dragićević, crnogorska lepotica, prvi put daleko od svog rodnog Cetinja, u poseti kod svoje sestre. Susret redak, možda jedinstven u ono vreme."

   Od 2012. Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo sa ponosom nosi ime Danilo Kiš.

(RTV)

.
Dr Aleksandra Cvetanović, naučna saradnica na Katedri za biotehnologiju i farmaceutsko inženjerstvo novosadskog Tehnološkog fakulteta,…
.
Konkurs za sedmu generaciju programa AmChamps predstavlja jedinstveni program profesionalnog usavršavanja koji će okupiti 40 odabranih…
.
Marko Popić i Nikola Samardžija, studenti Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, pokrenuli su firmu koja se bavi izradom mobilnih…
Program
Kalendar događaja
Novembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?