...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Likovni konkurs "Portret Danila Kiša"

08.03.2015.

   Povodom 80 godina od rođenja velikog svetskog pisca čije ime nosi, Fondacija "Danilo Kiš" iz Subotice raspisala je likovni konkurs "Portret Danila Kiša", koji je otvoren do 20. marta.

.

   Portret može da bude u formi crteža, slike, kolaža, grafike, skulpture, reljefa... Portret može biti shvaćen i u širem smislu te ne mora isključivo realistično predstavljati lik pisca.

   Radovi se mogu poslati ili doneti u prostorije Fondacije "Danilo Kiš", Park Ferenca Rajhla 12a, Subotica - Omladinski klub "Skladište", od 7.30 do 15.30 časova svakim radnim danom.

   Pristigle radove ocenjivaće nezavisna komisija koju čine: Nela Tonković - istoričarka umetnosti, Emil Kadarić - akademski slikar i Atila Širbik - pisac, urednik literarno-likovnog časopisa "Symposion".

   Radovi će biti izloženi u Galeriji Skladišta, a svi autori koji žele moći će svoja dela pokloniti Fondaciji, koja će ih na čuvanje poveriti Zavičajnom odseku Gradske biblioteke.

   Danilo Kiš rođen je u Subotici 22. februara 1935. godine. Kako kaže u svom delu "Skladište": "U tom su se gradu (Subotici), dakle, zbile dve krucijalne činjenice moga života što ih je udesio Bog ili Slučaj: tu su se susreli moj otac Eduard Kiš, viši inspektor državnih železnica i pisac Jugoslovenskog reda vožnje železničkog, autobuskog, brodskog i avionskog saobraćaja, i moja majka Milica Dragićević, crnogorska lepotica, prvi put daleko od svog rodnog Cetinja, u poseti kod svoje sestre. Susret redak, možda jedinstven u ono vreme."

   Od 2012. Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo sa ponosom nosi ime Danilo Kiš.

(RTV)

Možda te još zanima:

.

Konkurs za Femiksetu

Femix kolektiv otvorio je konkurs za dvanaesto izdanje kompilacije Femikseta, na koji možete da se prijavite do 21. aprila.   

.

Volonteri prirodi po meri

Mladi istraživači Srbije otvaraju konkurs za nagradu “Volonteri prirodi po meri“. Godišnja nagrada za volontere u zaštiti prirode ima za cilj…

.

Konkurs za najbolje studentske radove

Univerzitet u Beogradu je raspisao Konkurs za najbolji naučno-istraživački i stručni rad studenata u 2023. godini.

.

Konkurs za strip autore

Francuski institut u Srbiji, Grad Pančevo, Agencija KomunikArt i Međunarodni centar za strip i ilustraciju (Angulem, Francuska) pokrenuli su program…

.

SKCNS poziva u Omladinski teatar

Studentski kulturni centar Novi Sad otvara konkurs za studente Novosadskog univerziteta i sve mlade od 16 do 30 godina. Ukoliko…

.

Javni poziv za umetnike

Studentski kulturni centar Novi Sad raspisuje javni poziv za umetnike za prijavu projekata i umetničkih radova na osnovu Konkursa za finansiranje…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo