.
Trenutno : Domaća top lista
Radio Gruvanje
 Alma Kovčić
Društvo / Obrazovanje

Kreativno mentorstvo - iskustvo kojeg nema u školama

16.10.2017.

Projekat "Kreativno mentorstvo" i ove je godine pozvao mlade koji rade u oblasti kulture da se priključe njihovom obrazovnom programu i steknu znanja i veštine koje ne mogu da steknu klasičnim obrazovanjem.

.

To je prvi mentorski program u Srbiji koji se bavi ličnim i profesionalnim razvojem budućih lidera u oblasti kulture. Program promoviše mentorstvo kao način doživotnog učenja i razmene znanja i iskustva između ostvarenih profesionalaca, mentora, i budućih stručnjaka, mentija. Kroz redovne mesečne sastanke u toku godinu dana mentor pruža mentiju podršku za postizanje ciljeva, stručno usmeravanje, kao i razmenu mišljenja o budućim planovima i izazovima.

Kako izgleda ovaj program saznali smo od Višnje Kisić koja kaže da program s godinama postaje kompleksniji i da učesnike, pored rada sa mentorima čeka još dosta predavanja.

"Krenuli smo od toga da promovišemo razmenu znanja između stručnjaka koji su već etablirani i imaju znanja i iskustva sa mlađim generacijama. Tako da je taj odnos 'jedan na jedan' između mentora i mentija ključni deo programa. Pored toga smo u ovih nekoliko generacija kreirali potpuni edukativni program koji je jednom mesečno i koji odgovara na znanja i veštine za koje mentiji kažu da su im potrebni, a nisu nešto što bi sa mentorom mogli da rade. To su pisanje projekata, komunikacijske veštine, prezentacija, rad u timovima...", objašnjava Višnja.

mentorstvo jpg

Višnja je zadovoljna dosadašnjim učinkom programa koji je specijalnim veštinama obučio desetine budućih lidera u kulturi.

"Ovo je četvrta generacija, a tri generacije su prošle sa po 25 mentija u svakoj. To je 75 mladih stručnjaka u oblasti kulture i još toliko mentora. Mentora je bilo i više jer se često desi da damo i ko-mentora u nekoj maloj specifičnoj oblasti da mentorišu učesnike ukoliko je to potrebno, tako da sve potrebe naših polaznika budu zadovoljene", kaže Višnja.

Prošlogodišnja polaznica programa bila je Helena Hiršenberger koja se bavi zaštitom kulturnog nasleđa. S obzirom na to da stiže inženjerskog miljea, potrebna su joj bila znanja iz društvene sfere.

"Ja dolazim iz inženjerskih nauka i radim u Laboratoriji za ispitvanje materijala u kulturnom nasleđu, bavimo se dakle tehničkim aspektom kulturnog nasleđa. Ono što je meni bilo potrebno je znanje o kulturnom nasleđu iz društveno-humanističkog aspekta. Za to sam imala sjajnu mentorku, Katarinu Živanović iz Muzeja Jugoslavije koja ima raznolik begraund. Super smo se uklopile i zaista sam dobila mnogo više nego što sam očekivala", priča Helena.

mentorstvo1 jpg

Koliko je Heleni značio ovaj program svedoči i činjenica da je na svoj posao počela da gleda mnogo šire nego do sada. Kako kaže, u laboratoriji su fokusirani na tehničku zaštitu spomenika kulture. Prošlogodišnje iskustvo u Kreativnom mentorstvu joj je omogućilo da kod takvih projekata sagleda i društvene procese u kojima pokušava da očuva kulturno nasleđe. Zbog toga je, kaže Helena, ovaj program nešto što polaznike izdiže na mnogo viši nivo. 

"Program daje ogroman vetar u leđa. Rad sa mentorom je samo jedan stub, s druge strane postoje edukacije, radionice. Prošla sam mnogo radionica, ali ove na potpuno drugačiji način nameću neke teme i navode na razmišljanje. Ono što najviše daje vetar u leđa jeste ta zajednica kreativnog mentorstva u koju ulazite, u kojoj dobre ideje i rešenja stalno kruže", kaže Helena.

Potencijalnu učesnici programa kreativnog mentorstva mogu da se prijave do 19. oktobra, a prijavu mogu naći na sajtu organizacije. Krajem oktobra biće proglašena uža lista kandidata da bi do 12. novembra bila dostupna i konačna lista primljenih. U istom periodu organizacija će birati i mentore koji takođe mogu da se prijave popunjavanjem formulara na sajtu. 

P. Klaić

.
Završna izložba radova studenata četvrte godine Departmana likovnih umetnosti biće svečano otvorena u petak 15. juna u 20 časova…
.
U Kulturnom centru LAB u toku je izložba pod nazivom „Mozaik sećanja: Priče koje smo poneli“ u organizaciji Vojvođanskog građanskog…
.
Radionice pod nazivom "Fotoalbum moje karijere" i "Trening veština komunikacije i samopouzdanja" biće održane 11. i 18. juna na…
Program
Kalendar događaja
Jun 2018.
PonUtoSreČetPetSubNed
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Anketa

Da li treba dozvoliti biciklistima da voze u pešačkim zonama?