...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Društvo / Obrazovanje

Koliko su efikasna onlajn predavanja?

08.04.2020.

S obzirom na trenutnu situaciju, pojedini fakulteti odlučili su se za onlajn nastavu, putem različitih aplikacija. Međutim, pitanje je koliko su takva predavanja zaista efikasna i u kojoj meri ona odgovaraju studentima.

.

Onlajn nastava je novina kako za studente, tako i za profesore. Podeljena su mišljenja o tome koliko je ovaj način predavanja zaista efikasan. Profesor žurnalistike na Filozofskom fakultetu Dinko Gruhonjić kaže da je za njega ovo sasvim dobar način i da uspeva uspešno da održi kontakt sa studentima.

"Do sada sam retko imao mogućnost da držim onlajn predavanja, ali s obzirom na ovu situaciju u kojoj se nalazimo, mogu da kažem da su onlajn predavanja koje držim uz pomoć aplikacije Zum (a postoje još neke aplikacije pomoću kojih je moguće držati takozvane "vebinare"), zapravo prilično efikasne za model nastave kojim se ja služim, a to je pre svega interaktivna nastava. Dakle, aplikacija omogućuje i meni kao predavaču da kažem ono što bih inače rekao u učionici, a studentima takođe omogućuje da se javljaju za reč i da ta nastava zaista bude interaktivna u svakom smislu. Možemo da radimo prezentacije, puštamo klipove... Praktično sve ono što smo mogli i u učionici", objašnjava Dinko. 

onlajnpredavanja2 jpg

I studenti su saglasni s tim da su onaljn predavanja veoma efikasna i da podsećaju na ona u fakultetskim klupama. Jedino što je sada udobnost mnogo veća. Katarina, studentkinja Filozofskog fakulteta i Nemanja, sa Fakulteta tehničkih nauka, navode da su se veoma lako navikli na ovaj vid nastave.

"Postoje razvijene aplikacije koje dobro mogu da pokriju onlajn predavanja, tako da nema neke veće razlike. Naprotiv, udobnije je da slušaš predavanje iz svoje kuće nego iz klupe. Jedna od aplikacija koju koristi moj profesor, a jako je dobra, jeste Zoom. Možeš da pratiš predavanja kao da si na fakultetu, da gledaš slajdove, vidiš profesora koji ti objašnjava. S druge strane, postoje neke opcije, kao što je na primer – da podigneš ruku, da se javiš za reč i veoma je dobro organizovana", kaže Katarina.

"Interesantno je, jer je nešto sasvim novo za nas i s obzirom na to da u ovoj situaciji nemamo nekog velikog izbora, samim tim moramo da se naviknemo. Mislim da to za našu generaciju i nije neki veliki problem. Na neki način, moraju da se održe te fakultetske obaveze i ta predavanja jesu zanimljiva", navodi Nemanja.

Sa druge strane, postoje i oni studenti koji nisu zadovoljni ovakvim rešenjima. Kako navodi studentkinja Milena sa Filozofskog fakulteta, nemaju svi uslove da se povežu na predavanje u zadato vreme. Kako kaže, mnogo bi bilo lakše kada bi profesori samo slali materijal za učenje.

"Što se tiče slanja prezentacija apsolutno sam za to, jer mislim da je to dobar način. Međutim, ono što se meni ne sviđa jesu ta predavanja uživo, odnosno preko Skajpa ili Zuma, jer jednostavno smatram da ne mogu svi u određenom trenutku da pristupe Internetu kako bi se povezali na to predavanje. Takođe, neki ljudi nemaju uopšte pristup Internetu, ili su na selu kod nekoga, ili su otišli negde drugde. Mislim da nikako ne mogu svi da se uklope u jednom terminu i to je loše, ali šta sad", kaže Milena.

onlajnpredavanja3 jpg

Iako vanredno stanje traje već tri nedelje, nisu svi fakulteti započeli sa onlajn nastavom. Pojedini profesori i dalje traže najbolje rešenje. Međutim, kako navodi Filip njemu više odgovara upravo to da mentori šalju samo prezentaciije.

"Ja na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja još uvek nemam nikakva onlajn predavanja. Samo smo za jedan predmet dobili neki materijal, kako bismo se pripremili za kolokvijum koji će biti ovih dana, još nam nije javljeno tačno kada. Čuo sam se sa drugim kolegama, sa drugih fakulteta, oni već imaju neka predavanja onlajn preko aplikacije Zum ili tako nekih sličnih. Meni, mogu reći, naš način više odgovara. Ne moram da budem onlajn u određeno vreme, da moram da se prijavljujem, slušam predavanja. Više mi odgovara ovako, radimo zadatke kod kuće kad uhvatimo vreme i kad hoćemo", kaže naš sagovornik.

Možda je pojedinim studentima zaista lakše ukoliko samo dobijaju materijal za učenje, međutim, profesor Gruhonjić objašnjava da je mnogo efikasnije i važnije ukoliko se ostvaruje interakcija sa studentima. Time se ne izlazi iz rutine u kojoj smo do skora bili, što je veoma bitno.

"Meni je izuzetno važno da ostanem u 'fizičkom kontaktu' sa studentima, odnosno, da se viđamo onako kako se viđamo i inače svake nedelje u učionicama, kada su normalne okolnosti. Ovo mi je definitivno najefikasniji način nastave. Dakle, bolji od Gugl klasruma i ostalih koji su takođe zanimljivi i koji takođe mogu biti efikasni. Međutim, u mom slučaju ništa ne može da zameni živ razgovor sa studentima. Takođe, aplikacija pruža mogućnost da studenti budu veoma aktivni, u smislu da i oni mogu da drže časove, odnosno, kao što radimo inače u normalnim okolnostima, da i oni prijavljuju prezentacije i da to prezentuju pred svima nama, takođe koristeći interaktivni model i razgovor sa svima", kaže Dinko.

S obzirom na to da niko od nas ne zna koliko dugo će još ovo stanje trajati, veoma je važno da nastavimo sa svojim obavezama. Bilo da imate onlajn predavanja, ili vam profesori šalju prezentacije, udobno se smestite u svojim domovima i srećno sa pohađanjem fakulteta na daljinu.

M. Mićunović

Možda te još zanima:

.

Sajam obrazovanja u Beogradu

Sajam EduFair biće održan 10. marta u Beogradu u hotel Metropol. U vremenu u kome tehnologija munjevito napreduje, pa time menja…

.

Dan studenata u KC Labu

Povodom Dana studenata koji se obeležava 4. aprila, u KC Labu će biti organizovana različita predavanja, radionice i žurka. 

.

Prva CON konferencija donosi zanimljiva predavanja, koncerte i žurke

Prvo izdanje CON konferencije biće održano 17. i 18. decembra u SKCNS Fabrika, Omladinskom centru OPENS i klubu Tunel. U…

.

Saznaj sve što te zanima o volontiranju

Svetski omladinski atlas u subotu 10. decembra u periodu od 12 do 19 časova organizuje Sajam volonterizma, koji će se…

.

EndaVan, putujući karavan znanja

Kako bi podstakla kulturu deljenja znanja u svim gradovima u kojima posluje i podržala lokalne IT zajednice, kompanija Endava pokreće…

.

Case Study Show 2022

Studentska organizacija ESTIEM LG Belgrade sa Fakulteta organizacionih nauka šesnaesti put rganizuje projekat “Case Study Show”, koji spaja njegove učesnike…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo