.
Trenutno
Music mix by Marko
 Marko Balać
Društvo / Obrazovanje

Koliko nam je planeta potrebno?

29.01.2015.

   Korisnost ovog kalkulatrora nije samo u tome da vidite da li su vaše navike dovoljno "zelene", već i da vidite koje bi navike mogli da promenite i umanjite uticaj na vašu sredinu.

.

   Da li gasite svetlo kada izađete iz sobe? Zavrnete česmu dok perete zube? Idete na posao biciklom umesto busom? Čuli ste za štedljive sijalice? Da li znate koliki vam je onda ekološki otisak?

   Ovaj zamišljeni otisak je jedan od načina kojim se izražava ljudski uticaj na planetu. Da bi se izrazio brojčano, naučnici su osmislili kalkulator za izračunavnaje ekološkog otiska. Neki kalkulatori vam daju rezultat u vidu veličine poljane koje zauzima smeće koje proizvede vaše domaćinstvo godišnje.  

   Osnovni algoritam jednog ovakvog kalkulatora je da vaše potrebe i navike koje se tiču hrane, goriva, smeća, javnog prevoza, potrošnje struje i ostalih energenata – ekstrapolira, odnosno predvidi, i izrazi u planetama! Dobijete rezultat koji glasi - koliko bi planeta bilo potrebno da se podmire vaše potrebe, ukoliko bi svi na planeti radili isto kao vi.

   Korisnost ovog kalkulatrora nije samo u tome da vidite da li su vaše navike dovoljno "zelene", već i da vidite koje bi navike mogli da promenite i umanjite uticaj na vašu sredinu.

   Organizacija WWF koristi jednu verziju ovakvog kalkulatora koji možete isprobati na ovom linku.

V.K.

 

 

 

.
Svake godine Fakultet tehničkih nauka (FTN) upiše oko 3.000 studenata na 90 studijskih programa. Katarina Ćoćić je ove godine…
.
U Novom Sadu nedavno je održana prva IT konferencija "VE:Conf From 0 to 1" u kojoj je učestvovalo dve stotine studenata i stručnjaka…
.
Svako ko ide na fakultet ili provodi vreme sa nekim ko studira zna koliko mesec jun može da bude naporan.  Rezultati istraživanja…
Program
Kalendar događaja
Jul 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
Anketa

Da li vidite Srbiju u EU?