...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Koliko košta studentski život?

29.02.2016.

Kada se saberu svi troškovi, studiranje za mnoge postaje luksuz, naročito za one koji nisu iz grada u kome studiraju. Smeštaj, hrana, računi, udžbenici, kao i troškovi na fakultetu, dovoljan su motiv za borbu za budžet, ali i stipendiju i dom. Istraživali smo koliko košta studentski život i na kakva odricanja budući brucoši moraju da se pripreme. 

.

Foto: www.studentskizivot.com

Na univerzitetima u Vojvodini školarine se kreću od 50.000 do 100.000 dinara. Pored toga svaki fakultet ima svoj cenovnik za overu semestra, ili izdavanje drugih dokumenata. Cena stanova zavisi od lokacije, kvadrature i opremljenosti. Studenti najčešće traže garsonjere ili jedoiposobne stanove za koje u Novom Sadu treba izdvojiti od 130 do 170 evra.

Da je studiranje skupo kaže studentkinja Jovana Lazić iz Iriga, koja je na četvrtoj godini na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu. U drugoj godini nije imala pravo na budžet, popust na menzu i dom. Kaže da ju je ta situacija deprimirala, ali i motivisala da više uči kako bi stekla pravo na budžet. Zbog skupog studiranja mnogi su se ispisali sa fakulteta.

"Nas je u prvoj godini na smeru bilo oko 30, a na drugoj nas je već bilo sedmoro, ne zato što nisu svi imali uslov za godinu, već nisu svi imali uslov za budžet. Neki nisu mogli da nastave dalje upravo zbog finansija", rekla je Lazićeva i dodala da bi studentima bilo mnogo lakše kada bi se smanjile cene na fakultetu.

"Overa za gradski autobus, potvrda da smo redovni studenti, sve se to naplaćuje. Te potvrde su oko 500 dinara, prijava ispita je 300 dinara po ispitu, overa semestra 2.000 dinara", navodi ona.

tabela jpg

Znatno je lakše studentima koji su se izborili za budžet i dom. Cene smeštaja u studentskim domovima u Novom Sadu kreću se od 1.400 do 1.800 dinara za mesec dana boravka. Studenti imaju pravo i da se hrane u menzi koja je povoljnija za one na budžetu. Goran Milovac iz Studentskog centra u Novom Sadu kaže da sve cene određuje Ministarstvo prosvete i da studenti sa abonentskom karticom ostvaruju i druge popuste.

"Kartica je identifikacioni dokument, tu je njihova slika, podaci, a studenti koji se hrane koriste je kada uplaćuju obroke. Preko ove kartice su svi osigurani i imaju brojne popuste koji se ostvaruju na evropskom nivou", kazao je Milovac.

Ove popuste koristi i student Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu Miloš Klincov koji živi u domu i prima opštinsku stipendiju. Iako ima mnogo pogodnosti, kaže da mora da živi skromnije jer je stipendija dovoljna da podmiri samo osnovne troškove. Ne bi mogao da nastavi studije bez nje, a motivisan je i za veće uspehe.

"Želja mi je da se izborim za Dositejevu stipendiju koja je mnogo veća nego opštinska. Sigurno ću bolje živeti sa Dositejevom nego sa ovom sad koju imam. I sa njom mogu da živim, ali skromnije", rekao je Klincov.

Kada se podvuče crta, za troškove studiranja u Vojvodini potrebna je prosečna plata za svaki mesec. Kako svaki fakultet ima svoj cenovnik, ponekad ni budžet nije dovoljan da se podnesu troškovi studiranja, ali stipendije mogu da pomognu.

Jovana Simeunović

Možda te još zanima:

.

U "Bajiću" (ne)vole 'metalike'

Pomešani miris kuvanog graška i bečke šnicle oseća se pored doma "Slobodan Bajić". Nije ni čudo jer je vreme ručku,…

.

Mladi za inkluziju, jednakost i poverenje

Otvorene su prijave za besplatne seminare u okviru regionalnog projekta Youth 4 Inclusion, Equality and Trust (Mladi za inkluziju, jednakost i poverenje)…

.

Besplatna zimska škola na temu roda i globalizacije

Univerzitet u Novom Sadu organizuje zimsku školu pod nazivom “Rod i globalizacija” koja će se održati od 20. do 27.…

.

Budi pokretač društvenih promena

Inicijativa za otpornost Bosne i Hercegovine, zajedno sa VII Academy iz Sarajeva, kreirala je program “Odvaži se, jer te se…

.

Radionice "Seksualno nasilje i ratovi 90-ih: Poveznica sa današnjicom"

Inicijativa mladih za ljudska prava organizuje dve radionice za mlade starosti od 16 do 25 godina pod nazivom "Seksualno nasilje…

.

Smanjenje školarina nije milostinja već realnost

Nakon protesta u kojima su se studenti izborili za ostanak u domovima i nakon još jednog dobijenog ispitnog rokam, studenti…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Za i protiv

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo