...
TRENUTNO14:00 - 15:00Škripa

Društvo / Obrazovanje

Jovana Kondić, među 30 najboljih inovatora u svetu

30.01.2015.

   Na takmičenju je učestvovala sa projektom termoizolacije, tačnije, predstavila je termoizolacionu ploču koja se sastoji isključivo od prirodnih komponenti, od prirodnog minerala zeolita i od celuloze i cementa. “Drago mi je što sam pokazala da ne moramo da koristimo hemijske komponente, koje su otrovne za ljude i prirodu, već možemo da koristimo nešto tako čisto kako bismo smanjili potrošnju energije, što opet dovodi do toga da čuvamo našu planetu”, kazala je Jovana.

.

   Jovana Kondić, mlada inovatorka iz Zmaj Jovine gimnazije, trenutno se nalazi među 30 najboljih inovatora na svetu, jedina sa Balkana. Ona je oduvek volela nauku, ali je inspiraciju za to da se počne aktivno njome i baviti pronašla na konkursu čuvenog Google-a. 

   Jovana se tako prijavila na takmičenje “Google Science Fair”, koje se održava treću godinu za redom i okuplja mlade naučnike između 13 i 18 godina iz celog sveta. Jedini uslov za ovo takmičenje je da donesete nešto potpuno novo, izum koji može biti od pomoći prirodi, ljudima ili uopšte celom svetu.

   “Iako pre nisam mnogo razmišljala o nauci, ovo me posebno zainteresovalo, jer je i samo takmičenje veoma cenjeno. Našla sam se mđu 30 finalista iz celog sveta. Presrećna sam!”, rekla je Jovana za O radio.

   Ona je na takmičenju učestvovala sa projektom termoizolacije, tačnije, predstavila je termoizolacionu ploču koja se sastoji isključivo od prirodnih komponenti, od prirodnog minerala zeolita i od celuloze i cementa.

   “Drago mi je što sam pokazala da ne moramo da koristimo hemijske komponente koji su otrovni za ljude i prirodu, već možemo da koristimo nešto tako čisto kako bismo smanjili potrošnju energije, što opet dovodi do toga da čuvamo našu planetu”, kazala je Jovana.

   Ova sjajna inovatorka je sa istim izumom učestvovala i na Tesla festu inovacija i nauke u Novom Sadu, koji je održan od 12. do 15. oktobra 2014. godine. “Na ovom takmičenju sam osvojila prvo mesto i zlatnu Teslinu plaketu, kao i priznanje Međunarodne organizacije za zaštitu intelektualne svojine. Sve me to veoma inspiriše da nastavim”, kazala je Jovana.

   Naša superheroina je mladim naučnicima poručila da ne odustaju od onoga za šta su sigurni da rade dobro. “Mislim da smo u školi više orijentisani na to da naučimo neke stvari, a ne toliko da iskoristimo to znanje. Smatram da ocene nisu presudne, već kako mi to znanje koje stičemo možemo da iskoristimo”, poručila je Jovana.

   Osim dosadašnjih velikih uspeha, Jovana je pozvana da učestvuje na takmičenju u inovacijama “Arhimendes” u Moskvi i “Eureka” u Briselu. “Veoma želim da predstavim našu zemlju na ovim takmičenjima. Neki od planova su mi i da ponovo učestvujem na pomenutom Google sajmu, kao i da počnem da radim na novim izumima. Imam neke ideje, ali još uvek nisu realizovane”, dodala je ona.

   Ceo razgovor i još zanimljivih detalja o karijeri ove mlade talentovane naučnice poslušajte na kraju teksta.

   M.L.

Možda te još zanima:

.

Exit odabrao omladinske heroje

Exit fondacija proglasila je 18 mladih heroja iz ukupno pet oblasti: obrazovanja/nauke, preduzetništva, društvenog aktivizma, kulture/umetnosti i kreativnih industrija. Konkurs…

.

Srednjoškolcima više odgovara onlajn sistem

Kako je život sa koronavirusom postao nova normalnost od koje svi jedva čekamo da pobegnemo, tako se i za septembar…

.

Makedonska muzika za ceo svet

Prva knjiga Nenada Georgievskog na engleskom jeziku, u kojoj se nalaze kritički tekstovi o savremenoj makedonskoj muzici, nosi naziv "Press &…

.

Čitaoci veruju u lažne vesti koje potvrđuju njihov stav

Njuz.net ekipa pre pandemije održala je seriju veoma posećenih tribina pod nazivom "Sadašnost Srbije". U šest gradova u Srbiji, oni…

.

Ono što ti je najteže, najviše te nauči

Veliki broj profesija pogođen je koronavirusom i zabranom večih okupljanja. Među njima i gluma. Posle pet meseci pauze, mladi glumac…

.

Nauka pruža osećaj afirmacije

Filip Koldžić je kao učenik četvrtog razreda Matematičke gimnazije osvojio srebrnu medalju na Međunarodnoj menedeljejevskoj olimpijadi. Pored njega i ostali…

  • 12:00 Leto na O radiju
  • 13:20 Gost O radija
  • 14:00 Škripa
  • 15:00 Leto na O radiju
  • 15:40 O tome se priča

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo