...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Društvo / Aktivizam

Exit odabrao omladinske heroje

22.12.2015.

Exit fondacija proglasila je 18 mladih heroja iz ukupno pet oblasti: obrazovanja/nauke, preduzetništva, društvenog aktivizma, kulture/umetnosti i kreativnih industrija. Konkurs "Youth heroes" je raspisan kako bi se mladi primeri izvukli iz anonimnosti i postali uzor drugim mladim ljudima, navodi se u saopštenju Exit fondacije. 

.

Najviše pobednika odabrano je u oblasti obrazovanja i nauke. Ukupno šest mladih ljudi biće proglašeno mladim herojima, od toga tri srednjoškolca i tri studenta. Ubedljivo prvo mesto među srednjoškolcima zauzeo je Stefan Velja, mladi pronalazač koji je razvio patent namenjen razbijanju trombova u organizmu. Pored njega priznanje će dobiti i Jovana Kondić, vlasnica Zlatne Tesline medalje i Zlatne Arhimed medalje za inovacije, kao i Aleksa Konstantinov, vlasnik zlatne medalje sa Međunarodne Matematičke Olimpijade u Tajlandu 2015.

Među studentima i diplomcima, pobednici u oblasti obrazovanja i nauke su mladi robotičar Kosta Jovanović, koji razvija simulacione modele naprednih humanoidnih robota; dvadesetdevetogodišnji doktor medicine Jasmin Nurković koji ima impresivne 43 publikacije u medicinskim časopisima, kao i Nikola Tepavac, izumitelj VALDI 1 robota za deminiranje eksplozivnih naprava i MARVIN 1 i MARVIN 2 humanoidnih robota na glasovno upravljanje.

Iz oblasti preduzetništva za mladog heroja je proglašen Lazar Erić, osnivač Udruženja građana za pomoć beskućnicima "We.care”. Pored njega, tu su i Ivan Petrović, jedan od najmlađih tehnoloških preduzetnika u Srbiji, koji je svoj startap, WorkPuls, pokrenuo pre godinu dana i bez investicija postigao da ima klijente iz preko 50 zemalja širom sveta i da samostalno finansira svoj razvoj i Ivan Brkljač, osnivač Arbo projekta, organizacije koja se bavi društveno odgovornom modom.

Iz oblasti društvenog aktivizma nagrađen je Mirko Kaldaraš, aktivista na projektima podrške romskim studentima u obrazovanju. Nagrađeni su i Aleksa Živković, predsednik Upravnog odbora Udruženja građana Leka i osnivač i volonter projekata "Mladi za stare", "Solidarna odeća" i "Mali Šangaj", kao i Arsen Arsenović, prvi parakajakaš u Srbiji, koji se zalaže za razvoj sporta osoba sa invaliditetom.

U oblasti kulture i umetnosti istakla se Gala Čaki, višestruko nagrađivana slikarka i stipendistkinja fondacija i udruženja iz Amerike, Indije, Finske, Egipta i Katara; dobitnice priznanja su i Jovana Bobić, osnivač festivala umetnosti "Š.U.N.D. – Šta Umetnost Nudi Društvu" i Tijana Kozarčić, mlada i uspešna harfistkinja.

Iz oblasti Kreativne industrije prvo mesto pripalo je Milanu Iniću za veoma zapaženi rad i komunikaciju sa mladima putem njegovog YouTube kanala, "Yasserstain". Drugo mesto zauzeo je Rade Joksimović, preduzetnik od svoje 16. godine, koji je samostalno naučio da programira, a sa 19 godina pokrenuo svoj prvi biznis i nakon tri godine ga prodao za šestocifren iznos! Na trećem mestu je Tamara Jakovljević, autorka dokumentarnog serijala "Moj heroj", uz pomoć kojeg je ekranizovano više od 45 herojskih priča o različitim vrlinama.

Specijalno priznanje "Youth Heroes" žiri je dodelio studentu Jovanu Simiću poznatom javnosti po tome što je  organizovao prodaju svoje kolekcije dresova i akciju Sportski bazar prilikom koje je, uz učešće poznatih sportista i javnih ličnosti, skupljeno 300.000 evra za uspešno lečenje devojčice Nađe Novaković. Jovan je nakon ove prve akcije nastavio sa organizacijom humanitarnih akcija za pomoć ugroženoj deci.

 

Možda te još zanima:

.

Za mlade heroje ne postoje granice

Dvadesetdvogodišnji Aleksa Mirković osvojio je do sada 85 nagrada. Pobedio je na ovogodišnjem Svetskom trofeju u Portugalu. Ne, nisu u…

.

Prijave za Youth Heroes do kraja nedelje

Konkurs "Youth Heroes" koji se već tri godine zaredom raspisuje s ciljem da se pronađe nova generacija mladih heroja traje…

.

Reciklažom do nagrada

Reciklomati su aparati u koje možete da odložite određenu ambalažu, najčešće pet, limenke, staklo i tetrapak i koji vas nagrađuju…

.

Za dobru fotografiju divlje životinje ključno je strpljenje

Svaki fotograf, u želji da zauvek zaustavi vreme i zabeleži ga okom kamere, ima svoje interesovanje, usmerenje i ljubav kojoj…

.

Besplatan seminar o podkastima

Omladinske novine organizuju besplatan seminar o podkastima i pozivaju studente, srednjoškolce i mlade novinare da se prijave. 

.

Daze: Od kaver benda do Hali Gali kompilacije

Priliku da se njihova pesma "A ti, da ti" nađe na, sada već kultnoj, kompilaciji Hali Gali 2, koja predstavlja presek…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo