...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

IdeaLab: Novosadski studenti imaju potencijala

26.04.2016.

Pojedinaca koji se zalažu da dobrobit mlađih kolega sve je više i mi pozdravljamo njihovu inicijativu. Protekle nedelje je otvoren kreativni centar IdeaLab čiji je prostor dostupan svim studentima Univerziteta u Novom Sadu. Mladi koji su ga pokrenuli optimistični su kada je u pitanju mogućnost velikog napretka studenata.

.

Ono što IdeaLab ima da ponudi svakako nije zanemarljivo. Ovde će studenti moći da koriste 3D štampač, 3D skener, da se obučavaju, saznaju nešto o inovacijama i pripreme za tržište. Prava oaza neformalnog znanja na dohvat ruke. Tim pre je povod bio da se o ovoj ideji sazna nešto više od pokretača ove laboratorije ideja Vladimira Todorovića.

Koliko će rad IdeaLab-a značiti za studente Novosadskog univerziteta?

Mi se nadamo da će ovaj prostor njima koristiti u kreiranju i osmišljavanju ideja i realizaciji konkretnog poslovanja. Pokazalo se da je nešto ovog tipa popularno u većim uuniverzitetskim centrima. I studenti kod nas to zaslužuju kako bi se razvijali u pravcu koji žele. Cilj je da dođu kod nas i dobiju praktično znanje koje će popuniti nedostatak koji imaju u nastavi.

Osim u Novom Sadu, ovakvi labovi su se otvorili i u Subotici i Zrenjaninu, ali i u gradovima u regionu. Šta znate o njihovom radu?

Većina je tek počela da funkcioniša u tim mestima i nema tri nedelje kako su otvoreni. Zenica, na primer, već odlično radi. Oni nemaju kampus ali su odlučili da formiraju četiri laba. Već imaju saradnju sa medicinskim fakultetom i kliničkim centrom. Popravili su magnetnu rezonancu uz pomoć dela odštampanog na 3D štampaču. U Podgorici je Idealab došao kao dobra nadogradnja nečeg čime se već bave dugi niz godina.

idelab jpg

A šta je potrebno da novosadski Idealab bude uspešan?

Novosadski će naravno biti još uspešniji, ali je pre toga važna saradnja sa privredom. Obuke i treninzi treba da dođu od ljudi iz privrede, budući da studenti danas imaju samo teoriju koju nije tako lako primeniti u praksi. Kompanije bi trebalo da pripreme studente za rad posle studija.

Osim što će u rad laboratorije biti uključeno šest osoba, još 20 studenata volontera će dobiti priliku da pomogne radu ove laboratorije. Šta je sledeće?

Za početak nam je ideja da selektujemo studente. Na njima je da iznose ideje i da mi procenimo koje su to ideje koje mogu izaći iz laba i preći u inkubator ili startape.

Koliko su studenti do sada pokazali interesovanje za ovakav vid obrazovanja? 

Studenti imaju potencijal i dosta njih razmišlja da treba da osnuju neku firmu i imaju ideje. Problem je u tome što ne znaju gde i kako tu ideju mogu da plasiraju, da li će imati podršku... Strah od nepoznatog je sasvim prisutan. Mi studente prvo pozivamo da dođu na startap vikend i ako nemaju svoju, da čuju ideju drugih kolega.

Nataša Šaru (natasasaru@gmail.com)

Možda te još zanima:

.

Petru Klaiću godišnja nagrada NDNV za analitičko novinarstvo

Novinar O radija Petar Klaić, dobitnik je ovogodišnje nagrade Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) za analitičko novinarstvo, jer, kako je…

.

Neizvesna budućnost Oradija

Prethodnih dana sve vas, kao i redakciju Oradija, neprijatno je iznenadila vest objavljena u drugim medijima da će platforma oradio.rs…

.

Preuzmi iOS aplikaciju Oradija!

Oradio sada možeš da pratiš i preko iOS aplikacije. Za razliku od dosadašnjeg plejera koji je postojao u app store-u, sada…

.

Bas i stega: I dalje "Na istom putu“

Retko se dešava da novosadska publika verno prati određeni bend i njihove nastupe, bez obzira na vremenske prilike. Uglavnom se…

.

Koliko se zvezda vidi u mraku?

Oradio i Carpe Noctem su u subotu 3. decembra organizovali Astro šetnju na Fruškoj gori. Kroz stazu, nešto kraću od…

.

Oradio i Carpe Noctem organizuju Astro šetnju, prijavi se!

Oradio će svoj osmi rođendan obeležiti i astro šetnjom na Fruškoj gori, koju pripremamo zajedno sa organizaciojom Carpe Noctem. Posetioci…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo