...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

IAESTE vodi studente na praksu u ceo svet

28.11.2017.

Studenti u poslednje dve decenije imaju priliku da steknu obilje novih znanja na programima razmene studenata, stručnih praksi i work and travel programa. Ono što domaći fakulteti ne mogu da im pruže jeste iskustvo rada i učenja u drugim, često naučno naprednijim sredinama. 

.

Jedna od najstarijih svetskih organizacija za organizovanje stručnih praksi je IAESTE ili punim imenom:  International Association for the Exchange of Students for Technical Experience.

Mladen Mićanović iz ove organizacije kaže da za razliku od svih drugih organizacija IAESTE bavi isključivo plaćenim stručnim praksama, i one su svuda u svetu. On objašnjava da su pre svega oni ti koji moraju da pronađu prakse za strance u našoj zemlji kako bi kasnije poslali naše studente u inostranstvo.

"Postoji generalna konferencija koja se održava jednom godišnje, na kojoj se razmenjuju prakse. Mi smo trenutno u fazi traženja mesta u Srbiji i mislim da ćemo imati preko trideset praksi za strane studente, što znači da ćemo i za naše imati isto toliko. Mislim da bi moglo biti i više zato što je Novi Sad, što se tiče IT sektora, najbolji u ovom delu Evrope. Mislim da bi veće firme trebalo da čuju našu priču, da nas podrže na tom putu i da pomoću njih mi pošaljemo naše studente u inostranstvo", kaže Mladen.

iaeste2 jpg

Kakva su iskustva i sa kakvim problemima se najčešće susrećete?

Imamo raznih iskustava. Mi primamo studente i na fakultete, ali i u razne državne i privatne firme tako da ima raznih iskustava. A od Fakulteta tehničkih nauka imamo najveću pomoć i najviše praksi za razne smerove, od arhitekture, elektrotehnike, zaštite životne sredine, mašinstva. Najveći problem su novci koje je potrebno da firma, preduzeće ili institut obezbedi studentu. To nije ogroman novac, to je 28 hiljada dinara. Od tih para mi organizujemo smeštaj, hranu i dajemo stipendiju od ostatka.

Šta je potrebno da bi se neko prijavio za ovaj program?

Potrebno je da bude redovan student Univerziteta u Novom Sadu, da nije obnovio godinu, mogu i studenti koji su obnovili, ali oni idu na začelje tabele, mogu i apsolventi, ali ipak prednost imaju studenti koji tokom školovanja nisu obnavljali godinu. Takođe je bitno da govore strani jezik i da je prosek iznad 7.5.

IAESTE je najveća i najstarija svetska asocijacija za međunarodnu razmenu studenata koja se bavi organizovanjem stručnih praksi. Formirana je daleke 1948. godine na Imperial Coledge-u u Londonu pod okriljem UNESCO-a i do sada je realizovala preko 330 000 uspešnih studentskih praksi u 84 zemalje sveta.

lampica jpg

Mladen u studiju Oradija 

Koliki su troškovi za naše studente?

To takođe predstavlja veliki problem, zato što smo mi zemlja koja baš i nema novca, ali to ne treba da obeshrabri studente. Novac se uvek može naći ako je neko uporan. Cena samog programa je 32 hiljade dinara. Dve hiljade se plaća prilikom samog konkurisanja za prakse 2018. godine, gde se indeks donosi nama na uvid.

IAESTE Srbija - Nacionalni odbor za međunarodnu razmenu studenata za stručnu praksu ima status punopravnog člana od 1952. godine i do sada je ostvario uspešnu saradnju sa brojnim kompanijama, institutima i univerzitetima u našoj zemlji.

Pravo da konkurišu imaju studenti tehničkih fakulteta novosadskog Univerziteta: Fakultet Tehničkih Nauka, Prirodno-matematički fakultet, Poljoprivredni fakultet, Medicinski fakulteti (Farmacija),Tehnološki fakultet. Uz njih tu su još i fakultet u Zrenjaninu "Mihajlo Pupin" koa i Građevinski fakultet u Subotici.

Emisiju Lampica u kojoj smo govorili o stručnim studentskim praksama poslušajte na našem podkastu

P.K./J.M.

Možda te još zanima:

.

Stipendije za studente ekonomije i prava

Studenti i diplomci u oblastima ekonomije i prava iz Srbije i regiona mogu da se do 5. decembra prijave na…

.

Prijave za "Share!" konferenciju do 7. novembra

Nacionalna asocijacija praktičara/ki omladinskog rada – NAPOR vas poziva na učešće na konferenciji "Share!" koja se održava 14. novembra  u Novom…

.

Četvrti sajam zapošljavanja na FTN-u

Ovogodišnji ESTIEM Sajam zapošljavanja biće održan 6. novembra u holu Fakulteta tehničkih nauka.

.

Besplatna obuka o preduzetništvu

Western Balkans Alumni Association(WBAA) poziva svoje članove i bivše Erazmus studente iz Novog Sada i okoline da učestvuju u besplatnoj…

.

Dan otvorenih vrata drugog novembra na Filozofskom fakultetu

Dan otvorenih vrata Filozofskog fakulteta biće održan u subotu, drugog novembra, od 10 do 13 sati.

.

Počinje novi pozorišni festival UPAD

UPAD se održava od 30. oktobra do 8. novebra u Novosadskom pozorištu i Gimnaziji "Laza Kostić". Na programu je sedam predstava.

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo