...
TRENUTNO18:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Horisti "Jovine" ispratili Jasminu u penziju

08.06.2015.

Više od 50 bivših horista i učenika novosadske gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" iznenadili su profesoricu muzičkog vaspitanja i horovođu Jasminu Nešković spontanim druženjem i pevanjem, povodom njenog odlaska u penziju.

.

foto: Robert Getel

Na inicijativu bivše učenice Ane Paroški, "Jovini horisti" su se bez znanja profesorice okupili u svečanoj sali gimnazije, postavili se na praktikable onako kako su to činili pre pet, 10, 20 ili više godina, spremni da zapevaju i druže se poslednji put, barem dok je Nešković u stalnom radnom odnosu.

Pre oproštajne torte, a nakon debele rasprave kojih se kompozicija svi horisti sećaju i ko je koliko glasovno zarđao, Jasmina Nešković je sa pozicije profesorice ugledne gimnazije bivšim učenicima poslednji put dirigovala: "Gaudeamus, igitur", "Mnogaja ljeta", "Jihav Kozak" i naravno, gimnazijsku himnu.

jasmina2 jpg

Nešković je 1987. ponovo pokrenula mešoviti gimnazijski hor, s kojim je decenijama beležila rezultate vredne divljenja. Posebno značajne su medalje sa međunarodnih takmičenja: srebro u Budimpešti 2001, srebro u italijanskoj Riva del Gardi 2002, zlato u nemačkom Vernigerodeu, srebro na horskoj olimpijadi u Bremenu 2004. i jednako impresivan broj priznanja na domaćim smotrama muzike. Najblistavija je bila 2007, kada se hor okitio zlatom u Lincu i Gran prijem na Festivalu svih slovenskih zemalja u Moskvi.

Između ostalih priznanja, Jasmina Nešković u vitrini ima Zlatnu značku za nesebičan, predan i dugotrajan rad i stvaralački doprinos za širenje muzičke kulture u Srbiji (1992), Povelju "dr Đorđe Natošević" (2001) i Medalju kraljevske porodice Romanovih za pedagoško majstorstvo i istaknuto vođstvo hora (2007).

I.M.

Možda te još zanima:

.

Jovana Kondić, među 30 najboljih inovatora u svetu

   Na takmičenju je učestvovala sa projektom termoizolacije, tačnije, predstavila je termoizolacionu ploču koja se sastoji isključivo od prirodnih komponenti,…

.

Nikola Ćirić: Horna i jutarnje sunce

Svet klasične muzike nikada nije stigao u centar pažnje javnosti i većeg dela publike. To se možda dogodi teka kada…

.

Ritam za vatru slobode

Igor Vince (Igor Vins) & His Drum, Brass, And Keys je mnogočlani bend sa snažnom duvačkom sekcijom, ubedljivom ritam sekcijom,…

.

Resident Evil se vraća mračniji nego ikad

Horor franšiza Resident Evil dobija novi, osmi nastavak. Za sada, pred nama je trejler u kome možemo da vidimo kakva…

.

Zadovoljavamo formu, ali do suštine nismo stigli

Teatar dobrih vibracija, koji je samo jedan od programa udruženja građana Vera ljubav nada prvenstveno je bio zamišljen kao sekcija za…

.

Uplašite druge svojim glasom

Petak trinaesti se povezuje sa hororima, pa zato danas preporučujemo jednu "horor" aplikaciju. 

  • 16:00 Leto na O radiju
  • 17:20 Gost O radija
  • 18:00 Music Mix by Bea

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo