...
TRENUTNO17:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

FTN ograničio broj prijava ispita po studentu

10.06.2020.

Zbog aktuelne situacije izazvane koronavirusom, fakulteti održavaju ispite i kolokvijume u posebnim uslovima, koji podrazumevaju ograničenje broja osoba u prostoriji, broja termina za ispite, ali i podelu studenata u grupe. Uporavo iz ovih razloga, Fakultet tehničkih nauka je ograničio broj prijava ispita po studentu.

.

Prodekan za nastavu ovog fakulteta Dragiša Vilotić kaže za Oradio da je ova odluka doneta zbog preporuka Vlade Srbije u pogledu broja osoba u određenoj prostoriji.  

"Primera radi, Amfiteatar A1 je naš najveći amfiteatar u kojem može da sedi 320 studenata. Sada na ispitu može da bude samo 48 studenata. U aprilskom roku studenti mogu da prijave jedan predmet. Što se tiče junskog ispitnog roka, na bazi statistike u poslednjih pet godina, prosečno su studenti prijavljivali tri ispita. Kad je u pitanju julski, u proteklih pet godina studenti su prijavljivali dva ispita, tako će biti i sad. Ukupno šest za tri ispitna roka", objasnio je Vilotić.  

Još uvek se ne zna da li će biti nekih ograničenja za ispitne rokove nakon jula. Mišljenja studenata, kada je u pitanju ova odluka, su različita. Neki smatraju da su im dovoljna pomenuta tri roka sa ograničenim brojem ispita po studentu, dok drugi misle da je postojalo drugo rešenje.

"Na mene to neće preterano uticati, jer je nemoguće prijaviti toliko ispita. Nismo nešto preterano upućeni, ali ono što smo čuli je da su to dva, tri ispita, a toliko bismo i stigli, jer imamo gomilu projekata koji nam se računaju kao predispitne obaveze. Imam sreće, jer ne vučem ispite iz prethodnih godina, imam pet ispita i to su junski i julski rok", rekao nam je jedan student FTN-a.

"Ova odluka je u redu, zato što imamo već veliki broj ispitnih rokova, da ne pominjem oktobar jedan, dva, tri, četiri... Sa druge strane, nije u redu, zato što poznajem puno kolega sa smera koji nisu uspeli da polože, recimo, u januarskom i februarskom ispitnom roku jedan usmeni, zato što je broj mesta na usmenom bio ograničen. S obzirom na to da postoje ograničenje za aprilski rok, koji je sad, ne mogu da polože sve predmete iz prvog semestra", kaže jedan od anketiranih studenata.

"Drugi fakulteti uspeli su da se snađu, tako da verujem da bi FTN, uz novu zgradu koja postoji, mogla da napravi kombinaciju koja bi svima odgovarala. Mislim da ovo nije baš najpravedniji način da se sprovode ispitni rokovi. Ako neko ima kombinaciju lakših i težih ispita mogao bi da položi više ispita i zato mislim da nije pravedno", smatra jedan student tog fakulteta.

filozofski fakultet

Na drugim fakulteta nije bilo ovakvih mera. Student Dragoslav Pavlović sa Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) kaže da se poštuju mere kada je u pitanju odlazak na kolovijume i ispite i da su studenti raspoređeni po terminima u nekoliko grupa.

"To sve zavisi od broja prijavljenih. Na osnovu spiska, stave naknadno obaveštenja koji broj studenata može da dođe na ispit. Druga grupa bi trebalo da sačeka pola sata, eventualno sat nakon završetka prve grupe", rekao nam je Dragoslav.

Studentknja Akademije umetnosti u Novom Sadu Sofija Damnjanović kaže da je junski rok na tom fakultetu produžen do avgusta.

"Svi profesori su u obavezi da nam ponude više od jednog termina za ispit, s tim da mi ne možemo da izlazimo više od jedan put. To nam mnogo znači, s obzirom na to da pristup prostorijama Akademiji, na primer studijima, nije moguć, ali će biti moguć od prvog avgusta, tako da su praktični predmeti koji zahtevaju filmsku ili ekipu za snimanje tona ostavljeni za avgust", kaže Sofija.

Pravni fakultet u Novom Sadu takođe nije ograničio broj prijava ispita po studentu, ali su uslov za polaganje u aprilskom roku imali studenti koji su polagali ispite iz zimskog semestra, rekla nam je studentkinja ovog fakulteta Milica Karać. Takođe, prijava ispita se odvija onlajn, kao i overa letnjeg semestra, kako bi se smanjio broj kontakata na fakultetu.

Svaki fakultet pokušava na svoj način da obezbedi kvalitetan i bezbedan način polaganja ispita svojim studentima kako ne bi, zbog pandemije, izgubili akademsku godinu. Zbog toga, bitno je da studenti poštuju mere kao i odluke svog fakulteta kako bi zdravstveno zaštitili sebe i svoje kolege.

S.P.

Možda te još zanima:

.

Udruženim snagama u 3D proizvodinju vizira

Maske, rukavice, viziri i ostala zaštitna oprema preko su potrebni u borbi protiv koronavirusa. Nekoliko 3D štampača i grupa od dvadesetak…

.

Slagalica pred navijačima

Amfiteatar u Rektoratu novosadskog univerziteta bio je pun prošlog četvrtka. Razlog je bilo takmičenje u Slagalici. Popularni format kviza okupio…

.

Znanjem, taktikom i zajedništvom do pobede

Eurobot je međunarodno takmičenje amatera robotičara koji se nadmeću u pravljenju jednog ili dva autonomna robota. Na poslednjem takmičenju u…

.

Četvrti sajam zapošljavanja na FTN-u

Ovogodišnji ESTIEM Sajam zapošljavanja biće održan 6. novembra u holu Fakulteta tehničkih nauka.

.

Studiranje otvara puno mogućnosti

Izuzetna nagrada za postignut uspeh tokom studiranja je velika potvrda da se trud i rad isplate. Na ovaj način Fakultet…

.

Studenti se (ne) pridržavaju mera zaštite

Nekolicina studenata na Univerzitetu u Beogradu pozitivna je na koronavirus. U Novom Sadu još nijedan slučaj nije dijagnostifikovan, međutim, fakulteti…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 06:00 Music mix by Marko
  • 12:00 Leto na O radiju

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo