...
TRENUTNO20:00 - 21:00Y2K

Društvo / Obrazovanje

Ekološko obrazovanje u školama

29.01.2015.

   Projekat "Energija je svuda oko nas" uči osnovce i srednjoškolce kako da racionalno koriste energiju, šta su obnovljivi izvori energije, kao i da budu ekološki svesni.

.

   Projekat "Energija je svuda oko nas" peti put se realizovao u osnovnim i srednjim školama u Vojvodini. Namera je da se ukaže da energije nema u izobilju, da se javljaju energetske krize, ali i da se iniciraju mladi na kreativno ponašanje, da svojim predlozima ukažu na mogućnosti prevazilaženja tih kriza, korišćenjem obnovljivih izvora i štednjom energije.

   Projekat je i takmičenje u kom đaci treba svoje ideje da prikažu kroz makete, multimedijalne prezentacije, literarne i likovne radove. Prve nagrade, odnosno računare, dobile su osnovna škola "Vuk Karadžić" iz Crvenke i gimnazija "Dušan Vasiljev" iz Kikinde.

   Jedan od sponzora projekta je i Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment, čiji je dekan Dragan Soleša rekao da će taj fakultet pokrenuti inicijativu da se ekološko obrazovanje uvrsti u školske programe.

   - Ekološko obrazovanje nije dovoljno zastupljeno na svim nivoima obrazovanja i pokušaćemo da napravimo platformu, zajedno sa Centrom za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike i Pokrajinskim sekretarijatom za obrazovanje, da bi ekološko obrazovanje dobilo svoj predmet. To je preduslov za stvaranje ekološke kulture i razvoja svesti, rekao je Soleša.

   Učenici su se kroz radove bavili obnovljivim i alternativnim izvorima energije, energetskom efikasnošću, ekologijom i upravljanjem otpadom i energijom.

Jasna Žugić

Možda te još zanima:

.

Neobično topao april ne donosi više UV zračenja

Prva polovina aprila donela nam je istorijski visoke temperature. Proteklog vikenda vazduh u Srbiji je dostizao temperaturu do 30 stepeni…

.

Transformacija otpada u hranu: revolucija iz uljane repice

Jeste li razmišljali o tome šta ćete jesti sutra? Pod sutra ovde podrazumevamo blisku budućnost u kojoj ćemo morati da…

.

I Najlon ima uticaja na ekologiju

Svaki veći grad ima svoj buvljak, pijacu na kojoj možeš da pronađeš razne stvari. Od odeće i obuće, preko posuđa,…

.

Kako je globalno zagrevanje napalo moje prvo izletište

Ovo je priča o Obedskoj bari. Na 40 kilometara od Beograda, u starom toku reke Save tu žive brojne ptičje…

.

Stipendije za istraživački boravak u Nemačkoj

Nemačka fondacija za životnu sredinu (Deutsche Bundesstiftung Umwelt - DBU) objavila je informaciju o stalno otvorenom konkursu za stipendije za…

.

Male odluke menjaju svet

Praznici i Nova godina pravo su vreme da se osvrnemo oko sebe i sagledamo šta smo uradili dobro, a šta…

  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Y2K
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo