.
Trenutno
Music mix by Marko
 Marko Balać
Društvo / Obrazovanje

Do Akademije kroz blato - sigurno do proleća!

17.01.2019.

Studenti Akademije umetnosti moraće da gacaju po blatu do svog fakulteta barem do proleća, jer, kako kažu u Gradskoj upravi za građevinsko zemljište i investicije, do polovine marta sigurno neće biti radova na održavanju putne infrastrukture.

.

Pre nekoliko dana pisali smo o mukama studenata Akademije umetnosti u toku sezone jesen/zima, odnosno, o njihovom probijanju do fakulteta koji se nalazi na Petrovaradinskoj tvrđavi. Da bi došli do njega, moraju da prođu kroz blato, bare, bljuzgavicu ili sneg, u zavisnosti od vremenskih uslova.

Tragajući za uzrokom i rešenjem tog problema, razgovarali smo sa nadležnima u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada, odakle su nas uputili na Zavod za urbanizam Novi Sad. Obrazloženje je bilo da Zavod za zaštitu spomenika kulture nije zadužen za investiranje i izvođenje radova na tvrđavi, već samo za izdavanje konzervatorskih uslova i mera za radove, kao i za davanje saglasnosti na projektno-tehničku dokumentaciju Zavoda za urbanizam. U Zavodu za zaštitu spomenika kulture kažu da pri izvođenju radova imaju ulogu vršioca konzervatorskog nadzora.

U Zavodu za urbanizam, sa druge strane, rečeno nam je da finansiranje i izvršenje radova nije ni njihov posao. Njihovo je da izdrađuju planove projekata i da zaduženja Zavoda za urbanizam ne ide dalje od toga.

Tako smo stigli do Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije (bivšeg ZIG-a), konačno do onih koji jesu zaduženi za izvođenje radova. Oni su nam odgovorili da se trenutno ne obavljaju radovi na redovnom održavanju putne infrastrukture zbog toga što je aktivna Zimska služba i da će, čim nastupe povoljniji vremenski uslovi i zvanično se otvori nova građevinska sezona (15. marta), početi radovi na njenom održavanju, što podrazumeva i radove na Petrovaradinskoj tvrđavi.

tvrdjava blato

Takođe nam je rečeno da je prošle godine, u okviru redovnog održavanja, izvršena sanacija većeg dela pešačke staze koja vodi do Akademije umetnosti i da su tada skinute denivelisane betonske ploče, urađena adekvatna podloga od tucanika i da su te ploče ponovo vraćene, u skladu sa uslovima Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Ove godine stanje staze do Akademije, kako kažu studenti, zaista jeste malo bolje nego pre dve ili više godina, ali dodaju i da je činjenica da nakon svakog Exita pešačke i putne staze na tvrđavi ostaju u dosta lošijem stanju, te bi posle svakog festivala, dakle, jednom godišnje, te staze trebalo popravljati.

U Gradskoj upravi za građevinsko zemljište i investicije kažu da radovi na Petrovaradinskoj tvrđavi jesu prioritet, ali da završetak radova na sanaciji pešačke staze do Akademije nije jedina intervencija koju je potrebno obaviti na toj lokaciji, te da postoje i krupnija oštećenja koja zahtevaju obimnije radove.

J.G.

.
Još jedan On the record festival je iza nas. Nakon višednevnih tribina, radionica i dodela nagrada za najbolje studentske radove,…
.
Ako ste se ikada zapitali kako izgleda spoj umetnosti, nauke i muzike odgovor na to ima Borko Basarić. On je zajedno sa ilustratorkom…
.
Kucanje u drvo da ne čuje zlo, crven končić oko ruke protiv uroka, šipčenje okolnim ulicama zbog crnih mačaka i apsolutno izbegavanje…
Program
Kalendar događaja
Septembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?