...
TRENUTNO18:00 - 00:00Music Mix by Majkić

Društvo / Obrazovanje

Do Akademije kroz blato - sigurno do proleća!

17.01.2019.

Studenti Akademije umetnosti moraće da gacaju po blatu do svog fakulteta barem do proleća, jer, kako kažu u Gradskoj upravi za građevinsko zemljište i investicije, do polovine marta sigurno neće biti radova na održavanju putne infrastrukture.

.

Pre nekoliko dana pisali smo o mukama studenata Akademije umetnosti u toku sezone jesen/zima, odnosno, o njihovom probijanju do fakulteta koji se nalazi na Petrovaradinskoj tvrđavi. Da bi došli do njega, moraju da prođu kroz blato, bare, bljuzgavicu ili sneg, u zavisnosti od vremenskih uslova.

Tragajući za uzrokom i rešenjem tog problema, razgovarali smo sa nadležnima u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada, odakle su nas uputili na Zavod za urbanizam Novi Sad. Obrazloženje je bilo da Zavod za zaštitu spomenika kulture nije zadužen za investiranje i izvođenje radova na tvrđavi, već samo za izdavanje konzervatorskih uslova i mera za radove, kao i za davanje saglasnosti na projektno-tehničku dokumentaciju Zavoda za urbanizam. U Zavodu za zaštitu spomenika kulture kažu da pri izvođenju radova imaju ulogu vršioca konzervatorskog nadzora.

U Zavodu za urbanizam, sa druge strane, rečeno nam je da finansiranje i izvršenje radova nije ni njihov posao. Njihovo je da izdrađuju planove projekata i da zaduženja Zavoda za urbanizam ne ide dalje od toga.

Tako smo stigli do Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije (bivšeg ZIG-a), konačno do onih koji jesu zaduženi za izvođenje radova. Oni su nam odgovorili da se trenutno ne obavljaju radovi na redovnom održavanju putne infrastrukture zbog toga što je aktivna Zimska služba i da će, čim nastupe povoljniji vremenski uslovi i zvanično se otvori nova građevinska sezona (15. marta), početi radovi na njenom održavanju, što podrazumeva i radove na Petrovaradinskoj tvrđavi.

tvrdjava blato

Takođe nam je rečeno da je prošle godine, u okviru redovnog održavanja, izvršena sanacija većeg dela pešačke staze koja vodi do Akademije umetnosti i da su tada skinute denivelisane betonske ploče, urađena adekvatna podloga od tucanika i da su te ploče ponovo vraćene, u skladu sa uslovima Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Ove godine stanje staze do Akademije, kako kažu studenti, zaista jeste malo bolje nego pre dve ili više godina, ali dodaju i da je činjenica da nakon svakog Exita pešačke i putne staze na tvrđavi ostaju u dosta lošijem stanju, te bi posle svakog festivala, dakle, jednom godišnje, te staze trebalo popravljati.

U Gradskoj upravi za građevinsko zemljište i investicije kažu da radovi na Petrovaradinskoj tvrđavi jesu prioritet, ali da završetak radova na sanaciji pešačke staze do Akademije nije jedina intervencija koju je potrebno obaviti na toj lokaciji, te da postoje i krupnija oštećenja koja zahtevaju obimnije radove.

J.G.

Možda te još zanima:

.

Studenti vs. blato na putu do Akademije

Do diplome studenti Akademije umetnosti dolaze nešto težim putem nego studenti čiji se fakulteti nalaze u kampusu.  

.

Svetski bijenale studentskog plakata u Svilari

Osmi Svetski bijenale studentskog plakata održava se u Kulturnoj stanici Svilara. Projekat teži da afirmiše plakat kao izazov za studente…

.

Studenti vs. blato na putu do Akademije

Do diplome studenti Akademije umetnosti dolaze nešto težim putem nego studenti čiji se fakulteti nalaze u kampusu.  

.

Čelistkinja koja osvaja svet

"Kada su pročitali moje ime i rekli da ću ići u polufinale, nisam mogla da verujem. Bila sam presrećna, ali…

.

Audio knjige neguju maternji jezik

Knjige nam omogućavaju da iskoristimo našu maštu na najbolji mogući način i stvorimo jedinstven svet, samo za nas. Međutim, da…

.

Rajko Grlić: Igrajte se i istražujte!

Režiser i scenarista Rajko Grlić gostovao je na novosadskoj Akademiji umetnosti i podelio sa studentima i profesorima svoje dugogodišnje filmsko…

  • 15:50 Leto na O radiju
  • 17:20 Gost O radija
  • 18:00 Music Mix by Majkić

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo