...
TRENUTNO16:00 - 22:00Music mix by Anja

Društvo / Obrazovanje

Biblioteke su se preselile na internet

15.04.2020.

Biblioteke u našoj zemlji ne rade od sredine marta, kada je uvedeno vanredno stanje. S obzirom na to da se rad bibliotekara preselio na internet, tek sada do izražaja dolaze digitalizovane zbirke koje korisnici mogu da koriste bilo kada i bilo gde. Zainteresovani moraju biti svesni da u tim zbirkama ne mogu da pronađu svaku knjigu koja ih zanima, uglavnom zbog autorskih prava, ali broj dostupnih izdanja svakako nije zanemarljiv.

.

Gradska biblioteka u Novom Sadu svojim članovima omogućila je tematsko pretraživanje naučnih i stručnih radova. Pored toga, ova ustanova je pripremila i nekoliko aktivnosti na svojim Facebook i internet stranicama.

Kako su nam rekli u novosadskoj Gradskoj biblioteci, trenutno je u toku konkurs pod nazivom "Iz mog dnevnika u vreme epidemije". Dnevnik može biti u formi teksta, crteža, fotografije... Konkurs traje dok se ne završi vanredno stanje, a najbolji radovi će biti nagrađeni. Ako više volite da slušate, na sajtu Gradske biblioteke možete da pronađete audio snimke književnika koji čitaju odlomke iz svojih dela, ali i bibliotekara koji čitaju književne klasike.

biblioteka novi sad

Gradska biblioteka u Novom Sadu

Centralna biblioteka Univerziteta u Novom Sadu još ranije je svima omogućila pretragu doktorskih radova, dok se uz neka ograničenja mogu čitati i pojedina strana izdanja, objašnjava upravnica Mirjana Brković.

"Nedavno smo dobili i dve baze koje nisu u našem fondu - dobili smo desplatan pristup udžbenicima iz oblasti istorije i iz oblasti književnosti koje izdaje Macmillan Explorers. To je jedna inostrana baza, knjige su na engleskom, ali smo smatrali da može biti zanimljivo nekome ko se bavi ovim oblastima. Neophodno je da se student, ili neko ko je zainteresovan, prijavi preko formulara na našem sajtu. Otvoren je i pristup elektronskim knjigama koje izdaje MIT Press Direct. Njima se pristupa samo putem EDUROAM internet mreže", kaže Mirjana Brković i objašnjava da su to materijali iz oblasti informatike i informacionih tehnologija koji su zanimljivi studentima FTN-a i PMF-a.

rektoratuns jpg

Univerzitet u Novom Sadu

Na sličan način su svoj rad organizovale i fakultetske biblioteke. Upravnica biblioteke Filozofskog fakulteta Nataša Belić kaže da su elektronska izdanja ovog fakulteta besplatno dostupna svima, dok studenti imaju pristup nešto široj građi.

"Formirali samo i poseban deo digitalne biblioteke koji je zatvorenog tipa, koji je namenjen našim studentima i profesorima, gde se nalazi više od četiri hiljade digitalizovanih strana nastavnog materijala. U protekle dve nedelje smo uz to što već postoji dodali još 88 nastavnih jedinica, uz pomoć naših profesora i saradnika koji su nam slali prezentacije i elektronska predavanja neophodna za spremanje ispita i završavanje predispitnih obaveza", navodi naša sagovornica.

Pored toga, studenti Filozofskog fakulteta mogu da pretražuju i neke baze podataka.

"Filozofski fakultet je već godinama pretplaćen na EBSCO bazu podataka, koja nudi pristup jednoj bogatoj multidisciplinarnoj kolekciji koja se zove Academic Search i ima više od 17 hiljada elektonskih časopisa u punom formatu. Naši studenti su do sada imali pristup ovoj bazi podataka sa računara u prostorijama fakulteta, međutim, mi smo se potrudili i zahvaljući kolegama sa Neolibrisa i EBSCO platforme uspeli smo da napravimo i udaljeni pristup za sve naše studente kojima je potrebna građa. Tu se, pored časopisa, nalaze i monografije koji mogu koristiti za pripremanje ispita i pisanje radova i to je sve besplatno", objašnjava Nataša Belić i najavljuje da će za sve zainterovane za korišćenje EBSCO baze biti organizovan i internet seminar, koji je planiran za 22. april.

filozofski jpg

Filozofski fakultet

Čitaocima je dostupna i Digitalna biblioteka Matice Srpske, a u njoj mogu pronaći više od 20 hiljada publikacija. To su, uglavnom, starije i retke knjige iz zbirke Matice Srpske ali i izdanja ove ustanove. Možete pretraživati i stare razglednice Novog Sada, sa kraja 19. i početka 20. veka, kao i razne geografske karte.

M. L.

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Ciljevi"

Preporuka knjige za ovu nedelju dolazi "sa izvora", iz Gradske biblioteke Novog Sada. Ljiljana Maširević je bibliotekarka u ogranku "Stevan…

.

Prostor u kome učimo je veoma važan

Svaki fakultet Univeziteta u Novom Sadu obezbedio je studentima besplatan prostor za učenje, uz to i pristup neophodnoj literaturi za…

.

Raj za ljubitelje knjiga

Ljubitelji knjige, dobrodošli u raj! Ukucajte www.gutenberg.org i uzimajte i više nego što vam treba. Neće da se baci.

.

U omladinskim centrima se stiče neformalno obrazovanje

Omladinski centri su prostori namenjeni mladima, gde oni stiču zanja, veštine i iskustva, što doprinosi njihovom ličnom, profesionalnom i društvenom…

.

Digitalna džepna biblioteka

Rat između tradicionalnih i električnih knjiga ne jenjava, ali svi se možemo složiti da je najbitnije da se nešto čita.…

.

Vredi pročitati: tri knjige za hladne dane

Vaslilije Milnović je doktor književnih nauka, rukovodilac Centra za nauku Univerzitetske biblioteke u Beogradu. Pasionirani je čitalac. Nekada je bio…

  • 14:00 Eko linija
  • 15:00 Vaš DJ sat
  • 16:00 Music mix by Anja
  • 22:00 DiskOradio

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo