...
TRENUTNO18:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo

Novi Sad ugušen plakatima

27.04.2015.

Ograde gradilišta, kontejneri, telefonske govornice pa čak i kante za smeće oblepljene su plakatima klubova i pozivima za žurke. Uprkos naporima Komunalne policije da se redovnim kontrolisanjem lepljenja plakata zaštite javne gradske površine od naruživanja, oni koji ilegalno i bahato lepe plakate se čine nedodirljivim kao i vlasnici klubova čiji se plakati najčešće viđaju po gradu.

.

Prema Odluci o uređenju grada Novog Sada, svako lice koje postavi oglasnu poruku i plakat mora i da ga ukloni nakon isteka perioda za oglašavanje. Međutim, propisi su jedno, a praksa nešto sasvim drugo. Oni koji po nalogu vlasnika klubova lepe plakate po principu – "samo da ih se rešim što pre i dobijem kintu", najčešće se na propise i ne obaziru. To tvrdi i Ivo Marković koji često po nalogu svojih poznanika, organizatora različitih svirki, lepi plakate po gradu. Međutim, on kaže da to radi samo po legalnim mestima.

"Nema tu velike taktike, već postoje mesta za lepljenje koja zavise od toga za koga se lepe plakati i gde se nalazi njihova ciljna grupa", rekao je Marković i dodao da su mladi ti koji najčešće pogrešno shvataju posao lepljenja i da nemaju svest o tome da krše zakon. 

"Njima se i ne objasni gde treba da lepe, tako da oni to rade gde stignu. Njihovi nalogodavci su najčešće klubovi i političke stranke", ispričao je Marković.

U dopisu Kabineta gradonačelnika na pitanje da li Komunalna policija kažnjava one koji lepe ilegalno, u poslednja dva meseca su pokrenuta 24 prekršajna i 29 upravnih postupaka protiv pravnih i fizičkih lica koja su plakate lepili na ilegalnim mestima.

Taj broj bi možda bio i veći da se kontrola obavlja i noću kada plakat – gerilci  najčešće nastupaju. Neformalna inicijativa "Odlep" se bavi još redovnijom kontrolom i markiranjem bahatih lepljenja plakata, nakon čega šalju prijave Komunalnoj policiji. Oni su, kako kaže njihova predstavnica Jelena Dukarić, "odlepili" pre svega zbog bezobzirnosti onih koji misle da će plakat na kontejneru doneti gosta ili glas više.

"Mislim da su i građani odlepili baš zbog tih koji oglašavanjem pokušavaju da nam svima isperu mozak. Tako čine sebi protivuslugu - grad izgleda neuredno, ostavljaju veliku količinu smeća, što je sve za jedan klasičan - odlep", istakla je Dukarić.

Iz "Odlepa" još kažu da Grad treba da ponudi alternativna mesta za oglašavanje, kada već postojeća nisu poznata ili dovoljna.

plakatzasajt png

Foto: Plakat iz 1929. godine koji je pojavio nakon što je jedan od stubova za lepljenje plakata očiščen. 

"Postoji prostor za kreativna rešenja i postavljanje novih mesta za oglašavanje gde bi čak i deca mogla da učestvuju sa različitim idejama, kao što su na primer table od različitih materijala“, rekla je ona.

Marković, koji plakate lepi samo za pojedine svirke, kaže da su najpoznatiji stubovi pod imenom "bude" na Pozorišnom i Miletićevom trgu, ispred Radija Novi Sad, kao i ograda kod bioskopa Arena. Količina plakata na stubovima je doprinela da se oni nazovu "budama"  jer od nagomilanosti papira stub dobija "stomak".

Plakati koji se mogu videti na najviše mesta u gradu, najčešće van dozvoljenih mesta, od telefonskih govornica do kanti za smeće, pripadaju klubu "Paradizo".

Menadžer ovog novosadskog kluba Boško Nešković izjavio je da on ne zna gde se sve lepe njihovi plakati i da to prepuštaju osobama koje angažuju za taj posao.

"Ne dajemo im nikakve instrukcije, već oni lepe po svom nahođenju, kao što to rade i za ostale klubove“, izjavio je Nešković.

Na pitanje da li je svestan da oni to rade ilegalno te narušavaju ugled kluba, on kaže da zaista ne može da utiče na njihov rad.

Iako zakon nije jasan prema tome ko je odgovoran za ilegalno lepljenje plakata – da li oni koji lepe, ili oni koji su to naložili, kazne za počinioce su od 50 hiljada do milion dinara, međutim, u dopisu Kabineta gradonačelnika ne navodi se da li je iko ikada kažnjen. 

 Nataša Šaru 

Možda te još zanima:

.

Izložba "Tolerancija" Mirka Ilića u Novom Sadu

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, u nedelju 10. decembra u 17 časova na Trgu slobode, u okviru festivala "Novosadski…

.

Zalaganje stranaka za ekologiju samo deklarativno

Sigurno ste se barem jednom zapitali šta se dešava sa svim onim plakatima, flajerima i bilbordima koji ostanu nakon izborne…

.

Kažnjava se plakatiranje na nedozvoljenim mestima

U toku predizborne kampanje stranke se promovišu na različite načine. Jedan od tih načina su i plakati koji, po važećim…

.

Konkurs SKCNS na temu "Putevi slobode"

Studentski kulturni centar Novi Sad raspisao je međunarodni konkurs za izbor plakata "Putevi slobode" (Roads to freedom). Nagrađeni plakati biće…

.

"Društveno-angažovani plakat" u CK13

Omladinski centar CK13 vas poziva na radionicu “Društveno-angažovani plakat” koja će biti održana 10. i 11. oktobra u prostorijama CK13.…

.

Plakatiranju grada nikada kraja

Lepljenje plakata po Novom Sadu odavno već prevazilazi prostor predviđen samo za to. Ljudi koji lepe plakate rade na crno,…

  • 16:00 Leto na O radiju
  • 17:20 Gost O radija
  • 18:00 Music Mix by Bea

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo