...
TRENUTNO20:00 - 21:00Vaš DJ sat

Društvo

Kažnjava se plakatiranje na nedozvoljenim mestima

14.04.2016.

U toku predizborne kampanje stranke se promovišu na različite načine. Jedan od tih načina su i plakati koji, po važećim propisima, mogu da se postave samo na dozvoljenim mestima. U suprotnom stranke mogu platiti novčanu kaznu, a plakati bi morali biti uklonjeni. 

.

Iako su bilbordi najuočljiviji vid promocije, pojedine stranke i dalje koriste plakate, koji ne mogu biti zalepljeni na svakoj javnoj ili privatnoj površini. Predstavnica ODLEP facebook stranice Jelena Dukarić iz Vojvođanskog građanskog centra (VCC) kaže za Oradio da na toj stranici možete da prijavite neku političku partiju ukoliko smatrate da njenom plakatu nije mesto na određenoj površini.

"Obično su u pitanju privatne kuće, saobraćajni znakovi, kante za đubre. Mi sve pritužbe prikupimo i onda prosleđujemo Komunalnoj inspekciji koja je nadležna i zadužena za uklanjanje", navodi Jelena.

Ona dodaje da primećuje poboljšanje i smanjivanje broja plakata u odnosu na prethodne godine.

"Međutim, očekujem da će 'plakatiranje' grada da se intenzivira sa približavanjem 24. aprila. Prošle godine smo imali veoma negativnu situaciju sa jednom političkom partijom koja je oblepila ceo grad, što smo prijavili inspekciji. Međutim vrlo sporo su reagovali, a oni su veoma važni u čitavoj priči. Izborni proces ima određen rok trajanja u kom bi trebalo aktivno da se izlazi sa saopštenjima i upozorenjima političkim partijama da ne lepe plakate na mestima na kome to nije dozvoljeno", ističe Jelena Dukarić.

Prema njenim rečima, pre dve godine jedna stranka bila je novčano kažnjena zbog plakata koji su bili na nedozvoljenom mestu. Tada su sumu isplatili Gradskom zelenilu koje je plakate uklonilo umesto njih.

"Verujem da će biti dosta stranaka koje će platiti kaznu ukoliko svoj propagandni materijal ne budu lepili samo na mestima koja su za to predviđena i ukoliko građani ove godine budu dovoljno prijavljivali takve slučajeve", kaže predstavnica ODLEP-a.

plakati av

Komunalna inspekcija vrši redovnu kontrolu postavljenih plakata na javnoj površini, na osnovu Odluke o uređenju Grada Novog Sada. Kako su naveli u saopštenju za O radio, lice koje postavlja plakat, oglas ili drugu oglasnu poruku dužno je da je postavi na za to predviđeno mesto i da isti ukloni po isteku odobrenog perioda za korišćenje opreme za oglašavanje.

"U slučaju da komunalni inspektor zatekne na licu mesta plakat za koji lice nema rešenje o određivanju mesta za postavljanje istog, vodiće upravni postupak, kazniće počinioca prekršajnim nalogom i doneće Rešenje da se predmetni plakat ukloni sa javne površine", piše u saopštenju.

Međutim, nepoštovanje Odluke o uređenju Grada Novog Sada dovodi do toga da plakate viđamo svuda, posebno na mestima na kojima to nije dozvoljeno. Ukoliko vi kao pojedinac primetite kršenje ove odredbe, na teren izlazi komunalna policija i kažnjava počinioca novčanim sumama ili društveno korisnim radom.

"Fizičko lice može biti kažnjeno novčano u iznosima od 5 do 75 hiljada dinara ili kaznom rada u javnom interesu u trajanju od 20 do 240 sati, dok pravno lice za prekršaj plaća od 50 hiljada do million dinara", navodi Komunalna inspekcija.

Plakatiranja bi trebalo da bude oslobođen prostor Univerzitetskog kampusa. Rektor Univerziteta u Novom Sadu Dušan Nikolić kaže da je Statutom Univerziteta jasno definisano da se političke aktivnosti ne mogu odvijati u okviru Kampusa u Novom Sadu.

"Primetio sam da postoje izborni plakati u blizini kampusa i da postoje dva panoa koji fizički jesu neposredno vezana za naš prostor, ali postoji i neka vrsta eksteritorijalne zone, a to je prostor na kome se nalazi zgrada Urbisa i oko nje. Dva panoa su upravo tu. Mi nemamo ingerenciju kada je u pitanju ta zgrada i njena neposredna blizina", navodi rektor.

borkosdp jpg

Jelena Dukarić iz Vojvođanskog građanskog centra (VCC) najavila je i da će kroz nekoliko dana početi sa radom stranica "Stav ulice", na kojoj će građani biti u mogućnosti da fotografijama prijavljuju nedopušteno lepljenje plakata i slične situacije.


Jelena Mijatović, Maja Leđenac 

Fotografije: ODLEP facebook

Možda te još zanima:

.

Izložba "Tolerancija" Mirka Ilića u Novom Sadu

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, u nedelju 10. decembra u 17 časova na Trgu slobode, u okviru festivala "Novosadski…

.

Zalaganje stranaka za ekologiju samo deklarativno

Sigurno ste se barem jednom zapitali šta se dešava sa svim onim plakatima, flajerima i bilbordima koji ostanu nakon izborne…

.

Konkurs SKCNS na temu "Putevi slobode"

Studentski kulturni centar Novi Sad raspisao je međunarodni konkurs za izbor plakata "Putevi slobode" (Roads to freedom). Nagrađeni plakati biće…

.

"Društveno-angažovani plakat" u CK13

Omladinski centar CK13 vas poziva na radionicu “Društveno-angažovani plakat” koja će biti održana 10. i 11. oktobra u prostorijama CK13.…

.

Plakatiranju grada nikada kraja

Lepljenje plakata po Novom Sadu odavno već prevazilazi prostor predviđen samo za to. Ljudi koji lepe plakate rade na crno,…

.

Posao uz studiranje, balansiranje između obaveza

Život studenata može u nekim situacijama da predstavljai luksuz i postane izazovan, a nekako se smatra obaveznim da roditelji podrže…

  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Vaš DJ sat
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo