.
Trenutno
Music Mix by Majkić
 Dušan Majkić
Društvo

Njuz.net i Zoran Kesić o Šarliju

09.01.2015.

   Svakako da je ova vest ostavila jak i pretežno negativan utisak i na naše sugrađane. Stoga će se večeras u 19 časova održati protestni skup na Trgu slobode u Novom Sadu koji organizuje Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

.

   Ubistvo karikturista i policajaca u Parizu je uzburkalo ceo svet. U toku jučerašnjeg dana su se u nekoliko gradova u Evropi i Americi održali skupovi na kojima su građani izrazili poštovanje prema ubijenim policajcima i novinarima satiričnog lista Šarli Edbo. Uz upaljene sveće, položeno cveće i transparente da su i svi oni Šarli, francuske ambasade su svoje zastave spustile na pola koplja.

 Budući da je i u Srbiji rasprostranjena satira, razgovarali smo sa jednim od članova popularnog portala Njuz.netMiroslavom Vujovićem i pitali ga kako komentariše ovaj događaj.

   „Prvenstveno šok i neverica koje se javljaju i kod mene lično, i kod članova cele redakcije. Ipak je reč o kolegama koji rade tematski neke slične stvari kao i mi, doduše, više kroz karikature“, kaže Vujović.

   Medijsko-satirična scena ne može da se uporedi sa onom u Francuskoj, ali je kod nas bilo najopasnije tokom 90-ih kada su mnogi novinari nastradali, doduše, iz nešto drugačijih razloga.

   „Ono što nas prati od samog nastanka Njuza jeste da su mnogi naši tekstovi ozbiljno shvaćeni, što nam daje sliku da je u Srbiji realnost suviše blizu fikciji i da se često prepliću“, objašnjava Vujović, navodeći da kod nas satira generalno često nije shvaćena na pravi način.

   Zoran Kesić iz popularne emisije „24 minuta“ ovu situaciju smatra mučnom. Medijska scena u Srbiji je: „Odlična!“. Da li je kod nas sarkazam shvaćen na pravi način: „Jeste!“. Kako ova slika utiče na mlade i njihovu odluku da se bave novinarstvom: „Pa, mladi u Srbiji – budalaštine!“. Budući da misli da ništa ne može da izazove ovako ekstremnu rekaciju na bilo kakav tekst ili karikaturu u Srbiji, Kesić kaže: „Svi će satiričari, novinari i karikaturisti završiti mrtvi“.

   Zato vam poručuje, onako kako samo on to ume: „Umrećete! Ali, nemojte da vas to brine jer to je prirodan sled događaja. Trudite se da ovo što ste živi iskoristite pametno i da širite ljubav i činite lepe stvari koje vas čine srećnim, ali, hm – umrećete, sigurno!“

   Lea Radlovački

 

 

.
Gotovo 80 godina, Međunarodni dan studenata u svetu se obeležava u znak sećanja na događaj u kome su nacisti pogubili 20 čehoslovačkih…
.
Novosađanka Milena Jančurić mlada je flautistkinja koja je nastupala na ovogodišnjem Novosadskom jazz festivalu, uz naše najeminentnije…
.
Mlada naučnica Aleksandra Cvetanović dobitnica je nagrade Danubius Young Scientist, koju uručuju austrijsko ministarstvo za obrazovanje,…
Program
Kalendar događaja
Novembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?