...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music mix by Anja

Društvo / Zdravlje

Njegovo Visočanstvo: Kokos Svemogući

25.01.2019.

Ako do sada niste imali dovoljnu motivaciju da se pomučite kako bi otvorili ovu ukusnu egzotičnu voćku, možda će vam saznanje o nekim od njenih brojnih moći ipak ojačati volju. 

.

Fotografije: pexels.com

Kokosov orah koristan je i za zdravlje i za lepotu, iako se u našim krajevima retko konzumira. Uz njega možete lakše smršati, a usput i održati svoje moždane vijuge mladim. 

Kokos je bogat hranljivim materijama i mineralima, lako se vari i bogat je izvor dijetalnih vlakana koji smanjuju nivo šećera u krvi. Kokosovo mleko sadrži ulje koje pospešuje sagorevanje masti i smanjuje apetit. Tečnost iz zelenih plodova kokosove palme bogata je kalijumom, koji je zaslužan za hidriranost organizma, pa ćete redovnim konzumiranjem te namirnice sigurno poboljšati metabolizam.

Osim na mršavljenje, kokos može da utiče i na bolje raspoloženje, jer sadrži magnezijum, koji se naziva i antistresnim mineralom. Koncentracija magnezijuma u krvi veoma je važna stavka za naše raspoloženje, kao i selen, koji se nalazi u morskim plodovima i u koštunjavom voću.

Poznato je da funkcije mozga s godinama opadaju, a konzumiranje ove svemoguće biljke može da nas zaštiti i od umanjenja kognitivnih sposobnosti. Evo i kako: jedna porcija svežeg mesa kokosovog oraha obezbeđuje 17 odsto preporučenog dnevnog unosa bakra, neophodnog mikroelementa koji aktivira enzime odgovorne za proizvodnju neurotransmitera – hemikalija koje mozak koristi za prenos informacija od jedne ćelije do druge.

coconut jpg

Poboljšava rad mozga, ali čuva i jetru od oštećenja koje uzrokuju alkohol i drugi toksini. Kokosovo ulje umanjuje šanse za zapaljenje organa jer je bogato laurinskom kiselinom koja ima antibakterijsko dejstvo, te ubija bakterije, viruse i gljivice u telu, a ima i svojstvo analgetika. Uz to, kokosovo ulje puno je zasićenih masti koje povećavaju dobar holesterol u telu i smanjuju količinu lošeg.

Last but not least: ulje kokosa možete koristiti umesto brojnih kozmetičkih proizvoda.

Zasićene kiseline kojima obiluje pomažu učvršćivanju kože i stimulaciji proizvodnje kolagena, zaduženog za elastičnost kože. Odlično je i za hidrataciju jer veže molekule vode za sebe, a u kožu se upija brže nego losioni. Ubrzava ponovnu epitelizaciju i poboljšava aktivnost antioksidanata, a osim za negu, odlično je kao sredstvo protiv bora, akni, mrlja na koži i strija.

Pored toga, kokosovo ulje blokira 30 odsto ultraljubičastih zraka, pa ga možete koristiti i kao kremu za sunčanje, a ako ste zaboravili da ga nanesete pre sunčanja, nećete pogrešiti ako ga nanesete posle, jer ubrzava oporavak kože od opekotina. 

Osim što hrani kožu, kokos je dobar i za kosu. Masne kiseline koje sadrži, zbog svoje molekularne strukture mogu jednostavno da prodru u ćelijsku membranu kose i tako omoguće hranljivim uljima da obave dubinsku regeneraciju iznutra čineći kosu mekom i jakom. Uz to, kokosovo ulje ublažava simptome peruti i pospešuje rast kose.

Ako vas otvaranje kokosa i dalje smara, potražite barem hladno ceđeno organsko ulje u prodavnicama – nije mnogo skupo, a pruža mnogo i dugo traje.

J.G.

Možda te još zanima:

.

Kultura dostupna svima

U moru različitih portala koji se bave kulturom, Kultur Kokoška se ističe svojim kreativnim, originalnim i nepretencioznim pristupom ovoj širokoj…

.

Poziv za buduće producente

Ukoliko te zanima kako nastaje jedan umetnički projekat i koja je uloga pozorišnog producenta u njemu, prijavi se na program…

.

Zovem se Viktorija, ja sam izbeglica!

Viktorija je sa dvoje dece izbegla iz Kijeva na početku rata. U Kijev se vratila posle godinu i po provedenih…

.

Program plaćene prakse za studente novinarstva

Slavko Ćuruvija fondacija poziva studente i studentkinje novinarstva da se prijave za Program plaćene studentske prakse "Denis Kolundžija" u partnerskim…

.

Žene prilikom zapošljavanja izložene i rodnoj i starosnoj diskriminaciji

Sigurno ste bar jednom naišli na oglase za posao u kojima se traži konobarica, čistačica, prodavačica ili promoterka. Ili mlada…

.

Konkurs za studentsko Bijenale scenskog dizajna

Bijenale scenskog dizajna poziva studente ili grupe studenata svih nivoa studija iz Srbije i regiona da konkurišu radovima nastalim u…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Radio Grafiti

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo