...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Društvo

Konkurs za dostojno izveštavanje o siromaštvu

12.01.2018.

Evropska mreža protiv siromaštva – Srbija raspisala je poziv za prijavu novinarskih radova ili medijskih priloga na konkurs za Nacionalnu nagradu za dostojno izveštavanje o siromaštvu i socijalnoj isključenosti.

.

Foto: Wikimedia Commons

Ova nagrada se prvi put dodeljuje u Srbiji i predstavlja netipičnu nagradu, s obzirom na to da će žiri koji će ocenjivati novinarske radove ili medijske priloge biti sastavljen isključivo od osoba s iskustvom siromaštva i socijalne isključenosti. Kako se navodi u saopštenju, članovi žirija biće nezaposleni mladi, osobe sa invaliditetom, pripadnici nacionalnih manjina, korisnici socijalnih usluga i drugi.

Organizatori navode da je cilj ustanovljenja Nagrade za dostojno izveštavanje promocija dostojnog i nesenzacionalističkog izveštavanja o siromaštvu, koje prikazuje različite aspekte i oblike siromaštva, sa poštovanjem predstavlja osobe koje žive u siromaštvu i bavi se dubljim posmatranjem fenomena siromaštva i njegovim uzorcima.

Nagrada za dostojno izveštavanje dodeljuje se za novinarske radove ili medijske priloge koji se bave temom siromaštva i socijalne isključenosti u Srbiji, a koji su objavljeni u štampanim, elektronskim ili onlajn medijima od nacionalnog, regionalnog i lokalnog značaja, u periodu od od 1. januara 2016. godine do 31. januara 2018. godine.

eapn jpg

Novinari svoje radove, u originalnom elektronskom formatu, prijavljuju na e-mail protivsiromastva@gmail.com uz koji je potrebno dostaviti popunjen prijavni obrazac koji se može pronaći na sajtu protivsiromastva.org.

Prijava se može poslati i ispunjavanjem upitnika na ovom linku. Konkurs traje do kraja januara, a nagrade će biti dodeljene u februaru 2018. godine. Organizatori ističu da su nagrade simbolične i biće dodeljene za najbolje ocenjene novinarske radove/medijske priloge.

Konkurs za Nacionalnu nagradu za dostojno izveštavanje o siromaštvu realizuje Evropska mreža protiv siromaštva - Srbija u okviru projekta "Journalism-prize goes international", uz podršku ERSTE Fondacije. Nagradu je pokrenula Austrijska mreža protiv siromaštva, pod nazivom "From below", a od 2016. godine projekat se proširio i na druge zemlje.

Možda te još zanima:

.

Nahraniti čoveka: Priča o Kuhinji solidarnosti

Ovo je priča o tome kako nahraniti čoveka. 

.

Siromaštvo je pitanje dostojanstva, isključenosti i sistemske brige

Dostojanstven i pristojan život u Srbiji nije opcija za mnoge građane i građanke. Prema podacima Eurostata, skoro trideset odsto ljudi…

.

Korupcija, siromaštvo i propaganda: najveći problemi u Srbiji

Na kraju godine 2022. tražili smo odgovor na pitanje kakva zemlja je po meri mladih? Pitali smo vas šta volite…

.

"Refleksija" pokazala da su mladi novinari više okrenuti društveno odgovornim temama

Pre nekoliko dana u Omladinskom centru OPENS dodeljene su ovogodišnje nagrade "REFLEKSIJA" za dostojno izveštavanje o siromaštvu i socijalnoj isključenosti.…

.

Jeleni Božić nagrada "Refleksija" za etičko izveštavanje o siromaštvu

Novinarka Oradija Jelena Božić ovogodišnja je dobitnica nagrade "Refleksija" u kategoriji za najbolji radijski prilog ili podkast. Nagradu, koja se…

.

Nagrada novinarima Oradija za izveštavanje o siromaštvu

Novinari Oradija Jelena Mijatović i Petar Klaić dobitnici su ovogodišnje nacionalne nagrade za dostojno izveštvanje o siromaštvu i socijalnoj isključenosti…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo