...
TRENUTNO12:00 - 12:30Pre podne na O radiju

Društvo

Kako se tetovaže uklapaju u studiranje?

22.12.2021.

U modernom društvu, tetovaže kao način izražavanja samog sebe sve češće se pojavljuju na telima lekara, advokata, pisaca, umetnika, sportista, radnika, pa i studenata. Ukras koji je pre nosio sa sobom značenje opasnog momka, našao je svoju estetsku vrednost u svakodnevnom životu. Kako danas reaguju studenti i profesori na tetovaže?

.

Tetovaže su pronašle mesto u današnjem svetu, bio neko popularna ličnost ili običan radnik, može na sebi da nosi ovaj estetski pečat svaki sa svojim značenjem i slikom. Iako su u prošlosti ovi simboli sa sobom nosili negativni imidž, veoma često i pripadnost nekoj kriminalnoj grupi, neki su u njima videli i nešto lepo, pa se danas posmatraju kao zasebna "umetnost" koju nosimo na sebi. Student na filozofskom fakultetu Ivan Gligorijević ima više vidljivih tetovaža. Kako nam on kaže, nije osetio negativnu reakciju profesora, ali jeste u manjoj meri kod nekih studenata. 

"Jedine reakcije profesora bile su pozitivne, u smislu da mi kažu da im se zapravo sviđa neka od mojih tetovaža, a nikada čak nisu ni previše zagledali. Jedina negativna reakcija je bila od nekih studenata, a i to nije bilo previše negativno, nego samo čudni pogledi, na fazon jao ti imaš tetovaže i tako nešto. Ali sve u svemu nije bilo negativno", kaže Ivan. 

tetovaze png

Studenti sa kojima smo mi razgovarali kažu da im ne smetaju tetovaže, da su one lični izbor svakog od nas:

"Smatram da su tetovaže svačiji lični stav, ali baš kao što je to vaš lični stav ne treba svi ni da gledamo šta vi imate istetovirano na vašem telu, ako smo došli na fakultet ili u radni prostor."

ISTETOVIRANI, KUL TATA

SRCE ISPOD CRTEŽA

"Mislim da tetovaže ne treba da budu zabranjene i ne treba da se kriju ni kod profesora ni kod učenika niti bilo koga, dokle god nisu nešto što je uvredljivo na rasnoj ili nacionalističkoj osnovi, tipa kukasti krst."

"To nije previše bitno, zato što je to svačije lično opredeljenje i ne bi trebalo da utiče na bilo koga drugog niti bi trebalo bilo kome da smeta."

tetovaze2 png

Danas veliki broj profesora ima tetovažu. Profesori Filozofskog fakulteta u Novom Sadu kažu da im tetovaže ne smetaju, već da je to lični izbor svakog od nas.

"To nije ništa uvredljivo, to je pitanje stila. Postoji, dakle, to pravilo o oblačenju na fakultetu gde tetovaže treba prekriti, ali sve manje profesora obraća pažnju na to."

"Ja ne znam da li postoji nekakvi zvanični propisi, po pitanju da li neko sme ili ne sme da ima tetovažu. Mislim da su to privatne stvari. Ukoliko se držimo kodeksa oblačenja i ne dolazimo goli na fakultet, to da li neko ima ili nema tetovažu, to je stvar ličnog izbora i više je stvar ukrasa, isto kao i nakit."

"Lično nemam ništa protiv dok god to sve ulazi u nekakav elegantni okvir i okvir ukusa, dobrog ukusa." 

Studenti i profesori se slažu oko jedne stvari, da su prihvatljive sve tetovaže koje ne narušavaju prava drugih ili propagiraju bilo koji oblik mržnje i driskriminacije.

D.Č.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Automobili za sva vremena

Na prošla vremena mogu da nas podsećaju razne stvari, poput specifične garederobe, filmova, slika, muzike, kućnih aparata, ali i automobila.…

.

Isprobajte tetovažu pre tetoviranja

"To će da ti ostane posle ceo život pa ćeš da se kaješ" rečenica je koju skoro svaka netetovirana osoba…

.

Tetoviranje sve popularnije i sve bezbednije

Tetoviranje u Srbiji postalo je uobičajena pojava i gotovo da nema svetskog trenda koji se ne zapati i kod nas.…

.

Istetovirani kul tata

Mic po mic, Kai je postao i tatu majstor koji je tetovirao svog oca!

.

Srce ispod crteža

Džejson Vard sa Novog Zelanda, svakog petka poslednja tri meseca besplatno radi privremene tetovaže Suzi, ženi sa Daunovim sindromom.

.

Uhvati film traži volontere

Međunarodni filmski festival Uhvati film traži volontere/ke za poslove prevođenja. Svi koji imaju odlično znanje engleskog ili drugog stranog jezika…

  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 U kakvoj zemlji želim da živim
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje
  • 12:45 Lampica

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo